چهارشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۶
دستغیب: نمایندگان روشنفکری ما اشتباه کردند/کتاب دیجیتال بهتر از کتاب کاغذی است

عبدالعلی دستغیب که چند ماه پیش به زادگاهش شیراز سفر کرد تعطیلات عید نوروز هم در شیراز می‌ماند و به گفته خودش شاید تابستان به تهران بازگردد. او معتقد است که به جای کتاب کاغذی مخاطبان و خوانندگان در هر زمینه‌ای –نه صرفاً ادبیات و فلسفه- می‌توانند انواع و اقسام کتاب‌های مورد نظرشان را در اینترنت پیدا کنند. به مناسبت نوروز 94 گفت‌وگویی با دستغیب انجام داده‌ایم.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- فرشاد شیرزادی: عبدالعلی دستغیب 84 سال سن دارد و آن‌قدر نوشته و خوانده که نیازی نیست کتاب‌های او را شماره کنیم. کمتر ادیب و پژوهشگری را می‌توان سراغ گرفت که اهل مطالعه باشد و دستغیب را نشناسد. گفت‌وگویی نوروزی و مفصل ما با مترجم آثار نیچه در ایران و چهره ماندگار ادبیات ایران است.
 
جناب دستغیب، تعطیلات نوروز قصد ندارید به تهران بیایید و تهران را بدون آلودگی هوا تجربه کنید؟
حقیقتش نه. در شیراز راحت‌ترم و فعلا چند ماه پس از عید نیز در همین شهر خوش آب و هوا می‌مانم و شاید تابستان به تهران برگردم.
 
برای تعطیلات نوروز چه کتابی را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنید که بخوانند؟
حقیقتاً کتاب کاغذی پیشنهاد نمی‌کنم. این روزها در فضای مجازی و در فیس‌بوک و حتی رسانه‌های سایبر آن‌قدر کتاب و مطلب هست که تمام تعطیلات می‌توان از آن‌ها استفاده کرد و بهره برد. هر چه قدر هم که بخوانید باز هم مطلب کم نمی‌آورید!
 
ولی باز هیچ چیز جای کتاب کاغذی را نمی‌گیرد.
نه، به این حرف اعتقادی ندارم. آن‌قدر کتاب‌های الکترونیک زیاد شده که می‌توان انبوهی از اطلاعات را در چند ساعت گردآورد و آن‌ها را مطالعه کرد. امروز سرعت انتقال خبر هم بالا رفته. اگر همین الآن اتفاقی در امریکا بیفتد یک ساعت بعد همه در هند مطلع می‌شوند. یا اگر رئیس جمهوری در یکی از کشورهای آفریقایی عوض شود یا در یکی از این کشورها مردم انقلاب کنند اخبارش بلافاصله در ایران، هند و عراق منعکس می‌شود.
 
جناب دستغیب، خودتان هم با رایانه کار می‌کنید؟
نه مثل شما خبرنگارها اما با کامپیوتر بیگانه هم نیستم. دوستی دارم که در همین ایام تعطیلات هم به من سر می‌زند. او کتابی درباره مرجان‌ها از من خواست و من هرچه لابه‌لای کتاب‌هایم گشتم کتابی با این موضوع برایش پیدا نکردم. خواستم بعد از تعطیلات هفته اول به چند کتابخانه مراجعه کنم و به برخی دوستانم سفارش کنم که اگر چنین کتابی دارند برایم کنار بگذارند اما یک ساعت بعد همین دوست به من گفت نمی‌خواهد به خودت زحمت بدهی. او به من گفت که همه اطلاعات مورد نیازش را از اینترنت پیدا کرده.
 
خب این بد نیست اما باز هم می‌توان گفت که کتاب و اطلاعات الکترونیک جای کتاب کاغذی را نمی‌گیرند.
در برخی موارد مثل همین موضوعی که برایتان شرح دادم اتفاقا جای آن را می‌گیرد. قبلاً برای جمع‌آوری همین اطلاعات دست‌کم باید 30 یا 40 ساعت وقت می‌گذاشتید و ده‌ها کتاب می‌خوانید اما در حال حاضر هر موضوعی که بخواهید یا نقل جزئیات در اینترنت پیدا می‌شود. امروز هر ماده و موضوعی را درباره کمال‌الملک، پیکاسو، صادق هدایت و فلسفه هنر بخواهید بدانید در همین فیس‌بوک هست. کامپیوترها ده‌ها برابر اطلاعات کتاب کاغذی را در اختیار شما می گذارند. خب، این اطلاعات قبلاً کجا بود؟ غیر از این است که باید در کتاب دنبالش می‌گشتیم. پس قبول کنید که بخشی از نیاز جامعه کتابخوان با کتاب برطرف می‌شود. البته من باز هم توصیه نمی‌کنم که کسی کتاب بخواند. چرا که به نظر می‌رسد یا مردم از کتاب بیزار شده‌اند و از آن فاصله گرفته‌اند یا نیازی به فکر کردن در جامعه احساس نمی‌شود. در همین تعطیلات اغلب مردم به فکر خوش‌گذرانی‌های عید هستند و شاید به طرح پرسش شما در این باره و به پاسخ‌های من هم بخندند.
 قبلاً اگر قرار بود بیهقی یا بیرونی یا هر مورخ و دانشمند دیگری مطلبی پیدا کند ناچار بود ده‌ها کتاب بخواند و به شهرهای قاهره، هرات و هند سفر کند. امروز نه تنها لازم نیست کسی متحمل مشقات سفر بشود بلکه هر مطلبی را بدون ورق زدن کتاب‌ها می‌تواند پیدا کند. حالا چه انتظاری دارید که من حتماً کتاب کاغذی به مخاطبان شما معرفی کنم. همین اطلاعاتی که در رایانه‌ها هست بسیاری از مشکلات و کمبودها را برطرف می‌کند. امروز حتی گنجینه‌ای از اطلاعات دیجیتالی در برخی کتابخانه‌‌های دانشگاه‌های بزرگ ما هست که اغلب مردم از آن‌ها غافلند.
 
ولی همه چیز با روزنامه و کاغذ و کتاب در ایران پا گرفت. حتی در عصر مشروطه روزنامه‌خوانی و شعر و طنز با هم درآمیختند و شکل و شیوه‌ای جدید را به خواننده معرفی کردند.
اتفاقاً می‌خواهم بگویم که از میانه دوره قاجار آزمایش‌های روشنفکری جواب مثبت نداده. علت این امر هم تفرقه زیاد در ایران است. شما دو آدم نمی‌بینید که با هم هم‌فکر باشند. دو آدم را نمی‌بینید که اختلافات فرعی‌شان را کنار بگذارند و به یک هدف معین و اجتماعی، فارغ از تمایلات فردی بیندیشند. آنچه هم در ایران به عنوان روزنامه چاپ شده دو حالت داشته. در دوره تیموریان و صفویه همان خط و مشی‌های سنتی را رونویسی می‌کردند و بیان می‌شد و همان پرسش‌های علمی و عقلی به شکلی دیگر در روزنامه چاپ می‌شد. کاری که 700 یا 800 سال پیش با حافظ و رودکی انجام شد و خیلی‌ها در واقع شرح فلسفه و عرفان را رونویسی می‌کردند. این موضوع اهمیت زیادی دارد و نباید همین‌طور سرسری از کنارش گذشت.
 
و حالت دوم؟
یک گروه دیگر نیز مانند حسن تقی‌زاده که رئیس مجلس سنا و عاقد قراداد نفت بود در سال 1312 گفت که ایران به شکل روحی و مادی باید فرنگی بشود. یعنی اگر می‌خواهیم پیشرفت کنیم حتی زبانمان را هم باید تغییر دهیم و به جای سعدی ویکتورهوگو بخوانیم. البته او در مقطعی از تاریخ حرفش را پس گرفت اما سخن او سخن تحصیل‌کردگان فرنگ دیده ما بود. یعنی کسانی که فرانسه و اروپای نو را دیده بودند.
 
الآن همان آدم‌ها یعنی کسانی که در طیف روشنفکر ما قرار می‌گیرند و وارث همان طرز تفکرند چه می‌گویند و شما چه‌گونه نظرات آن‌ها را نقد می‌کنید؟
آن‌ها معتقدند که ما باید برخی از آداب و رسوم و هنر خود را حفظ کنیم. آن‌ها معتقدند در عین حال که ما ارسطو و افلاطون را به درستی نخوانده‌ایم باید یک شبه دریابیم که دریدا و میشل فوکو و هایدگر و سارتر چه می‌گویند. آن‌ها معتقدند باید کتاب‌های آن‌ها را چاپ کنیم و این در حالی است که زمینه فرهنگی موجود به ما اجازه نمی‌دهد کانت و هگل را بفهمیم. و افلاطون و ارسطو را به صورت درست بشناسیم. آن‌ها فکر می‌کنند ما در پاریس زندگی می‌کنیم و راهکارهایشان در عمل به قول جنوبی‌ها کمیتش لنگ می‌زند. آن‌ها مدام همین حرف‌های فوکو، هایدگر و دریدا را تکرار می‌کنند و خلاقیتی از خود نشان نمی‌دهند.
 
نمایندگان این جریان‌های روشنفکری چه کسانی‌اند؟
احسان طبری و فردید هر کدام نماینده‌ای از این جریان‌هایند. فردید کارهای هایدگر را رونویسی می‌کرد و فکر می‌کرد که کارش تحول بزرگی ایجاد می‌کند. طبری هم در دوره‌ای کتاب‌های مارکسیستی استالینستی می‌خواند. در واقع او مطالب  مارکسیستی دولتی را به فارسی برمی‌گرداند و به اسم خودش چاپ می‌کرد. در عین حال ما هنوز حتی روی رونوشت آثار سارتر و مارکس و ماکس وبر و هگل هم تمرین و فکر نکرده‌ایم.
 
نمایندگان روشنفکری ما به همین‌ها خلاصه می‌شوند؟
می‌شود دسته‌های دیگری هم برایشان قائل شد. به طور مثال دسته سوم کسانی‌اند که می‌گویند ما خوبی‌های خودمان را نگه‌داریم و بهترین‌ها را نیز از غرب فرابگیریم.
 
ایراد کار آن‌ها چیست؟
آن‌ها می‌خواهند با عناصری قدیمی یک عنصر نوین بسازند. در واقع آن‌ها بیشتر فکر می‌کنند در یک سوپرمارکت می‌خواهند خرید کنند. ما برای اصلاح جامعه نمی‌توانیم مانند شخصی باشیم که در سوپرمارکت می‌خواهد اجناسی را کنار هم بچیند و خریداری کند. این کار اصلاً شدنی نیست. مگر ما می‌خواهیم تجارت کنیم. موضوع تجارت و فرهنگ دو مقوله مجزا از یکدیگرند.
 
پس شبیه به چیست؟ اگر بخواهید مثال بزنید آن را به چه چیز تشبیه می‌کنید؟
مثل متصل شدن به شبکه برق سراسری است. اگر شما به برق سراسری وصل شدید دیگر باید یک سری کارها را انجام بدهید و یک سلسله کارها را هم کنار بگذارید. به همین دلیل فکر می‌کنم غیر از چند کتاب فارسی که به فارسی سلیس و روان نوشته شده کتاب دیگری نخوانید. آثاری غیر از آثار کسانی مانند نیما، دهخدا، لطفی، ادیب سلطانی و دکتر خراسانی خواندش چندان ضرورتی ندارد. اغلب کتاب‌های نظری در این زمینه اشتباهات زیادی دارند. اگر قرار بود تحولی در زمینه کتاب رخ می‌داد در اواخر دوره قاجار شاهد این اتفاق می‌بودیم. امیدوارم متقاعد شده باشید که وسایل جدید اطلاعات بهتر و بیشتری را به شما می‌دهند.

* در این باره بخوانید:
 
اسدالله امرایی
امرایی: خلوتی تهران در نوروز جان می‌دهد برای مطالعه!/ کتاب‌هایی که مترجم پیشکسوت برای مطالعه پیشنهاد می‌دهد
اسدالله امرایی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران هستم چون فکر می‌کنم بهترین زمان برای خلوت شدن تهران همین تعطیلات است. برنامه مطالعاتی‌ام را مثل قبل ادامه می‌دهم و به مخاطبان نیز پیشنهاد می‌کنم که چند کتاب ...
محمدعلی سپانلو
شاعر تهران تعطیلات را در تهران به سر می‌برد/پیشنهاد خواندن «پیش روی» دکترو از سوی سپانلو
محمدعلی سپانلو، شاعر تهران در تعطیلات عید نوروز در تهران می‌ماند و در خانه خود در خیابان جمالزاده به مطالعه می‌پردازد. او برای تعطیلات عید کتاب «پیش روی» اثر ا.ال.دکتروف را به مخاطبان پیشنهاد کرد.
 <span class=
کتاب«ایران در زمان ساسانیان» پیشنهاد نوروزی شیرین بیانی
شیرین بیانی کتاب «ایران در زمان ساسانیان» نوشته آرتور کریستین سن با ترجمه رشید یاسمى را به دلیل قرار گرفتن در فهرست منابع اصلی حوزه تاریخ به اهل کتاب برای مطالعه تعطیلات نوروزی پیشنهاد می‌کند.
<span class=
احمد اقتداری کتاب «خلیج فارس از دیرباز تا کنون» را برای نوروز پیشنهاد داد
احمد اقتداری، تاریخ‌پژوه حوزه مطالعات خلیج‌فارس کتاب «خلیج‌فارس از دیرباز تا کنون» را برای مطالعه در تعطیلات نورزو پشنهاد داد.
جواد مجابی
مجابی: تعطیلات کتاب‌های دندان‌گیری را که برایم می‌فرستند می‌خوانم/کتاب «آونگ فوکو» اومبرتو اکو را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم
جواد مجابی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران می‌مانم. چند کتاب دارم که باید آنها را پس از اصلاح نهایی به ناشرانم برگردانم اما در همین تعطیلات کتاب‌های دندان‌گیری را که برایم می‌فرستند می‌خوانم. این اواخر ...
<span class=
کلیات عبید زاکانی؛ پیشنهاد نوروزی مدیرعامل شهر کتاب
پیشنهاد نوروزانه مهدی فیروزان، مدیرعامل موسسه شهر کتاب برای مطالعه در تعطیلات نوروز کتاب «کلیات عبید زاکانی» است.
<span class=
عبدالله انوار پیشنهاد می‌دهد کتاب‌های فلسفی بخوانید
سید عبدالله انوار، کتابشناس و از پیشکسوتان معاصر نسخه‌شناسی در ایران، مطالعه کتاب‌های فلسفی با نگارش و بیان ساده را در ایام نوروز برای مطالعه به خوانندگان پیشنهاد می‌دهد.
جمال میرصادقی
میرصادقی: جوان که بودم عید به مسافرت می‌رفتم/مطالعه هزار و یک شب پیشنهاد اوقات فراغت نوروز است
جمال میرصادقی گفت: در سال‌های جوانی تعطیلات نوروز به مسافرت می‌رفتم اما در دوران سالمندی و پیری دیگر سفر کردن برایم سخت است. به همین دلیل مثل هر سال در تهران می‌مانم و به مطالعه می‌پردازم. پیشنهادم به ...
کاوه میرعباسی
میرعباسی: تهران خلوت را بیشتر دوست دارم/ توصیه به خواندن رمانی با ترجمه فرزانه طاهری
کاوه میرعباسی گفت: دوست ندارم وقتی به مسافرت می‌روم با ازدحام روبه‌رو باشم و برای گرفتن هتل به مشکل بربخورم به همین دلیل مسافرتم را به اردیبهشت ماه موکول می‌کنم و در تعطیلات نوروز در تهران خواهم ماند....
<span class=
زیباکلام مطالعه «دکتر محمد ملکی؛ استادی برای همه فصول» را پیشنهاد می‌دهد
صادق زیباکلام، نویسنده، پژوهشگر و تحلیل‌گر سیاسی کتاب«دکتر محمد ملکی؛ استادی برای همه فصول» را به اهالی مطالعه در ایام نوروز پیشنهاد می‌دهد.
<span class=
خلعتبری برای نوروز کتابی را که ۱۳ بار بازچاپ شده است را پیشنهاد داد
اللهیار خلعتبری برای مطالعه در نوروز کتاب «مقاومت شکننده، تاریخ تحولات اجتماعی ایران از صفویه تا وقوع انقلاب اسلامی» اثر جان فوران با ترجمه احمد تدین را پشنهاد داد.
<span class=
پیشنهاد شاعر جاده و اسب مهیاست بیا تا برویم، برای مطالعه نوروزی
پاسخ ابوالقاسم حسینجانی به دو پرسش «بهترین کتابی که در سال 1393 خوانده‌اید» و «پیشنهاد شما برای مطالعه در ایام نوروز چیست؟»، تنها یک کلمه است ...
میرجلال‌الدین کزازی
کزازی: تعطیلات نوروز در تهران می‌مانم و «نفحات الانس» جامی را ورق می‌زنم
میرجلال‌الدین کزازی گفت: من در تعطیلات نوروز در تهران می‌مانم و کتاب «نفحات الانس» اندیشمند، سخنور و نهان‌گرای نامبردار ایرانی نوالدین عبدالرحمان جامی را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم تا در این روزها آن را ...
حسن میرعابدینی
میرعابدینی: با خواندن دو کتاب کاری می‌کنم کارستان/«داستان پسامدرنیستی» و «جمهوری جهانی ادبیات» را می‌خوانم
حسن میرعابدینی گفت: تعطیلات عید نوروز در تهران هستم و می خواهم مطالعه کنم. همین روزها شروع به خواندن دو کتاب «داستان پسامدرنیستی» و «جمهوری جهانی ادبیات» کرده‌ام که هر دو کتاب خوبی‌اند.
محمود معتقدی
معتقدی: دید و بازدید عید تهران را بدون آلودگی هوا تجربه کنیم/کتاب «پنج اقلیم حضور» را در نوروز می‌خوانم
محمود معتقدی گفت: با این‌که چند روز از تعطیلات نوروز را گذرانده‌ایم هنوز برای سفر عید برنامه‌ریزی خاصی نکرده‌ام. شاید قدری کوهنوردی در تهران حالم را جا بیاورد و در دید و بازدید عید تهران را بدون آلودگی ...
<span class=
مطالعه رمان‌های تاریخی، پیشنهاد مجتهدزاده در تعطیلات نوروز
پیروز مجتهدزاده، جغرافیدان، محقق و کارشناس مسائل سیاسی، مطالعه رمان‌های تاریخی، اجتماعی و ادبی را در ایام تعطیلات نوروز به اهل کتاب توصیه کرد.
<span class=
آل داوود «خواب آشفته نفت» را در تعطیلات نوروزی توصیه می‌کند
سید علی آل داوود، پژوهشگر متون قدیمی و نسخ خطی مجموعه چهارجلدی «خواب آشفته نفت» را برای مطالعه در تعطیلات نوروز پیشنهاد می‌دهد.
<span class=
پرویز شهدی: مجموعه داستان «آدم‌ها» نوشته احمد غلامی را بخوانید
پرویز شهدی گفت: در ایام نوروز من و همسرم چند روز به زادگاهم مشهد می‌رویم. البته بقیه تعطیلات در تهران می‌مانیم چون می‌خواهیم در 10 یا 12 روز تهران را بدون آلودگی صوتی و هوا تجربه کنیم. من به مخاطبانی ...
<span class=
حجت‌الاسلام خسرو پناه: «سکولاریسم نقاب‌دار» را ویرایش می‌کنم/ «معمای زمان و حدوث جهان» را بخوانید
حجت‌الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، نویسنده و رئیش موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه درباره کتاب مورد مطالعه خود در ایام تعطیلات نوروز گفت: در ایام نوروز قصد دارم کتاب «سکولاریسم نقاب‌دار» را ویرایش کنم.
جعفر ابراهیمی (شاهد)
جعفر ابراهیمی: نوروز اردبیل هستم/ آثاری از استاد کدکنی را خوانده‌ام
جعفر ابراهیمی(شاهد) گفت: تعطیلات نوروز را در آستارا و اردبیل به سر بردم و کتاب «دفتر روشنایی»(از میراث عرفانی) نوشته محمدرضا شفیعی کدکنی را خواندم که انصافاً کتاب درخشان و خوبی بود.
ابراهیم خدایار
خدایار: کرج اولین جایی بود که رفتم/ در نوروز نگاهی تطبیقی به منطق الطیر و لسان‌الطیر عطار نیشابوری داشته‌ام
ابراهیم خدایار گفت: تعطیلات نوروز از تهران به کرج رفتم تا پدر و مادرم را ببینم که این جابه‌جایی هم یک سفر کوچک به حساب می‌آید. من در این تعطیلات نگاهی تطبیقی به منطق الطیر و لسان‌الطیر عطار نیشابوری داشته‌ام....
<span class=
حبیبی: «قانون» ابن‌سینا را تصحیح می‌کنم/ آثار بزرگان فلسفه را بخوانید
نجفقلی حبیبی‏، مؤلف و استاد فلسفه درباره کتاب‌های مورد مطالعه خود در ایام تعطیلات نوروز گفت: قصد دارم در تعطیلات بر روی ویرایش و تصحیح چند کتاب فلسفی کار کنم.
<span class=
دیباج: در ایام نوروز «قرآن» می‌خوانم/ «قرآن» مهم‌ترین کتاب فلسفه اسلامی است
دکتر موسی دیباج، مولف و استاد‌یار گروه فلسفه دانشگاه تهران درباره کتاب مورد مطالعه خود در ایام نوروز گفت: قصد دارم اگر توفیق رفیق راهم باشد کتاب و کلام خدا «قرآن» را مطالعه و تلاوت کنم.
احمد ابومحبوب
ابومحبوب: «زمستان» اشتاین بک را در آغاز بهار تجربه کردم/ نوبل خوانی در تهران
احمد ابومحبوب گفت: تعطیلات نوروز بهترین فرصت برای در خانه ماندن و رسیدگی به کارهای نیمه تمام است اما در این تعطیلات علاوه بر رسیدن به کارهای نیمه تمام قصد دارم رمان «زمستان» اثر جان اشتاین بک را نیز بخوانم....
ابوتراب خسروی
خسروی: تعطیلات در شیراز می‌مانم و «قصص العلما» را می‌خوانم
ابوتراب خسروی گفت: تعطیلات عید در شیراز می‌مانم و کتابی درباره رویکرد و نگاه روحانیت در دوره قاجار خواهم خواند.
<span class=
تورق «جشن‌نامه دکتر محمدعلی موحد» پیشنهاد نوروزی اکبر ایرانی
اکبر ایرانی برای مطالعه در تعطیلات نوروز «جشن‌نامه دکتر محمدعلی موحد» را توصیه می‌کند. این کتاب پربرگ و بار از آثار بزرگان ادب و تاریخ است.
<span class=
خواندن ترانه‌های بهاری توصیه نصرالله حدادی در ایام نوروز
نصرالله حدادی، تهران‌شناس و تاریخدان، کتاب «آتش کاروان» از سروده‌های بیژن ترقی، شاعر درگذشته کشورمان را برای ایام نوروز به اهالی مطالعه پیشنهاد می‌دهد.
<span class=
راشدمحصل، مطالعه دینکرد را پیشنهاد می‌دهد
محمدتقی راشدمحصل، محقق تاریخ ایران باستان، کتاب دینکرد 5 و 6 و 7 را که با تحقیقات و پژوهش‌های او ارتباط نزدیکی دارد برای مطالعه نوروزی توصیه می‌کند.
کیومرث منشی‌زاده
منشی‌زاده: دنیا را هم به من بدهند رها می‌کنم و به کرمان می‌روم/ توصیه به مطالعه «دن کیشوت» شاهکار پس از اختراع خط!
کیومرث منشی‌زاده گفت: در روزهای تعطیل کتاب «دن کیشوت» را بخوانید. هم فرصت دارید و هم فراغت لازم که در این روزها «دن کیشوت» را به پایان ببرید. من هم در سفرم و در کرمان به سر خواهم برد.
محمدهاشم اکبریانی
اکبریانی: بجنورد و فریدون‌کنار مقصدهایم در نوروزند/ پیشنهاد همجواری با «دیوار» در تعطیلات عید
محمدهاشم اکبریانی گفت: ایام نوروز را در زادگاهم بجنورد و همچنین شهر فریدون‌کنار به سر می‌برم و کتاب «دیوار» نوشته علیرضا غلامی را می‌خوانم و مطالعه همین کتاب را به خوانندگان پیشنهاد می‌کنم.
محمود حسینی‌زاد
حسینی‌زاد: تعطیلات عید را در نوشهر سپری می‌کنم/ تاریخ بیهقی بخوانید
محمود حسینی‌زاد گفت: تعطیلات عید چند روزی به شمال می‌روم و یک سفر خارج از کشور هم در پیش دارم. اگر خوانندگان می‌خواهند از متون کلاسیک کتابی را در سفر همراه خود ببرند و مطالعه کنند تاریخ بیهقی، تاریخ طبری...
فرزانه طاهری
طاهری: «روزها در راه» حاوی تلخی‌ها و فراز و فرودهای زندگی مسکوب/کتابی که مترجم کارور پیشنهاد می‌کند
فرزانه طاهری گفت: تعطیلات نوروز در تهران می‌مانم، چه جایی برای تعطیلات از تهران بهتر وجود دارد؟ برای مطالعه نوروزی مخاطبان کتاب «روزها در راه» شاهرخ مسکوب را به مخاطبان پیشنهاد می‌کنم.
علیرضا طبایی
طبایی: شیراز آمیخته به شعر است/اگر به فارس می‌روید گلستان بخوانید
علیرضا طبایی گفت: تعطیلات نوروز به مسافرت می‌روم و برای مسافرتم نیز شهر شیراز را انتخاب کرده‌ام. پیشنهاد می‌کنم که مخاطبان در این تعطیلات گلستان سعدی و سپس دیوان حافظ را بخوانند.

 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها