یکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۴
آشنایی با مفهوم آینده‌پژوهی از دریچه کتاب

انتشارات طلیعه ظهور، نخستین چاپ کتاب «آینده‌پژوهی در جنگ نرم و جنگ سخت» نوشته محمدمسعود بهمنی را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «آینده‌پژوهی در جنگ نرم و جنگ سخت» نوشته محمدمسعود بهمنی در پنج فصل از سوی انتشارات طلیعه ظهور راهی بازار نشر شد. از مهم‌ترین فصل‌های این کتاب می‌توان به «آینده‌پژوهی چیست؟»، «عملیات روانی و جنگ نرم» و «جنگ نرم در آینده» اشاره کرد.
 
مطالعات آینده‌شناسی و یاری رساندن برای اتخاذ تصمیمات بهتر
مؤلف در مقدمه نوشته است که در این کتاب سعی شده که با تعاریفی از آینده‌پژوهی، ضرورت آن بیان شود. همچنین ویژگی عملیات نظامی دشمن در جنگ‌های آینده مورد بررسی قرار گیرد و در فصل‌های بعدی کتاب با تعاریفی از عملیات روانی و جنگ نرم در آینده مورد بررسی قرار گرفته است.
 
در فصل «آینده پژوهی چیست؟» می‌خوانیم: «آینده‌پژوهی یعنی این‌که با کمک گرفتن از طیف وسیعی از روش‌ها و به جای تصور فقط یک آینده، به درک سیستماتیک و خردورزانه در تصور چندین آینده بپردازیم. موضوعات آینده‌پژوهی می‌تواند دربرگیرنده گونه‌های ممکن، محتمل و مطلوب برای دگرگونی و گذار از وضعیت حال به آینده باشد.»
 
مؤلف در این فصل بیان کرده که هدف روش‌های مطالعات آینده‌شناسی، یاری رساندن به انسان‌ها و جوامع به منظور درک بهتر احتمالات آینده برای اتخاذ تصمیمات بهتر در زمان حال است. آینده‌شناسان از این روش‌ها برای روش‌های آینده‌شناسی به تحلیلگر کمک می‌کنند تا از طریق تعیین میزان معلومات و مجهولات، تعیین دامنه احتمالات و تعیین ماهیت احتمالات مطلوب، با مسأله عدم قطعیت تا حدودی کنار بیایند.
 
مفهوم جنگ نرم در مقابل جنگ سخت
«عملیات روانی و جنگ نرم» عنوان فصل دیگری است که در آن اشاره شده که مفهوم جنگ نرم در مقابل جنگ سخت می‌آید و تعریف واحدی که مورد پذیرش همگان باشد، وجود ندارد. جنگ نرم را می‌توان هرگونه اقدام نرم، روانی و تبلیغات رسانه‌ای که جامعه هدف را نشانه گرفته و بدون درگیری و استفاده از زور و اجبار به انفعال و شکست وا می‌دارد، نامید.
 
جنگ روانی، جنگ سفید، جنگ رسانه‌ای، عملیات روانی، براندازی نرم، انقلاب نرم، انقلاب مخملی، انقلاب رنگی و ... از دیگر شکل‌های جنگ نرم است. در تعریفی کامل‌تر می‌توان گفت: جنگ نرم اقدامی پیچیده و پنهان و متشکل از عملیات‌های سیاسی، فرهنگی و اطلاعاتی توسط قدرت‌های بزرگ جهان برای ایجاد تغییرات دلخواه و مطلوب در کشورهای هدف است.
 
بهمنی در فصل «جنگ نرم در آینده» مهم‌ترین اهداف جنگ روانی نوین را نام برده و نوشته که این اهداف عبارتند از تسلیم یا تضعیف قوای دشمن از طریق تضعیف روحیه، جذب نیروهای دشمن از طریق تسلیم یا ترک میدان نبرد، ایجاد شکاف در وحدت و انسجام و همگرایی نیروهای دشمن یا مردم آن کشور، ایجاد تزلزل در میهن پرستی و از بین بردن نفرت از دشمن.
 
جنگ نرم، نوعی چالش و درگیری بین کشورهاست
در ادامه همین مبحث آمده است که جنگ نرم به نوعی چالش و درگیری بین کشورهاست که در حوزه سخت‌افزاری و تسلیحات نظامی قرار نمی‌گیرد؛ در حوزه محتواها، برنامه‌ها و نرم‌افزارهایی قرار می‌گیرد که به طور کلی از جنس رسانه‌هاست. بنابراین هرگونه تقابل میان کشورها یا گروه‌هایی که با هم رقابت یا دشمنی دارند و در آن از ابزارهای رسانه‌ای، سایبری نرم‌افزاری یا مغز افزاری استفاده می‌شود، در دنیا به عنوان جنگ نرم یاد می‌شود.
 
نخستین چاپ کتاب «آینده‌پژوهی در جنگ نرم و جنگ سخت» نوشته محمدمسعود بهمنی، با شمارگان یک‌هزار نسخه در 330 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات طلیعه ظهور منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها