جلد اول: حروف «آ» و «ا»؛ جلد دوم: ادامه «ا»، «ب»، «پ»؛ جلد سوم: «ت» تا «ح»؛ جلد چهارم: «خ» تا «س»؛ جلد پنجم: «ش» تا «غ»؛ جلد ششم: «ف» تا «ل»؛ جلد هفتم: «م» و جلد هشتم «ن» تا «ی» را شامل میشوند.
مؤلف در بخش مقدمه، هدف از نگارش کتاب را اینگونه عنوان میکند که مخاطبان با مطالعه آن به آسانی به آن معارف اسلام که مورد نیازشان است، دست پیدا کنند و با صرف کمترین زمان به خواسته خود برسند.
جلد نخست کتاب «معارف و معاریف» با واژه «آب» آغاز میشود. نویسنده ابتدا به معرفی جامعی از این کلمه میپردازد و سپس با اشاره به ریشه عربی، تعداد تکرار آن را در آیات قرآن کریم میآورد. در ادامه به برخی احادیث با ذکر منابع آنها درباره آب اشاره میکند. «احکام فقهی آب» آخرین بخش توضیحی محقق درباره این واژه است که در مجموع اطلاعاتی جامع درباره این کلمه در اسلام به خواننده ارائه میکند. این سبک، روش ثابت نویسنده در دیگر مدخلهای این دایرةالمعارف است با این تفاوت که گاهی برخی از کلمهها نیاز به توضیح کمتری دارند و بعضی کلمات با شرح و بسط بیشتری توضیح داده شدهاند.
در بعضی مدخلهای این دایرةالمعارف اسلامی نام شخصیتهای دینی و علمی به چشم میخورد. برای آشنایی مخاطبان با نوع معرفی این افراد توسط مؤلف، مدخل «ابن تَیمیّه» را میآوریم:
«ابن تَیمیّه: منسوب به تیما شهرکی در شام. تقیالدین ابوالعباس احمد بن عبدالحلیم بن عبدالسلام بن عبدالله بن محمد بن تیمیه حرّانی. (661 ــ 728) تولد در حران نزدیکی دمشق. پدرش مانند خود او از علمای دینی بوده و از جور مغول گریخته و به دمشق پناه برده است. ابن تیمیه ابتدا نزد پدر خود و بعضی دانشمندان دیگر علوم اسلامی را فرا گرفت در فقه پیرو مذهب حنبلی و در کلام طریقت سلفیان داشت و تجاوز از قرآن و حدیث را روا نمیشمرد اما چون در مجادله بیباک بود علمای مذاهب دیگر به خصومت او برخاستند.
ابن تیمیه فتوی به جهاد با مغول داده و خود در جنگ شقحب حاضر بوده و چندین مرتبه به واسطه مخالفت با سلاطین وقت در مسائل سیاسی یا دینی گرفتار حبس و توقیف گردیده. وقتی او را از دادن فتوی منع کردند در آخر عمر نیز مدتی از مراوده مردم ممنوع بوده و فقط برادرش او را خدمت میکرده. در حبس به نوشتن تفسیر و رسائل اشتغال داشت. دشمنان او وسیله انگیختند تا از کتاب و نوشتن رسائل نیز محروم گردید. با وجود این عامه را به او اعتقاد کامل بود چنان که در تشییع او قریب به 200 هزار مرد و 15 هزار زن حاضر آمدند.
ابن تیمیه با اشاعره و حکما و صوفیه و کلیه فرق اسلام جز سلفیین معارضه کرده و همه را باطل شمرده و به تجسم معتقد بوده و از ظاهر لفظ قرآن و حدیث تجاوز روا نمیداشته. و زیارت قبول اولیاء را بدعت میشمرده چنان که در این امر او را پیشرو وهابیان میتوان گفت. کتب بسیاری نزدیک پانصد جلد به او نسبت دادهاند که عدهای از آنها در دست است.
چاپ نخست ویراست پنجم مجموعه «معارف و معاریف: دایرةالمعارف جامع اسلامی» نوشته سید مصطفی حسینی با شمارگان دو هزار نسخه به بهای 350 هزار تومان توسط انتشارات «سپید موی اندیشه» منتشر شده است.
نظر شما