سیزدهمین همایش سالانه باستانشناسی که با مرور 50 سال بررسیهای ژئوفیزیک ایران همراه خواهد بود به همت پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار میشود. در این همایش ضمن تجلیل از پیشکسوتان باستانشناسی ایران، دستاورد همایش در قالب نشریه منتشر خواهد شد.
در این گردهمایی که با برپایی نشستهای تخصصی در حوزههای باستان شناسی و علوم میان رشتهای همراه خواهد بود پژوهشگران به ارائه آخرین دستاوردهای باستان شناختی حاصل از انجام برنامههای پژوهشی «بررسی و شناسایی، گمانه زنی و کاوش» سال 92 در سراسر کشور، میپردازند.
مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حمیده چوبک رئیس پژوهشکده باستانشناسی در این گردهمایی سخنرانی خواهند کرد.
مراسم تجلیل از پیشکسوتان باستانشناسی ایران، بزرگداشت پروفسور امبرتو شراتو باستانشناس و ایرانشناس برجسته ایتالیایی و دپارتمان علوم باستانی دانشگاه رم لاسپینزا (بزرگترین دانشگاه اروپا) و نمایشگاه یافتههای کاوشهای باستانشناسی سال 92 از برنامههای جنبی این گردهمایی خواهد بود.
این همایش در نخستین روز با ارائه نشستهای تخصصی در قالب چهار سخنرانی از دوره پیش از تاریخ همراه خواهد بود. سه سخنرانی از دورههای پیش از اسلام، 6 ارائه تاریخی و دو ارائه اسلامی برنامههای روز دوم گردهمایی را تشکیل میدهند.
همچنین پنج نشست تخصصی نیز در سالن گردهمایی تخصصی موزه ملی بهطور همزمان با همایش برگزار خواهد شد. مجموعهای از خلاصه گزارشهای ارائه شده در قالب یک نشریه همزمان با برپایی کنگره منتشر و در اختیار نویسندگان و علاقهمندان قرار میگیرد.
مجموعه سخنرانیهای ارائه شده در این گردهمایی براساس فراخوانی که هر ساله از سوی پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به منظور ارایه آخرین دستاوردهای میدانی از سوی باستان شناسان منتشر میشود، انتخاب شده است.
گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران با پیشینهای که پیش درآمد آن برگزاری کنگره بینالمللی هنر و باستانشناسی ایران (International Congress Iranian Art & Archaeology) با دستاورد معرفی فراگیر جایگاه فرهنگ و تمدن والای ایران به جهانیان است باید به گونهای مناسب به احیای فرهنگ ایران بپردازد.
نخستین کنگره بینالمللی هنر و باستانشناسی ایران حدود 90 سال پیش در سال 1304 در فیلادلفیا، دومین در سال 1309در لندن، سومین در سال 1313در لنینگراد، چهارمین در سال 1338 در نیویورک، پنجمین در سال 1346 در تهران و شیراز، ششمین در سال 1350 در آکسفورد و هفتمین در سال 1351 در تهران برگزار شد.
بعد از آن تا پیش از انقلاب اسلامی این کنگره هر ساله با حضور باستانشناسان و پژوهشگران در زمینههای مختلف میان دانشی باستانشناسی برگزار شد و با وقفهای پس از انقلاب اسلامی نخستین بار در سال 1373 در شوش با شور و استقبال جامعه باستانشناسی برگزار شد.
پس از آن تا سال 1391 این گردهماییها به گونهای پراکنده و نامنظم برپا میشد تا در سال 1391 پس از وقفهای 4 ساله و انتقال دوباره پژوهشکده از شیراز به تهران یازدهمین گردهمایی تشکیل شد.
دوازدهمین همایش باستانشناسی نیز از 29 تا 31 اردیبهشت 1393 در تهران برگزار و به حاصل فعالیتهای باستانشناسان در سال 91 پرداخت.
نظر شما