در نشست خبری سومین دوره اهدای نشان لاک پشت پرنده مطرح شد
لزوم استفاده از رویکردهای نو و غیرمستقیم در کتابهای مذهبی/ دریافت نشان لاک پشت پرنده در افزایش فروش تاثیرگذار است
معصومه انصاریان در نشست خبری سومین دوره اهدای نشان لاک پشت پرنده با اشاره به حضور برخی کتابهای مذهبی که دارای رویکردهای نو و غیرمستقیم هستند گفت: اگر تعریفمان از کتاب های مذهبی، کتابهایی هستند که مستقیما به موضوعات مذهبی میپردازند، نه تنها این کتابها در فهرست نامزدهای لاک پشت پرنده، بلکه در سایر جوایز ادبی هم در فهرست نهایی قرار نمیگیرند؛ جامعه ما دیگر این گونه کتابها را نمیپذیرد چون روششان، سطحی و مانند رویکرد کتابهای درسی است.
مهدی حجوانی در این مراسم گفت: لاک پشت پرنده نهادی غیردولتی است که از ۳ سال پیش با هدف معرفی آثار برتر ادبیات کودک و نجوان به جامعه و هدف بالاتر ترویج کتاب و کتابخوانی با همکاری فروشگاه مرکزی شهر کتاب و پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان شکل گرفت.
این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: برای انتخاب هیئت داوران تلاش شد داورها کم نباشند و نگاه به کتاب ها هم فصلی نباشد. یعنی سعی شد این گونه نباشد که کتاب ها را یک سال در انبار نگهداری کنیم و بعد از چند داور بخواهیم در یک ماه داوران آنها را بخوانند.
وی ادامه داد: بنابراین ۱۵ داور با مهارت و استقلال رای از دو نسل و شرایط روحی متفاوت برای داوری کتاب های فهرست لاک پشت پرنده انتخاب شدند. سعی شد کار داورها دائمی باشد و کتاب ها در طول سال، اندک اندک به دستشان برسد.
حجوانی در ادامه با اشاره به دوره سه ساله لاک پشت پرنده گفت: در طول این مدت فهرستهای متعددی به صورت فصلی منتشر شدند. اما قرار نیست داوران لاک پشت پرنده حرف آخر را بزنند زیرا ما در یک جامعه چند صدایی زندگی میکنیم و نهادهای مختلف میتوانند کتابهای خوب را پیشنهاد دهند.
وی افزود: در فهرستی هم که از لاک پشت پرنده منتشر میشود، چکیدهای درباره هرکتاب وجود دارد که در حکم بوک ریویو هستند. به این ترتیب کتابهای لاک پشت پرنده با زبانی ساده معرفی می شوند.
ارائه فهرست لاک پشت پرنده اتفاقی دوطرفه است
مدیر فروشگاه مرکزی شهر کتاب نیز در این نشست گفت: دغدغه های فرهنگی شهر کتاب و پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان بسیار به هم نزدیک است. باید توجه داشت که شهر کتاب تنها یک مجموعه فرهنگی نیست که کارش فروش کتاب یا کالای فرهنگی باشد بلکه علاقه مند است تا جایی که امکان دارد در حوزه فرهنگ برای بار آمدن سالم کودکان و نوجوانان کمک کند.
مژگان امجد افزود: تهیه چنین فهرستی کمک بزرگی به ادبیات کودک و نوجوان است. داورانی که برای داوری کتاب های فهرست لاک پشت پرنده انتخاب شدند، با وسعت دید کار خود را انجام می دهند. به این ترتیب این امکان فراهم می شود که کتاب های خوبی توسط بچهها انتخاب شود.
وی ادامه داد: بسیاری از پدر و مادرها میخواهند فرزندانشان کتاب خوب بخوانند اما نمی دانند باید از کجا شروع کنند. متولیان لاک پشت پرنده به عنوان یک مسئولیت اجتماعی به این طرح نگاه کردند و این طرح به مرحله اجرا رسید.
امجد تصریح کرد: برای برگزاری مراسم مربوط به لاک پشت پرنده از یک کتابفروشی و کتابفروشی مرکزی شهر کتاب استفاده شد تا بچه ها بتوانند در یک محیط دیگر، جشن های لاک پشت را تجربه کنند، زیرا برگزاری این مراسم در شهر کتاب هم بر مخاطبان هم بر کتابفروشی تاثیرگذار است.
وی گفت: ارائه فهرست لاک پشت پرنده، یک اتفاق دوطرفه است که بین مخاطب و شهر کتاب میافتد و بارها شاهد بوده ایم که مردم و مدیران مدارس به دنبال کتابهایی میآیند که نشان لاک پشت پرنده را دریافت کردهاند.
مهدی یوسفی نیز در این نشست گفت: درباره نسبت تالیف به ترجمه در آثاری که مورد ارزیابی و داوری قرار گرفتند باید بگویم که نسبت آثار ترجمه و تالیف، خیلی عجیب و غریب نیست چون حجم کتاب های تالیفی، آن قدرها هم پایین نیست. نکته اصلی این است که کتاب ها ما در یک چرخه رقابت با آثار گلچین شده خارجی قرار می گیرند که از جشنوارههای مختلف جهانی جایزه گرفتهاند، مقایسه این آثار با آثار خودمان، در چنین شرایطی کار صحیحی نیست.
دریافت نشان لاک پشت پرنده در افزایش فروششان تاثیرگذار است
سخنگوی هیئت داوران لاک پشت پرنده نیز در این مراسم گفت: به طور کلی ۳ معیار کلی توسط داورها رعایت می شود: ۱- ساختار ادبی و هنری ۲- ارزش های جامعه مدنی و جهان شمول ۳- آرایش و کتابسازی آثار.
محمود برآبادی افزود: به این ترتیب کتاب ها از ۳ تا ۶ لاک پشت دریافت میکنند. کتاب هایی که در طول فصل، ۵ یا ۶ لاک پشت می گیرند، به فهرست نهایی راه پیدا می کنند. در حال حاضر ۱۸ کتاب به این فهرست رفته اند که قرار است تعدادشان به ۱۰ عنوان برسد. به این ترتیب این ۱۰ کتاب، نشان های لاک پشت طلایی و نقرهای دریافت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه نامزدهای دریافت لاک پشت طلایی باید دوسوم رای داوران را به خود اختصاص بدهند گفت: از ۱۳ داور باید ۹ داور به این کتابها رای داده باشند. تجربه نشان داده که گرفتن نشان لاک پشت پرنده توسط کتاب های مختلف، در فروششان تاثیر داشته است.
جامعه ما به کتابهایی که مستقیما به مسائل مذهبی بپردازد تمایل زیادی ندارد
معصومه انصاریان نیز در ادامه مراسم با اشاره به حضور برخی کتابهای مذهبی در فهرست نامزدهای لاک پشت پرنده گفت: اگر تعریفمان از کتاب های مذهبی، کتابهایی هستند که مستقیما به موضوعات مذهبی میپردازند، نه تنها این کتابها در فهرست نامزدهای لاک پشت پرنده بلکه در سایر جوایز ادبی هم نمیبینیم که در فهرست نهایی قرار بگیرند. جامعه ما دیگر این گونه کتابها را نمیپذیرد چون روششان، سطحی و مانند رویکرد کتابهای درسی است.
وی تصریح کرد: اما اگر تعریف ما از کتابهای مذهبی کتابهایی باشد که به نوعی و به روش غیر مستقیم انگیزه دینی در بچهها ایجاد کند و نگاهی نو وتازه به این مباحث داشته باشد میتوان گفت کتابهایی که در فهرست لاک پشت پرنده قرار گرفتهاند به نوعی دینی هستند.
انصاریان ادامه داد: در قرآن مفاهیم به طور بسیار گسترده مطرح شده اند. اما درباره یک موضوع قرآنی مانند جنگ، کتاب های زیادی تولید می شود، در حالی که درباره عشق که آن هم یک موضوع دیگر قرآنی است، اثر زیادی تولید نمی شود.
انصاریان افزود: در عقبه کتابهایی که به طور مستقیم به مفاهیم دینی میپردازند، پژوهش چندانی وجود ندارد و با موضوع، به سادگی روبهرو میشوند.
نظر شما