میثم نبی یکی از نویسندگان جوان و جستجوگر است. او در مجموعه داستانی که پیش از این منتشر کرد نشان داد که چهارچوبهای داستاننویسی امروز را درحدی قابل توجه میشناسد و به آن احاطه دارد.
دخترراوی این داستان، ظاهرا شخصیتی ساخته شده از چند نسل است، شخصیتی که مدام در نه توی وجودی خود سفر میکند و حاصل این سفر را در واگویههایی گاه دلنشین و گاه ترسناک به خواننده منتقل میکند:«نه ساوشم و نه تهمینه و نه کیکاووسی که رستمی برای نجاتش بیاید. از همه شمشیرهای نیاکانم یک چاقوی کوچک چینی و از تمام رزمآوران و پیشینیانم تنها همین بند کوچک چرمی که به دوردست پیچیدهام به یادگار مانده برایم. نیستی رستم دستان. درکنارم نیستی که اگر بودی به همان گرز گران در دست، زیر لب برایم زمزمه میکردی که دختر!این غریبانهترین حماسه سرزمین من است...»
سفرهای پیاپی و درونی شخصیت این رمان که البته گاه با سفرهایی بیرونی و واقعی هم پیوند میخورند این حس را درخواننده ایجاد میکنند که هرکدام از شخصیتهای این اثر، به دنبال واکاوی درون خود برای رسیدن به مرحلهای از سیر و سلوک هستند، سیر و سلوکی که برعکس آثار کلاسیک هرگز به سرانجامی درخور منتهی نمیشوند زیرا کاشت حسی مرموز از عدم قطعیت تمامی وجود آنها را در برگرفتهاست.
رمان آلما، رمانی است که باید از زاویههای مختلف مورد مطالعه قرار گیرد چون ساخت و ساز این اثربه گونهای است که نمیتوان به راحتی ازکنار عناصر تشکیل دهنده آن گذشت. نبی به عنوان نویسنده در این رمان، سعی کرده آنچه از دانستنیهای داستانی را که بلد است یکجا در اختیار خواننده قرار دهد، دانستنیهایی که با روانشناسی انسان امروز گره خورده وموجب پدیدآیی نوعی از روایت شده که توانایی اقنای خوانندگانی از هر طیف را دارد.
گرچه در ساختار اصلی این اثر میتوان چندین خطای محرز را مشاهده کرد اما در برآورد کلی می توان رمان آلما را به عنوان کاری به رسمیت شناخت که حداقل خوانندهاش را آزار نمیدهد.نویسنده سعی کردهاست که درونمایه و فرم کار به شکلی با هم پیوند برقرار کنند که هیچکدام از دیگری جلو نزند یا عقب نماند. ایجاد هارمونی بین عناصر مختلف تشکیل دهنده ساختمان یک رمان، اولین کاری است که نویسنده باید جدی بگیرد ومیثم نبی به خوبی توانسته از پس این کار مهم برآید:«...چند برگ از کاهوهایی را که قبلا شستهام و به شیوه خاص زنهای وسواسی با تجربه خانهدار، ضدعفونی و آبکشی کردهام، از داخل کیسه پارچه ای اش میآورم بیرون. هوس کردهام که امشب سالاد مخصوص رژیمی خودم را درست کنم. تخته را از داخل کابینت میآورم بیرون. چاقو به دست میگیرم و دست به کار میشوم. چیدمانی از بافتهای مختلف گیاهی و طیف رنگهای متنوع و مکمل. ترکیبی از کاهو و لوبیا و جوانه گندم و چی و چی و چی که درکنار هم میشوند غذای مخصوص امشب من...»
رمان آلما در شمارگان 1000 نسخه و قیمت 9000تومان از سوی انتشارات آموت عرضه شده است.
نظر شما