در گذری از خیابانهای شهر میبد به کتابفروشیهایی میرسید که به جای فروش کتاب به فروش انواع نوشت ابزار برای مدارس و دانشآموزان میپردازند.
درآمد اصلی کتابفروشهای شهر از راه فروش نوشت ابزار است
در گفتوگویی که با یکی از کتابفروشهای قدیمی شهر انجام شد، این کتابفروش محلی اظهار کرد: بازار فروش کتاب در شهرهای کوچکی مثل اینجا بسیار کاهش یافته است. بااینکه درست روبهروی دبستان دخترانه هستیم اما حتی از کتابهای داستانی مناسب کودکان هم استقبالی به عمل نمیآید.
وی افزود: تنها گاهی معلمان برای استفاده از تصاویر کتابها به ما مراجعه میکنند اما در مجموع بیشتر کتابفروشهای شهر در خرید کتاب به صورت گزینشی عمل میکنند و در کنار کتابهایی که مشتری بیشتری دارند، به ناچار به فروش نوشت ابزار روی آوردهاند.
این کتابفروش میبدی ادامه داد: بیشتر کتابهای مورد استقبال اهالی، شامل کتابهای دینی و مذهبی از جمله دعا و مناجات است که بازار آن به صورت فصلی است و تنها در محرم و صفر رونق بیشتری پیدا میکند؛ در غیر اینصورت درآمد اصلی کتابفروشهای شهر از راه فروش نوشت ابزار تأمین میشود و همین موضوع انگیزه کتابفروشی را در شهرهای کوچکی مانند میبد از بین میبرد.
کتابفروشی که روزنامه فروش شد
کتابفروش دیگری که او نیز از کتابفروشی، تنها نام آن را بر تابلو مغازه داشت گفت: ما تنها از راه فروش نوشت ابزار درآمدهای خود را تأمین میکنیم. تنها فعالیت ما در حوزه فروش کتاب این است که هر ساله در اواخر شهریور و ابتدای مهرماه به توزیع کتابهای درسی مقاطع مختلف میپردازیم.
چند خیابان آن طرفتر پیرمردی در مغازه قدیمی و بی رونق خود نشسته است. مغازهای که سر در آن کتابفروشی نوشته شده است اما به جای کتاب، قفسههای اطراف وی پر از روزنامه و مجلههای مختلف است.
او میگوید که چند سالی است کتابهای خود را به کتابفروش دیگری فروخته است و مغازهاش اکنون در واقع انبار مجله و روزنامههای مختلف قدیمی یا چاپ روز است.
این کتابفروش ادامه داد: در کنار فروش این روزنامهها و مجلات، برای گذران وقت نیز آنها را برای خود و رهگذران علاقهمندان میخوانم.
شهری پر از کتابخانههای مختلف
در کنار کتابفروشیهایی که به مغازههای فروش نوشت ابزار تبدیل شدهاند، میبد شهر کوچکی است با کتابخانههای زیاد. کتابخانههایی از جمله کتابخانه تخصصی کنکور حاج حسین رشیقیفیروزآبادی، کتابخانه بانو مجتهده امین، ویژه بانوان، کتابخانه مرکزی میبد و مجموعه فرهنگی امام صادق (ع).
کتابخانه مرکزی میبد از نظر وسعت مکان هفتمین کتابخانه بزرگ کشور، تنها کتابخانه مرکزی استان یزد و بزرگترین کتابخانه جنوب ایران است.
این کتابخانه دارای دو بخش ویژه نابینایان و کودکونوجوان است و بخش نابینایان آن هماکنون 15 عضو روشندل دارد.
بخش کودکونوجوان کتابخانه مرکزی میبد
کتابخانه مرکزی میبد، برخلاف نامش در یکی از نقاط دور از مرکز شهر قرار دارد که دسترسی مخاطبان را تا حدودی مشکل میسازد اما یکی از نقاط قوت این کتابخانه، استفاده از پوسترهای مختلف در فضای راهروها و سالن با موضوع کتاب و کتابخوانی است که زیبایی فضا را دو چندان کرده است.
بخش کودکونوجوان این کتابخانه نیز دارای امکاناتی نظیر سالن مطالعه گروهی و فضای بازی است در این بخش کتابخانه و محیط بازی با قفسههای کتاب از هم جدا شده و در انتهاییترین بخش سالن، سالن مطالعه گروهی قرار دارد که با بالشتکهای کوچک فضای کلاسهای مهد کودک را در ذهن تداعی میکند.
کتابخانههای محروم با کتابهای قدیمی
در کنار این کتابخانه مجهز و بزرگ، کتابخانههای محروم بسیاری نیز در میبد به چشم میخورد. یکی از این کتابخانهها، کتابخانه مجموعه فرهنگی امام صادق میبد است که کتابهای آن از سوی سه تن از خیرین کتابدار تأمین میشود.
در میان کتابهای کتابخانه امام صادق، کتابهای قدیمی از جمله «آثار البلاد و اخبار المعاد» تصحیح حمید ایزدپناه چاپ شده در سال 1350، «روحیات شرق و غرب با شرح وقایع» نوشته حسن پزشکزاد، چاپ شده در سال 1337 و «اخگر انقلابها، مجموعه مقالات تاریخی» نوشته کاوه دهقان و چاپ شده در سال 1336 به چشم میخورد.
در این کتابخانه نیز مانند سایر کتابخانههای استان، آثار نویسندگان یزدی از جمله جمال صادقی، نویسنده یزدی و مولف کتابهای «نگین بدل»، «دوازده ثانیه» و «آخرین یادگار» موجود است.
کتابخانه اهدایی و محروم از امکانات
کتابخانه موقوفه امام صادق شهرستان میبد با تمام رسیدگیهای متولیان آن دچار کمبودهای زیادی است؛ از جمله نبود سالن اختصاصی برای مطالعه و ساختمان نامناسب کتابخانه.
کتابخانه در ساختمانی نیمه کاره و بدون داشتن تهویهای مناسب در نقطهای دور از مرکز شهر قرار دار که عملا دسترسی و استفاده از امکانات کتابخانه را غیر ممکن میسازد.
بسیاری از علاقهمندان کتاب برای دسترسی به کتابهای مورد نیاز خود، هر روز ناچار به سفر به مرکز استان یزد هستند. به نظر میرسد در میان انبوه علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی و ازدحام کتابخانههای این شهر کوچک، جای خالی کتابفروشیهای تخصصی و مرکزی به شدت احساس میشود.
نظر شما