نخستین نشست خبری نهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر برگزار شد
امینی: دعوت از شاعران ایرانی مقیم خارج در دستور کار جشنواره شعر فجر نیست/ بررسی کتابهای شعر در سه بخش
اسماعیل امینی در نشست خبری نهمین جشنواره شعر فجر گفت: دعوت از شاعران ایرانی مقیم خارج در دستور کار جشنواره نیست. برای ما ادبیات مهم است و ادبیات را ملاک قرار خواهیم داد و از حاشیهپردازی و سیاسیبازی به دور خواهیم بود.
وی افزود: افتخار این را داشتم که 26 سال خدمت استاد مشفق کاشانی باشم و از دانش ایشان بهره ببرم. استاد مشفق با وجود اینکه تحصیلاتش در رشته ادبیات نبود احاطه زیادی به این رشته داشت و از نظر اخلاق و منش نیز انسانی بیبدیل بود. در هفته گذشته نیز در مؤسسه اوج که بزرگداشت ایشان برگزار شد همه متفقالقول بودند که ایشان روح بزرگ و کرامت بسیاری دارد. امیدوارم روح ایشان آرام بگیرد و ثواب شاگردانی که پرورش دادهاند به ایشان برسد.
با دبیرهای دوره قبل جلساتی داشتیم
امینی در فرازی از سخنانش گفت: تشکیل شورای سیاستگذاری باید رسمیت پیدا میکرد و ما جلساتی مشورتی با اهل ادبیات و دبیران دورههای قبل داشتیم تا احکام شورای علمی تدوین شود. در واقع میخواستیم از تجربههای دورههای قبل استفاده کنیم و جشنواره امسال برآیند نظراتی باشد که در این جشنواره موفقیت حاصل کردهاند. حاصل این جلسات آییننامهای شد که روی سایت جشنواره قرار خواهد گرفت. اما مهمترین ویژگی جشنواره امسال در بخش رقابتی جشنواره است که فقط به کتاب های چاپ شده جایزه میدهیم.
وی اضافه کرد: ما در سه بخش شعر بزرگسال، شعر کودک و نوجوان و کتابهایی که درباره شعر نوشته شدهاند جایزه میدهیم. میزان این جایزه نیز 30 سکه و در بخش تقدیری پنج سکه بهار آزادی است. همچنین محافل شعر نیز خواهیم داشت که در حوزه شعر جریانساز و محبوب بوده است. علاوه بر اینها کتاب هیچ یک از داوران هیأت علمی به بخش رقابتی راه نخواهد یافت. علاوه بر اینها محافل شعری در همه نقاط کشور برگزار خواهد شد و در خارج از کشور نیز چند محفل ادبی خواهیم داشت.
امینی در پاسخ به پرسشی گفت: دعوت از شاعران ایرانی مقیم خارج در دستور کار جشنواره نیست. برای ما ادبیات مهم است و ادبیات را ملاک قرار خواهیم داد و از حاشیهپردازی و سیاسی بازی به دور خواهیم بود. کاری نداریم که فلان شاعر متعلق به جناح چپ است یا راست اما اگر شعر خوبی داشته باشد در محافل ادبی از حضور او استفاده میکنیم. هیأت علمی ما متشکل از 9 نفر خواهند بود. همچنین آییننامه جشنواره را به شکلی تدوین میکنیم که تصمیمات فردی در آن جایگاهی نداشته باشد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا که «برای درگذشت استاد مشفق کاشانی چه برنامهای دارید و شعار جشنواره هشتم نمایش صداهای مختلف بود و شعار جشنواره امسال چیست؟» گفت: از درگذشت استاد مشفق فاصلهای نگرفتهایم. بی تردید برنامههایی خواهیم داشت که با شورای علمی هماهنگ خواهد شد و در جشنواره انعکاس خواهد یافت اما بهتر این دیدیم که در جشنواره امسال شعاری نداشته باشیم. برای مهمانانی که در دیگر کشورها خواهیم داشت بیتردید باید شاعرانی داشته باشیم که به زبان آن کشورها تسلط داشته باشند. ما در این دوره جشنواره فراخوان نداریم اما هر ناشر و شاعری که کتابش را بفرستند از آن استقبال میکنیم.
زمان برگزاری جشنواره
مهدی قزلی، مدیر بنیاد شعر و ادبیات داستانی نیز در پاسخ به پرسش ایبنا که زمان برگزاری جشنواره چه زمانی خواهد بود، گفت: 20 بهمن نخستین محفل شعری ما برگزار میشود اما اختتامیه جشنواره اواسط اسفند ماه برپا خواهد شد. در واقع این شیوه زمانبندی باعث خواهد شد که جشنوارههای دیگری که همزمان با دهه فجر برگزار میشوند تأثیر منفی بر یکدیگر نداشته باشند.
وی افزود: سایت جشنواره نیز تا یک هفته دیگر راهاندازی میشود و همه میتوانند اخبار جشنواره را از این طریق دنبال کنند.
امینی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: داوری در اتاقهای شیشهای که یکی دیگر از شعارهای جشنواره سال گذشته بود حاشیهسازی را بیشتر میکرد. مگر میشود ورقهها را در حضور دانشجو تصحیح کرد؟! اما اسامی داوران را هنگام معرفی نامردها اعلام میکنیم. من کاری به سیاست نیز ندارم و از سیاست بیبهرهام. طبعاً شاعری که شعر خوب داشته باشد میتواند در محافل ما شعرخوانی کند. چنین جریانهایی شاید شور و هیجان ایجاد کند اما سودی برای ادبیات ندارد.
این شاعر یادآور شد: خط قرمزهای ما ملاکهای ادبی و فرهنگی است. اینکه فلان شاعر چه جهتگیری سیاسی دارد برای ما مطرح نیست و شعر او صرفاً برایمان ملاک است. متأسفانه در سالهای اخیر سیاست بر همه چیز سایه انداخته و ما سعی خواهیم کرد از این نگاه سیاسی فاصله بگیریم. اما وقتی میگوییم همه کتابها در کنار هم قرار دارند یعنی همه طیفهای فرهنگی و شعری نیز در جشنواره حضور خواهند داشت. در واقع شیوه قبل که برای جشنواره فراخوان تعیین میشد اشتباه بود. معلوم نبود که شعر مورد نظر داوری 10 سال پیش نوشته شده یا امسال یا در عین حال شعرهای دیگران را برایمان میفرستادند.
قزلی نیز در بخش دیگری از سخنانش گفت: امیدوارم با تثبیت جایزه جلال تکلیف کتابهای داستانی و با جشنواره شعر نیز تکلیف کتابهای شعر روشن شود. تأمین اعتبار ما نیز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است اما من از شهرداریها و شرکتهای صنعتی نیز تا جایی که بتوانم کمک خواهم گرفت تا در صرف هزینهها با ما همکاری کنند.
نخستین نشست خبری نهمین جشنواره شعر فجر با حضور اسماعیل امینی و مهدی قزلی ظهر امروز در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
نظر شما