چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
جمشید‌نژاداول: برای توزیع کتاب باید مانند روزنامه دنبال پیشخان باشیم

دکتر غلامرضا جمشید‌نژاد اول، مولف و پژوهشگر تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام معتقد است، توزیع کتاب باید پابه‌پای توزیع روزنامه‌های صبح و عصر پیش بیاید؛ به نحوی که کتاب‌های جدید 10 روز پس از انتشار به تمامی شهرستان‌ها ارسال شوند.

غلامرضا جمشیدنژاد اول در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره چالش‌های پیش‌روی کتاب عنوان کرد: توزیع کتاب یکی از اصلی‌ترین چالش‌های صنعت نشر است. به نظر می‌رسد باید تدبیری اندیشیده شود تا توزیع کتاب از این سیستم نابسامان خارج شود و به نحوی پیش برود که کتاب‌ها در مدت زمان کوتاهی به سایر شهرها برسد. متاسفانه دیده می‌شود بسیاری از کتاب‌هایی که از سوی ناشران به چاپ‌های متعدد رسیده‌اند هنوز در شهرهای دورافتاده توزیع نشده‌اند.

این مدرس رشته تاریخ تمدن اسلامی، ادامه داد:‌ متاسفانه توزیع نابه‌هنگام و دیر کتاب‌ها در سایر شهرهای کشور باعث می‌شود کتاب زمانی به دست علاقه‌مندان برسد که تازگی خود را از دست داده و نویسنده، کتاب یا تئوری جدیدی را مطرح کرده است.

عرصه فرهنگ و نشر به‌روز شود

جمشیدنژاد اول با بیان این‌که کتابخانه‌های عمومی در زمان توزیع نامناسب کتاب باید عهده‌دار ارائه کتاب‌های جدید به علاقه‌مندان باشند گفت: تنها فعالیت کتابخانه ملی در پایتخت پاسخگوی نیازهای علاقه‌مندان نیست بلکه باید در تمامی شهرستان‌ها کتابخانه‌ای برای ارائه کتاب‌های جدید وجود داشته باشد، در کل عرصه فرهنگ و نشر برای به‌روز شدن در کشور نیازمند اقدامات زیادی است که البته آغاز این حرکت هم‌اکنون نیز دیر نیست.

وی ادامه داد:  در سال‌های اخیر  شاهد این هستیم که دانشگاه‌های کشور در حال تأسیس مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته‌های مختلف هستند اما کلاس‌های این مقاطع در روزهای پایانی و تعطیل هفته برگزار می‌شود و عملاً دسترسی دانشجویان به کتابخانه دانشگاه از بین می‌رود. البته ناگفته نماند که این منابع نیز چندان به روز نیستند و به لحاظ کمّی تأسیس شده و به لحاظ کیفی در رده‌های پایینی است.

لزوم تأسیس کتابخانه در اماکن متبرکه

جمشیدنژاد اول در ادامه به نقش سازمان اوقاف در عرصه کتاب اشاره کرد و افزود:‌ بی‌شک این سازمان دارای موقوفاتی است که از آنها می‌تواند برای تأسیس کتابخانه استفاده کند؛ به عبارتی اماکن متبرکه و بقاع امامزادگان می‌تواند محل مناسبی برای دایر کردن کتابخانه باشد تا امکان مطالعه در بین زیارت‌کنندگان و نمازگزاران بالا برود.

وی توضیح داد: در این اماکن می‌توان علاوه بر نسخه‌های مختلف از قرآن و ادعیه‌های کتاب‌هایی را ارائه کرد که با زبان ساده‌تر تألیف شده باشد تا با این روش حس کنجکاوی مراجعان افزایش یابد و کتاب را تورق کنند.

لزوم خیز نهاد کتابخانه‌ها برای تأسیس کتابخانه روستایی

این مؤلف به نقش نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در تأسیس کتابخانه‌های روستایی نیز پرداخت و گفت:‌ سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که چند درصد از روستاهای کشور به کتابخانه مجهز هستند؟ این سؤال تکلیفی بر دوش نهاد کتابخانه‌ها می‌گذارد که برای تأسیس بیشتر و بهتر این‌گونه کتابخانه‌ها تلاش و کتابخانه‌های عمومی شهرستان‌ها را نیز غنی‌تر کنند.
 
وی افت مطالعه در بین مردم را دیگر چالش و معضل کتاب در سال‌های اخیر عنوان کرد و افزود: اگر کتابی با بهترین وضعیت در کشور تولید و منتشر شود هم باز ردی از کتابخوانان حرفه‌ای باقی نمانده است.

جمشیدنژاد اول ادامه داد: آموزش زبان فارسی در مدارس کشور با افت مواجه شده است و هجوم اطلاعات مجازی و کتاب‌های الکترونیکی مطالعه کتاب مکتوب و چاپی را کاهش داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها