این مدرس رشته تاریخ تمدن اسلامی، ادامه داد: متاسفانه توزیع نابههنگام و دیر کتابها در سایر شهرهای کشور باعث میشود کتاب زمانی به دست علاقهمندان برسد که تازگی خود را از دست داده و نویسنده، کتاب یا تئوری جدیدی را مطرح کرده است.
عرصه فرهنگ و نشر بهروز شود
جمشیدنژاد اول با بیان اینکه کتابخانههای عمومی در زمان توزیع نامناسب کتاب باید عهدهدار ارائه کتابهای جدید به علاقهمندان باشند گفت: تنها فعالیت کتابخانه ملی در پایتخت پاسخگوی نیازهای علاقهمندان نیست بلکه باید در تمامی شهرستانها کتابخانهای برای ارائه کتابهای جدید وجود داشته باشد، در کل عرصه فرهنگ و نشر برای بهروز شدن در کشور نیازمند اقدامات زیادی است که البته آغاز این حرکت هماکنون نیز دیر نیست.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر شاهد این هستیم که دانشگاههای کشور در حال تأسیس مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشتههای مختلف هستند اما کلاسهای این مقاطع در روزهای پایانی و تعطیل هفته برگزار میشود و عملاً دسترسی دانشجویان به کتابخانه دانشگاه از بین میرود. البته ناگفته نماند که این منابع نیز چندان به روز نیستند و به لحاظ کمّی تأسیس شده و به لحاظ کیفی در ردههای پایینی است.
لزوم تأسیس کتابخانه در اماکن متبرکه
جمشیدنژاد اول در ادامه به نقش سازمان اوقاف در عرصه کتاب اشاره کرد و افزود: بیشک این سازمان دارای موقوفاتی است که از آنها میتواند برای تأسیس کتابخانه استفاده کند؛ به عبارتی اماکن متبرکه و بقاع امامزادگان میتواند محل مناسبی برای دایر کردن کتابخانه باشد تا امکان مطالعه در بین زیارتکنندگان و نمازگزاران بالا برود.
وی توضیح داد: در این اماکن میتوان علاوه بر نسخههای مختلف از قرآن و ادعیههای کتابهایی را ارائه کرد که با زبان سادهتر تألیف شده باشد تا با این روش حس کنجکاوی مراجعان افزایش یابد و کتاب را تورق کنند.
لزوم خیز نهاد کتابخانهها برای تأسیس کتابخانه روستایی
این مؤلف به نقش نهاد کتابخانههای عمومی کشور در تأسیس کتابخانههای روستایی نیز پرداخت و گفت: سوالی که اینجا مطرح میشود این است که چند درصد از روستاهای کشور به کتابخانه مجهز هستند؟ این سؤال تکلیفی بر دوش نهاد کتابخانهها میگذارد که برای تأسیس بیشتر و بهتر اینگونه کتابخانهها تلاش و کتابخانههای عمومی شهرستانها را نیز غنیتر کنند.
وی افت مطالعه در بین مردم را دیگر چالش و معضل کتاب در سالهای اخیر عنوان کرد و افزود: اگر کتابی با بهترین وضعیت در کشور تولید و منتشر شود هم باز ردی از کتابخوانان حرفهای باقی نمانده است.
جمشیدنژاد اول ادامه داد: آموزش زبان فارسی در مدارس کشور با افت مواجه شده است و هجوم اطلاعات مجازی و کتابهای الکترونیکی مطالعه کتاب مکتوب و چاپی را کاهش داده است.
نظر شما