پنجشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۱
منشی‌زاده: وضع کتاب‌های درسی ادبیات معاصر دانشگاه‌ها اسفبار است/ طنز در نازل‌ترین شکلش در گوشی تلفن‌ همراه مردم وارد شده است

کیومرث منشی‌زاده معتقد است که وضع کتاب‌های درسی دانشگاه‌ها در زمینه ادبیات معاصر اسفبار است و دانشجو مشاهیر ادبیات معاصر را نمی‌شناسد چه رسد به کتاب‌های درسی مدارس. وی گفت: در دوران تحصیلم محیطی فراهم بود که سعدی را شناختم و هرچه زمان گذشت بیشتر دلبسته این شاعر شدم. طنز ظرفیت‌هایی دارد که امروز در نازل‌ترین شکلش در گوشی تلفن‌های همراه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کیومرث منشی‌زاده گفت: کتاب‌های درسی مدارس چیزی را به دانش‌آموزان یاد نمی‌دهد. به قول یکی از بزرگان ادبیات دانشگاه چیزی به من یاد نداد و هر چه آموخته‌ام بعد از دوران تحصیل بود.
 
شاعر«ساعت سرخ در ساعت 25» افزود: آثار بسیاری از مشاهیر ادبیات معاصر مانند اخوان و شاملو و حتی نیما در دانشگاه تدریس نمی‌شود و اگر هم تدریس شود به شکلی کلی و گذرا از آن عبور می‌کنند. به گمانم بهتر است اول دانش‌آموز و دانشجو را با ادبیات معاصر آشنا کرد نه این‌که متون کهن را پیش روی آن‌ها گذاشت تا مانند الفبا آن‌ها را حفظ کنند و چیزی درنیابد.
 
این شاعر ادامه داد: یادم است که در دوران تحصیل وقتی حکایت‌های ساده سعدی را می‌خواندم و با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کردم باز هم نیازمند استاد و معلمی بودم تا بخش‌هایی از آن را برایم روشن کند اما در حال حاضر دغدغه معلم و استاد دانشگاه دست‌کم در حال حاضر تدریس درست و اطمینان از درک صحیح دانشجو و دانش‌آموز از ادبیات و طنز نیست.
 
وی اضافه کرد: بسیاری از معلمان طنز سعدی را در نمی‌یابند چه رسد که بخواهند آن را تدریس کنند و به جوان‌ها بشناسانند. در واقع وقتی خودشان با طنز بیگانه‌اند نمی‌توانند دانشجویی را متوجه آن کنند.‌
 
شاعر مجموعه شعر «قرمز‌تر از سفید» توضیح داد: طنز در ادبیات ما اهمیت بالایی دارد. این در حالی است که بهترین استادان دانشگاه ما امروز عبوس‌ترین افرادند. استاد و معلم باید بتواند روحیه شنیدن طنز را در جوان‌ها بیدار کند و گوش مخاطب به طنز عادت دهد؛ نه این‌که یک متن طنزآمیز را مانند متنی ساده و جدی، خشک و عصا قورت داده بخواند.
 
وی یادآور شد: من اگر می‌خواستم مسیری را که معلمان با کتاب‌های درسی فاجعه‌بار پیش پای دانش‌آموزان قرار می‌دهند، طی می‌کردم به گمانم نه سر از شعر ریاضی درمی‌آوردم و نه تا به حال دریافته بودم که طنز حقیقی چیست. طنز با فکاهه فرق دارد اما هنوز جوان‌هایی را می‌بینم که فرق بین این دو را نمی‌دانند و علاقه‌ای به کتاب های طنز نشان نمی‌دهند.
 
منشی‌زاده گفت: کتاب‌های طنز جزو کتاب هایی است که می‌تواند مخاطب را به خود جذب کند اما همواره از آن غفلت می‌شود. طنز ظرفیت‌هایی دارد که امروز در اس‌ام‌اس‌ها و ایمیل‌ها و گوشی‌های تلفن همراه مردم در اتوبوس و مترو شکل نازلی از طنز ارائه می دهد و جای طنز واقعی و ریشه‌دار را در جامعه ما گرفته است.
 
این شاعر افزود: اگر بخواهیم از معلمان و استادانی استفاده کنیم که طنز را می‌فهمند تازه اول فاجعه است چون کمتر کسی می‌تواند طنز حقیقی را تدریس کند.
 
منشی‌زاده متولد سال 1317 کرمان است و بنیانگذار شعر ریاضی . از کتاب‌های او می‌توان به مجموعه شعر «قرمزتر از سفید» و مجموعه طنز «از روبه‌رو با شلاق» اشاره کرد. او در سال‌های اخیر به سرودن شعرهایی موسوم به شعر رنگی روی آورده‌است. «ساعت سرخ در ساعت25» نام گزینه اشعار وی است که در سال 87 از سوی انتشارات نگیما منتشر شد.

پیشینه این پرونده در خبرگزاری کتاب:

نظر اسماعیل امینی، مهدی غبرایی، ابوتراب خسروی، محمدهاشم اکبریانی، جواد مجابی، نعمت‌الله سلیمانی، سیروس نیرو، حمیدرضا شکارسری، نوش‌آفرین انصاری، محمدمهدی رسولی، عباس جهانگیریان، فتح الله بی‌نیاز، شهرام اقبال‌زاده، عباسعلی براتی‌‌پور، سیامک گلشیری، جعفر ابراهیمی(شاهد)، اکبر بهداروند، کامران شرفشاهی، علی غضنفری، حسن احمدی، مریم حسینی، محسن سلیمانی، علیرضا طبایی، باقر رجبعلی، فرزانه کرم‌پور، فرزاد فربد، منصور یاقوتی، مصطفی جشمیدی و کاوه گوهرین در این باره بخوانید
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها