یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۰
«مدیریت آرشیو واسناد» را بیاموزیم

«مدیریت آرشیو و اسناد» عنوان کتابی است که ندا رسولی از مجموعه مقالات همایش ملی « آرشیو برای همه» گردآوری کرده و در کتابی با این عنوان به چاپ رسانده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – دومین همایش ملی آرشیوی با عنوان « آرشیو برای همه» همزمان با روز اسناد ملی در سال 1389 برگزار شد که در آن از میان 105 چکیده ارسالی به دبیرخانه 45 مقاله در همایش ارائه شد.

ندا رسولی به ‌عنوان گردآورنده کتاب« مدیریت آرشیو و اسناد» این کتاب را به‌عنوان نخستین کتاب از مقالات این همایش گردآوری و از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به چاپ رسانده است.

کتاب حاضر در دو بخش مدیریت آرشیو و مدیریت اسناد گردآوری شده است و گردآورنده در آنها مقالات مربوط به  آرشیو و اسناد را گنجانده و منتشر کرده است.

سیدرضا صالحی امیری، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در مقدمه این کتاب نوشته است:« آرشیو در هر کشوری به‌عنوان منبع اصیل و منسجم اطلاعات، نقش اساسی در پیشبرد تبعات تاریخی، دانش‌افزاییو تصمیم‌گیری صحیح براساس سوابق و شواهد تاریخی دارد. با توجه به هیمن نقش است که آرشیوها به دولت‌ها کمک می‌کنند تا در برنامه‌ریزی‌های کلان و در برنامه‌‌های توسعه کشور با ایجاد بستر مناسب دسترسی به اطلاعات اسنادی برای آحاد جامعه به‌ویژه پژوهشگران، به مثابه بانک اطلاعات قوی و کارآمد، مورد استفاده قرار گیرند. آرشیو ملی ایران، به‌عنوان متولی اصلی و قانونی گردآوری، حفاظت، تنظیم و توصیف و اطلاع‌رسانی اسناد ملی و تاریخی کشور، یکی از پایگاه‌های مهم و حساس پژوهشی، آموزشی و فرهنگی کشور می‌باشد که با طراحی برنامه‌ای پویا برای حفظ ارتباط منظم با جامعه، آگاه‌سازی آنها از فعالیت‌هایی که در آرشیو صورت می‌پذیرد و اثبات اهمیت اسناد در ارائه اطلاعات مختلف سیاسی، هنری و اجتماعی و نظایر آنها دست به برپایی همایش‌ها و نشست‌های تخصصی می‌زند.»

در بخش نخست این کتاب با عنوان «مدیریت آرشیو» 22 مقاله گردآوری شده است.

 در بخشی از مقاله «مدیریت ایمنی در طراحی ساختمان آرشیو» آمده است: « مساله مدیریت ایمنی ساختمان آرشیوها، برای مدیران آرشیوها روز‌به‌روز یا اهمیت‌تر می‌شود. ایمنی به طرزی بسیار موثر به‌عنوان مکمل پروسه‌های طراحی عمل می‌کند. در طراحی برنامه ساختمان آرشیو مواردی چون سهولت نظارت  بر کاربران و تدابیر امنیتی، رعایت اصول پیشگیری و اطفای آتش، روشنایی، دما و رطوبت نسبی در مخازن، ایجاد سامانه تهویه هوا و... مورد توجه قرار می‌گیرد.»

در مقاله‌ای دیگر از این کتاب به انجمن‌های آرشیودارهای ایران  اشاره شده است. در این مقاله آمده است: « آرشیوها به‌عنوان یکی از مراکز اطلاع‌رسانی فعال در جوامع، همواره وظیفه اصلی حفظ و انتقال فرهنگ و تمدن بشری به نسل‌های بعدی را در کنار کتابخانه‌ها و موزه‌ها برعهده دارند. در این میان آرشیودار با گردآوری، ارزشیابی، سازماندهی و اشاعه اسناد و اطلاعات، نقش شایانی را در این راستا ایفا می کند.»

در بخش دوم کتاب حاضر نیز چهار مقاله با عناوین «پیاده‌سازی نظام جامع مدیریت اسناد  با رویکرد مدیریت دانش»،
«مدیریت فرم‌‌ها»، «گردآوری و ارزشیابی اسناد» و «مقدمه‌ای بر مدیریت اسناد» در آن منتشر شده است.

در بخشی از مقاله «پیاده‌سازی نظام جامع مدیریت اسناد با رویکرد مدیریت دانش» آمده است: «با توجه به فرایند( مجموعه فعالیت‌های به هم پیوسته‌ای که برای ایجاد یک یا چند تغییر تعریف، طراحی و پیاده‌سازی شده است) طراحی و استقرار نظام جامع مدیریت اسناد متشکل  از فرایندها و زیرفرایندهایی است که در توسعه، بهبود و اجرای هر چه بهتر و موثرتر اعمال مدیریت اسناد نقش بسزایی ایفا می‌کند.»

جلد نخست مجموعه مقالات دومین همایش ملی «آرشیو برای همه» با عنوان «مدیریت آرشیو و اسناد» در 434 صفحه  از سوی ندا رسولی گردآوری شده  و به قیمت 18 هزار تومان به فروش می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها