توضیحات سیداحمد وکیلیان درباره آثار سیدابوالقاسم انجویشیرازی
تجدید چاپ آثار انجویشیرازی پس از 40 سال/ هرچه در فرهنگ مردم داریم از «هدایت» و «انجوی» است
مجموعه گنجینه فرهنگ مردم شامل «گل به صنوبر چه کرد»، «دختر نارنج و ترنج» و «تمثیل و مثل» با گردآوری و تألیف سیدابوالقاسم انجویشیرازی، پس از 40 سال تجدید چاپ شد. سیداحمد وکیلیان که این مجموعه با گردآوری او منتشر شده، بر این باور است که انجوی شیرازی پس از صادق هدایت پرکارترین فرد در حوزه فرهنگ مردم بوده است.
وی در حدود 15 جلد کتاب درباره فرهنگعامه نوشته و اکنون پس از گذشت 40 سال بعد از طبقهبندی قصهها، کدگذاری و روایتهای جهانی هر قصه ایرانی، این مجموعه توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. به گفته وکیلیان، این کتابها شامل چهار جلد قصه و یک جلد تمثیل مثل است.
وی افزود: استاد انجویشیرازی در رادیو، مرکزی را به نام مرکز فرهنگ مردم تأسیس کرد و سالها مدیر آن بود. با همکاری کسانی که قصهها را برای استاد میفرستادند، او نه تنها گنجینهای از فرهنگ مردم ایران، بلکه آثار پژوهشگران اروپایی و آمریکایی را نیز گردآوری کرد که این بزرگترین گنجینه فرهنگ مردم جهان است.
وکیلیان در پاسخ به این پرسش که «چرا در زمان تجدید چاپ این کتابها تا این اندازه وقفه افتاده است؟» گفت: پس از درگذشت زندهیاد انجویشیرازی مرکز فرهنگ مردم در برنامههای خود تغییر جهت داد و آنانی که در آن مرکز بودند، دغدغه سابق را نداشتند.
مدیر مسئول مجله «فرهنگ مردم» درباره تجدید چاپ دیگر آثار مرحوم انجویشیرازی گفت: او در زمان حیات خود کتابی درباره «فرهنگ مردم چیست؟» نوشت که باید تجدید چاپ شود. انجوی همچنین سه جلد کتاب درباره شاهنامه و مردم تالیف کرده بود.
وی در پایان بیان کرد: بخشهای خصوصی که در زمینه فرهنگ شفاهی کار میکنند، مشکلات بسیاری دارند و کتابها با هزینههای گزافی منتشر میشود و مردم قدرت خرید اینگونه کتابها را ندارند. امیدواریم مرکز فرهنگ مردم فعال تر شود و تاریخ شفاهی بیش از پیش به چاپ برسد.
درباره سید ابوالقاسم انجوی شیرازی
سيدابوالقاسم انجوي شيرازي (1372-1300) پدرش صدرالعلما از مخالفان رضاشاه كه پس از واقعه گوهرشاد با خانواده به تهران تبعيد شد. انجوي در تهران به حلقه دوستان هدايت پيوست و مدتي سردبير روزنامههاي رعد و آتشبار شد و با خاندان پهلوي به مبارزه پرداخت و پس از كودتاي 1332 چهارده ماه به جزيره خارك تبعيد شد.
انجوي نيمه دوم عمر خود را با فعاليتهاي فرهنگي سپري كرد و به تصحيح ديوان حافظ، گردآوري سفينه غزل و گزيدهاي از ديوان شمس پرداخت. مهمترين فعاليت فرهنگي وي تاسيس مركز فرهنگ مردم بود كه با همكاري 5000 فرهنگيار از سراسر ايران به گردآوري فرهنگ مردم ايران پرداخت و 13 جلد كتاب فرهنگ مردم از جمله كتاب حاضر را منتشر كرد و سرانجام خانه مسكوني خود و آرشيو بزرگ فرهنگ مردم ايران را به صورت وقف در اختيار مركز فرهنگ مردم صدا و سيما قرار داد و در بيستم شهريور 1372 درگذشت.
نظر شما