سه‌شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۷
برگزاری «نسبت تاریخ فرهنگی و مطالعات فرهنگی» و «بازخوانی آثار تاریخ‌نگاری اسلامی»

سومین نشست از سلسله نشست‌های گروه پژوهشی تاریخ فرهنگی به موضوع «نسبت تاریخ فرهنگی و مطالعات فرهنگی» اختصاص دارد. همچنین نشستی با عنوان «بازخوانی آثار تاریخ‌نگاری اسلامی» در پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست «نسبت تاریخ فرهنگی و مطالعات فرهنگی» با سخنرانی دکتر مصطفی مهرآئین، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران سه‌شنبه 15 مهرماه ساعت 17 در محل پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت برگزار خواهد شد. 

این پژوهشکده که در مرحله اخذ مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد، با سه گروه تخصصی تاریخ فرهنگی، فلسفه و فرهنگ و معماری و فرهنگ، فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده است. این جلسه هشتمین برنامه عمومی پژوهشکده طی دو ماه گذشته محسوب می‌شود. 

نخستین کتاب از این مجموعه که حاصل نشست‌های گذشته است، در آبان‌ماه سال جاری منتشر خواهد شد. در این کتاب که با نام «تاریخ فرهنگی؛ چیستی و چرایی» چاپ می‌شود، گفتار دکتر حسینعلی نوذری و دکتر محمدعلی اکبری به انضمام ترجمه چند مقاله مرتبط با موضوع تاریخ فرهنگی، بررسی یک کتاب و یک مورخ برجسته در عرصه تاریخ فرهنگی به مخاطبان عرضه خواهد شد. 

علاقه‌مندان می‌توانند برای شرکت در این نشست به نشانی میدان انقلاب اسلامی، ابتدای خیابان کارگر شمالی، کوچه ادوارد براون، پلاک 12، پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت مراجعه کنند. 

 



برگزاری نشست کاربست رویکرد تفسیری در بازخوانی آثار تاریخ‌نگاری اسلامی 

به همت گروه روش‌شناسی و تاریخ‌نگاری، نشستی با عنوان «کاربست رویکرد تفسیری در بازخوانی آثار تاریخ نگاری اسلامی: مؤلفه‌های نظری و روش‌شناسی» با سخنرانی دکتر زهیر صیامیان گرجی در پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می‌شود. 

امروزه در حوزه علوم انسانی، رویکردهای مختلفی در بررسی علمی موضوعات جامعه انسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. رویکرد تفسیری یکی از این نظرگاه‌هاست که هدف از مطالعه موضوعات جامعه انسانی را فهم معنای آنها می‌داند. در حوزه دانش تاریخ نیز استفاده از این رویکردهای تفسیری، در بررسی واقعیت‌های جامعه انسانی در گذشته، اشکال متفاوتی از معرفت به واقعیت گذشته را ممکن ساخته است. 

در این رویکرد روندی که محقق تاریخ‌پژوه به بازسازی گذشته می‌پردازد، ذیل فرایند تفسیر و مؤلفه‌های وابسته به آن صورت می‌گیرد. متأثر از مولفه‌های فرایند تفسیر، جایگاه آثار باقی مانده از گذشته در روند بازسازی رویدادهای گذشته و نیز شیوه قرائت آنها تغییر می‌کند. از این منظر واقعیت گذشته به مثابه امری عینی قابل بازیابی نیست بلکه معنایی که از واقعیت گذشته توسط کنشگران تاریخی درک می‌شود قابل تفسیر می‌شود. 

این‌که این معنا چگونه قابل بازسازی است و روند تفسیر آن به نحوی که بتواند شناختی معتبر و موجه را از معنای واقعیت گذشته برای ما ممکن سازد موضوع این نشست است. در این نشست، برای فهم مناسب از مؤلفه‌های رویکرد تفسیری به مثابه راهبردی روش‌شناسانه و چگونگی کاربست آن در بازسازی معنای واقعیت گذشته بر نمونه متونی از قرون نخستین اسلامی به‌ویژه آثار مسعودی تأکید خواهد شد. 

نشست «کاربست رویکرد تفسیری در بازخوانی آثار تاریخ‌نگاری اسلامی» شنبه 19 مهرماه از ساعت 17 تا 19 در محل پژوهشکده تاریخ اسلام واقع در خيابان وليعصر، خيابان شهيد عباسپور، خيابان رستگاران، كوچه شهروز شرقي، پلاك 9 برگزار مي‌شود. حضور برای عموم در این نشست، آزاد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها