صالحي با اشاره اجمالي به سفر جهت شركت در نشست ايفلا گفت: سفر دو چهره دارد، يك چهره گزارش تصويري و مصوري از بازديد ها و ملاقت هاي كاري است و چهره دوم محتواي سفر و ماموريت است كه بايد ثبت و ضبط و مكتوب شود تا براي آينده ماندگار بماند.
وي در ادامه سخنان خود تصريح كرد: براي من تصويري كه از ايفلا داشتم تبديل به عينيت شد و در حاشيه اجلاس ايفلا با حدود 20 نفر از رؤساي كتابخانه هاي ملي دنيا مذاكره و گفتگو انجام شد. رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ضمن مفيد برشمردن ملاقات با رؤساي كتابخانه ها افزود: طرف هاي مذاكره كننده در صحبت هاي خود سه نكته قابل تأمل را بيان مي كردند، اول اينكه نسبت به شرايط فعلي ايران و تغييرات به وجود آمده بسيار خشنود بودند، دومين نكته حائز اهميت در سخنان آن ها اعلام آمادگي كامل براي همكاري با كتابخانه ملي بدون هيچ گونه محدويت بود و آخرين مورد نيز روند بسيار سريع تحولات ديجيتالي و ارتباطي جديد كتابخانه هاي ملي كشور هاي مذاكره كننده است كه در اين زمينه ما بسيار كند عمل مي كنيم.
صالحي ضمن مقايسه تراز كتابخانه ملي ايران با كتابخانه ملي فراسه تصريح كرد: در مجموع ساختار و فعاليت هاي دو كتابخانه تقريبا شبيه يكديگر است اما نكته اي كه به وضوح به چشم مي آمد اين بود كه كاركرد كتابخانه ملي فرانسه كاركرد قرائتخانه اي نبود. وي با بيان اين نكته كه كتابخانه ملي فرانسه از نظر بودجه با كتابخانه ملي ايران قابل قياس نيست گفت: در فرانسه ، كتابخانه براي تمامي خدماتي كه ارائه مي دهد پول دريافت مي كند كه اين موضوع در ايران با توجه به شرايط جامعه امكان پذير نيست. دكتر صالحي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به تشابه و همانندي استاندارد هاي دو كتابخانه ملي ايران و فراسه افزود: وجه تمايز آن ها با ما در اين است كه فرانسه مسئله كتاب و كتاب خواني را جدي تلقي ميكند و اين مسئله اي ملي است ولي متاسفانه در ايران اين مسئله ملي نيست.
رئيس كتابخانه ملي در بخش پاياني سخنان خود در زمينه دستاورد هاي سفر به نشست ايفلا 2014 تصريح كرد: نكته اي كه براي من بسيار جالب توجه بود، عدم وجود تشريفات در كتابخانه ملي فرانسه و پرداختن به محتوا بود كه اين مي تواند براي ما الگو قرار گيرد. وي با اشاره به اعلام آمادگي كشور هاي مختلف براي همكاري در زمينه هاي كتابخانه اي و آرشيوي گفت: ما امكان استفاده از تجربيات دنيا را داريم و طرف هاي مورد مذاكره به ما اعلام كردند كه در تمام سطوح با ما همكاري خواهند كرد. صالحي با انتقاد از حجم كم مراجعه خارجيان به كتابخانه ملي ايران در قياس با كتابخانه ملي فرانسه ، ابراز اميدواري كرد كه با معرفي مناسب و به روز سازمان اسناد و كتابخانه ملي روند حضور بازديد كنندگان خارجي تسهيل شود.
لازم به ياد آوري است در بخش ديگري از اين نشست ، اميرخاني معاون كتابخانه ملي با ارائه توضيحاتي در زمينه نشست ايفلا ، مقالات ارائه شد توسط پژوهشگران ايراني و بازديد ها و ملاقات هاي صورت گرفته در حاشيه نشست ايفلا 2014 به بيان دستاورد ها ي سازمان اسناد و كتابخانه ملي از اين نشست ساليانه پرداخت.
خاطر نشان مي شود سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران به عنوان عضو فعال اين مرجع عرصه كتابداري همه ساله در بخش هاي علمي و اجرائي نمايندگاني را معرفي مي كند.
لازم به ذكر است نشست سال 2015 ايفلا در كيپ تاون آفريقاي جنوبي و نشست 2016 در اوهايو ايالات متحده برگزار خواهد شد.
شايان ذكر است، ايفلا اختصار عنوان انگليسي فدراسیون بین المللی انجمنها و موسسات کتابداری است و به عنوان ارگانی مستقل، غیر دولتی، بین المللی، و غیرانتفاعی مشغول فعاليت است.
نظر شما