جمعه ۱۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۸
توصیف 300 اثر تاریخی – هنری به‌جامانده از ایران باستان

«هم‌بودی دین و هنر در ایران باستان» عنوان کتابی نوشته دکتر ابولقاسم دادور و مهتاب برازنده است که با ارائه مقدماتی درباره جغرافیا، ادیان و سیاست‌های جاری در ایران پیش از اسلام، مفاهیم و معانی دینی را در 300 اثر به جا مانده از ظروف، معماری‌ها و کتیبه‌ها جستجو می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)  این کتاب با زبانی روان و بیانی روشن شناخت مختصر و مفیدی از هنرها و ادیان تمامی اقوام ایران باستان ارائه می دهد. «هم‌بودی دین و هنر در ایران باستان» پژوهشی مبتنی بر حدود 100 منبع فارسی و هشت منبع لاتین است که سعی دارد حضور و ظهور مفاهیم و مناسک مختلف ادیان پیش از اسلام را در آثار هنری به جامانده جستجو و گزارش ‌کند. 

محتوای کتاب در کنار تالیفات نویسندگان آن مطالب نقل شده بسیار از منابع دیگر را هم در بر می‌گیرد و مجموعا کتاب توانسته پژوهشی جامع در معرفی و توصیف آثار هنریِ تا کنون یافته‌شده از ایران باستان ارائه دهد.

این کتاب در پنج فصل کلی به نام های «موقعیت جغرافیایی و تاریخی ایران قبل از اسلام»، «تاریخ سیاسی پیش از اسلام»، «دین در ایران پیش از اسلام»، «هم‌بودی دین و هنر در دوران ماد و هخامنشی» و «هم‌بودی دین وهنر در دوران سلوکی، اشکانی و ساسانی» تدوین شده است. 

دو فصل آخر کتاب محتوای اصلی کتاب را تشکیل می‌دهند که از هنرهای سفالگری، معماری، فلزکاری، گچبری و بافندگی در این دوران سخن می‌گویند. 

همچنین ضمایم کتاب را فصل تصاویر رنگی، فهرست منابع و نمایه ای در 28 صفحه تشکیل می دهند.

جغرافیا، سیاست و هنرهای تمامی اقوام ایران باستان
در فصل اول و کوتاهترین فصل کتاب از موقعیت جغرافیایی اقوام مختلف ایران باستان از جمله، عیلامی‌ها، کاسی‌ها، لولوبی‌ها، مانناها، اورارتوها، سکاها، هیتی‌ها، کیمری‌ها، به همراه ذکر خلاصه ای از هنرها رایج هر قوم، سخن می‌گوید. 

فصل دوم، کتاب تاریخ سیاسی حکومت و جنگ‌های مختلف میان امپراتورهای ماد، آشور، هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی را به بحث می‌گذارد. 

فصل سوم ادیان مختلف این اقوام و قبایل را در دوره‌ها و حکومت‌های پی‌درپی معرفی و تشریح می‌کند. ادیان میترایی، مَزدَیَسنا، زرتشتی، زروانی، مسیحیت، مانی و آیین مزدکی در این فصل تشریح و تعریف می‌شوند. 

تاثیر دین زرتشت بر هنرهای رایج دوران مادها تا ساسانیان
فصل چهارم و پنجم فصول اصلی کتاب هستند که بیش از نیمی از صفحات کتاب را در برمی‌گیرند. در این فصول هم‌بودی دین و هنر در دوران ماد، هخامنشی، سلوکی، اشکانی و در نهایت ساسانی بررسی می‌شوند که به هدف یافتن اسنادی که بازتابِ ادیان و بیش از همه دین زرتشتی را بر هنرهای مختلف باستان، گواهی می‌دهند، تالیف شده‌اند. 

دو فصل پایانی، گزارشی از مهم‌ترین آثار هنری یافته شده از آن دوران که منسوب به دوره‌های مختلف حکومت‌ها می‌شوند ارائه می‌دهند. اما در آن کمتر از شیوه نقد و تحلیل مدرن برای آثار هنری استفاده ‌شده و بیشتر به گزارش نیّاتِ مذهبی پشت آفرینش هر اثر اکتفا شده است. 

 پیوند میان دین وهنر در ادوار باستان جهان انکارناپذیر است اما وجود کتابی در این زمینه که با حجمی مختصر و جامع (به نسبت منابع و مطالب موجود در این موضوع) می‌تواند در شناخت هرچه بیشتر بنیان‌های دینی در بقایای هنر دوران ایران باستان موثر و کارگر باشد. خواننده این کتاب می‌تواند با جزئیات معناییِ آثار باستانی و تاریخی ایران به خوبی آشنا شود و این خود از سردرگمی تماشاگری‌های او در موزه‌ها و اماکن تاریخی کم خواهد کرد. 

چاپ اول کتاب «هم‌بودی دین وهنر در یاران باستان» در 560 صفحه مصور(بخشی رنگی) و شمارگان هزار و 100 نسخه و بهای 35 هزار تومان از سوی نشر گستره روانه بازار شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها