یکشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۷
قاضی‌عسگر: پس از «خسی در میقات» سفرنامه حج موفقی نوشته نشده است

حجت‌الاسلام سید علی قاضی‌عسگر، سرپرست حجاج ایرانی بیت‌الله الحرام در آیین اختتامیه نخستین جشنواره دیدار، ضمن اشاره به لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های نخبگانی که به حج مشرف می‌شوند، گفت: پس از سفرنامه «خسی در میقات» اثر آل احمد، دیگر سفرنامه حج موفقی نداشته‌ایم و باید در این زمینه بیشتر کار کنیم.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ آیین اختتامیه نخستین جشنواره بین‌المللی دیدار و رونمایی از نرم افزار «دانشنامه حج» صبح امروز، یکشنبه 9 شهریور با حضور حجت‌الاسلام سیدعلی قاضی‌عسگر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، حجت‌الاسلام سیدجواد مظلومی معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در مدینه منوره، حجت‌الاسلام حمید شهریاری رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و حجت‌الاسلام عبدالحمید مرتضوی‌منش، مدیر بخش چند‌رسانه‌ای مرکز نور در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد. 

حجت‌الاسلام سید علی قاضی‌عسگر در این مراسم گفت: مقوله حج به دلیل گستردگی و ابعاد گوناگونی که دارد، امکانات بسیاری از منظر فرهنگی در اختیار ما می‌گذارد. به نظر من ما چندان از این ظرفیت بهره نبردیم. در هر دوره حج بسیاری از استادان دانشگاه و نخبگان در حوزه‌های ادبیات، هنر و ... به حج مشرف می‌شوند اما ما پس از سفرنامه زنده‌یاد جلال آل‌احمد یعنی «خسی در میقات» سفرنامه موفق دیگری نداشته‌ایم. 

وی افزود: من از سال 1371 که مسئولیت پژوهش و آموزش سازمان حج و زیارت را پذیرفتم، ایده‌هایي را برای بهره‌گیری از این ظرفیت پیشنهاد دادم که یکی از آنها تاسیس موزه حج بود. این موزه در زمان راه‌اندازی خود هیچ نداشت، اما امروزه آثار بسیاری از جمله نزدیک به هزار نسخه خطی از کلام الله مجید و آثار بسیاری از خوشنویسان فرهیخته کشور در این موزه وجود دارد. 

قاضی‌عسگر همچنین اضافه کرد: در حوزه سفرنامه‌های حج ما کار جدی را شروع کردیم، چرا که کمبودهایی از این منظر داریم. در این راستا ما توانستیم سفرنامه‌های قدیمی و جدید بسیاری را بيابيم و احیا کنیم. 

سرپرست حجاج ایرانی در ادامه با اشاره به لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های هنرمندان، ادیبان و نخبگانی که به حج مشرف می‌شوند، گفت: به دلیل تنگ‌نظری‌های وهابیون، اکنون بسیاری از بناهای مذهبی، قبور بزرگان شیعه و امکان مختلف دیگر وجود ندارد، اگر ما در دوره‌های گذشته از هنرمندانی که به حج مشرف شده بودند به ویژه عکاسان، بهره می‌بردیم دیگر نیاز نبود که برای یافتن تصاویر قبرستان بقیع و بارگاه امامان و بزرگان مدفون در آنجا، موزه‌های کشور ترکیه را زیر و رو کنیم. 

وی همچنین با اشاره به یک پروژه هنری انجام شده توسط بعثه مقام معظم رهبری در حج، عنوان کرد: ما در دوره‌ای تعدادی عکاس را به سفر حج بردیم و این هنرمندان از حرمین شریفین عکاسی کردند که بر اساس آن کتاب «مشق عشق» منتشر شد و در دسترس عموم قرار گرفت. 

قاضی‌عسگر در ادامه با اشاره به این نکته که کار موزه حج به دلیل کمبود جا متوقف شده است، گفت:‌ به دلیل آثار بسیاری که موزه اکنون در اختیار دارد، با کمبود فضا و مکان روبه‌رو شدیم و ناچار شدیم ادامه کار را متوقف کنیم. به امید خدا در آینده‌ای نزدیک به مکانی که در شهر آفتاب کنار مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره) برای موزه در نظر گرفته شده، نقل مکان خواهیم کرد. 

نرم‌افزار «لبیک 1» دربردارنده 400 کتاب است
دیگر سخنران این مراسم حجت‌الاسلام عبدالحمید مرتضوی‌منش نیز دقایقی را درباره نرم افزار چندرسانه‌ای «دانشنامه حج» «لبیک 1» سخنرانی کرد.

وی در بخشی از سخنان خود گفت: نرم افزار «لبیک 1» با به‌کارگیری جدیدترین تکنیک‌های برنامه‌نویسی در طول مدت سه سال به سرانجام رسیده است.

مرتضوی‌منش در ادامه درباره موضوعات این نرم‌افزار گفت: اطلاعات این نرم‌افزار در هشت موضوع پیرامون مکه و مدینه دسته‌بندی شده است. قرآن، زندگانى پيامبر‏ و اهل بيت (ع)، معارف حج شامل آداب زیارت و‏ حج، اماكن، مناسک حج، كتابخانه، پرسش‌های رايج، پاسخ به شبهات وهابیت و نگارخانه، موضوعات این نرم‌افزار است. 

وی همچنین درباره «کتابخانه» نرم‌افزار «لبیک 1» گفت: بخش کتابخانه «لبیک 1» مجهز به بیش از 400 عنوان کتاب به زبان‌های فارسی و عربی است. همچنین بخشی هم در این نرم‌افزار به آموزش زبان عربی برای حجاج اختصاص دارد. این بخش از سه کتاب معتبر استخراج شده و فایل صوتی استادانی هم که این کتاب‌ها را تدریس می‌کنند در این نرم‌افزار وجود دارد. 

مرتضوی‌منش افزود: این نرم‌افزار فاز یک پروژه لبیک است؛ به عبارتی تاکنون در حدود 50 درصد کار جلو رفته که امیدوارم به‌زودی باقی نرم‌افزار تولید شود. 

در این مراسم همچنين از نرم‌افزار چندرسانه‌ای «دانشنامه حج» با عنوان «لبیک 1» و همچنین از کتاب مجموعه عکس «آستانه خورشید» اثر کمال‌الدین شاهرخ و مرحوم سید ابراهیم اصغرزاده، رونمایی شد.

در انتهای این مراسم نیز جوایز برگزیدگان نخستین دوره از جشنواره فرهنگی دیدار اهدا شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها