تكميلهمايون در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) درباره جديدترين كتابهاي خود در قالب مجموعه تهرانشناسي خبر داد و عنوان کرد: در اين كتابها سعي بر آن است تا تهران به معناي جامعهشناسي شهري مورد تحليل و بررسي قرار گیرند. تهراني كه قبل از ناصرالدينشاه و از زمان آقا محمدخان قاجار به وجود آمد كه در آن زمان پنج محله به نامهاي «عودلاجان»، «چالهميدان»، «سنگلج»، «محله بازار» و «ارگ» در آن وجود داشته است.
وی ادامه داد: كاري كه من در حال انجام آن هستم اين است كه هر يك از اين محلهها را در يك كتاب مورد بررسي قرار دهم. تا به حال يك كتاب از اين مجموعه به نام «عودلاجان» منتشر شده و در آن مولفههايي چون محيط زيست، انسانها، مشاغل، مدارس، قوميتها و مسايلي از اين دست در تهران آن زمان بررسی شده است.
این پژوهشگر افزود: در تحقيقاتي كه در اين مجموعه داشتم، متوجه مهمبودن يهودیها در تهران شدم. از اينرو بر آن شدم در كتاب بعدي خود با عنوان «محله كليميان تهران» كه در دل عودلاجان بوده، اين مساله را مورد بررسي قرار دهم. در این کتاب اينكه يهوديها چگونه وارد تهران شدند، چه مشاغلي داشتند، روابط آنها با مسلمانان چگونه بوده است را بررسي کردم. در مجموع، موضوع كتاب اين است كه يهوديها در آن زمان در مقايسه با ديگر مناطق جهان، بهترين رابطه را با ديگر مذاهب در ايران داشتند و به مانند اروپا در ايران هرگز زندگی در گتو* را نداشتند و با مسلمانان همزيستي مسالمتآميز داشتند. روزهاي عاشورا با هم رفت و آمد داشتند و تساهل و مداراي ديني در حد اعلاي خود وجود داشت.
تکمیلهمایون عنوان کرد: همچنين در طي قراردادي كه با پژوهشگاه علوم انساني داشتم، قرار شده است تا مجموعهاي 10 جلدي را درباره قاجاريه و سلطنتهاي قاجار در ايران داشته باشم. در جلد نخست و دوم آن كه زير چاپ است، به ترتيب خاستگاه تاريخي ايل قاجار و رهآغاز فرمانروایی قاجار مورد بررسي قرار گرفته است كه در مجلدهاي بعدي نيز سلطنتهاي قاجاريه در ايران مورد واكاوي قرار خواهند گرفت.
این جامعهشناس و تاریخنگار در پایان گفت: كار ديگري كه در دست دارم، بررسي زندگي سياسي و فكري دكتر محمد مصدق است كه پيش از اين در مجله بخارا در 23 شماره در سالهاي اخير به چاپ رسيده و ادامه دارد كه اينها در قالب مقالاتي هستند كه قرار است در قالب سه جلد كتاب مورد بازبيني و گردآوري قرار گيرد.
* گتو، به منطقه یا محلهای از شهر گفته میشود که در آن، اقلیتهای مذهبی، قومی و زبانی در نتیجه فشارهای اجتماعی-اقتصادی و قانونی به صورت جدا از سایر گروههای شهری زندگی میکنند.
دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۷:۰۰
نظر شما