دیدگاه دو شاعر درباره سیاستهای فرهنگی و چاپ کتاب
کار فرهنگی اراده ملی میطلبد/ آرزوی اهل قلم تسهیل فضای نشر است
سیدعباس سجادی، شاعر و ترانهسرا معتقد است که کار فرهنگی حاصل تلاش ملی است و سخن وزیر ارشاد مبنی بر اینکه آزادی لازمه شکوفایی است نشانگر آن است که ایشان از هیچ کوششی در حوزه فرهنگ دریغ نمیکنند. محمود سجادی، شاعر پیشکسوت نیز خواستار تسهیل فضای چاپ و نشر کتاب شد.
آزادی لازمه شکوفایی است
سید عباس سجادی نیز درباره اوضاع فرهنگی کشور طی یک سال گذشته به ویژه در عرصه کتاب، گفت: کار فرهنگ، کار دولتی نیست و اراده ملی میطلبد و همه دستگاهها و در رأس آن دولت باید در این زمینه سیاستگذاری درستی داشته باشد.
وی افزود: بودجه وزارت ارشاد برای رسیدگی به امور فرهنگی کم است و برای فرهنگ باید بودجهای کلی تصویب کرد تا با سیاستگذاری درست، قطار فرهنگی را پیش ببریم.
این شاعر با تأکید بر اینکه باید در مجلس بودجهای برای فرهنگ تصویب شود، افزود: این گونه نیست که بگوییم عذر همه ممیزان دولت قبل را خواستهاند و همهشان تغییر کردهاند. هرچند میپذیرم اخلاق و عرف در جامعه رعایت شود اما در بسیاری موارد ممیزی سلیقهای اعمال شده است. شناخت ممیزان در این زمینه کمرنگ است. تردیدی ندارم که سخن وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که میگویند: «آزادی لازمه شکوفایی است» از عمق باورشان برمیآید و ایشان از هیچ تلاشی فروگذار نخواهند شد.
لزوم تسهیل وضعیت نشر کتاب/ تازه به دوران رسیده نیستیم
محمود سجادی نیز وضعیت فرهنگی و چاپ کتاب را امیدوار کننده دانست و گفت: در یک سال گذشته نومید نبودم و آثارم چه در زمینه شعر و داستان و چه پژوهشهای ادبی منتشر شده. به گمانم در این مدت کوتاه اوضاع بهتر شده من نیز نقد کمتری نسبت به فضای موجود داشتم.
وی درباره موضوع گرانی کتاب نیز توضیح داد: به جای واژه سانسور میتوانیم «ویرایش» را جایگزین آن کنیم. هر کتابی نیاز به ویرایش دارد و بدون بازبینی نمیتواند وارد بازار کتاب شود و مردم آن را بخوانند.
سجادی افزود: همه مشکلات صرفاً به وزارت ارشاد مربوط نمیشود. مسایلی مانند پایین بودن فروش کتاب، گرانی کاغذ و گرانی فیلم و زینک صرفاًبه این وزاتخانه ربط پیدا نمیکند.
این شاعر پیشکسوت اضافه کرد: مخاطب کتاب عموماً قشر مرفه نیست. مخاطبان کتاب بیشتر دانشجویاناند یا طلاب علم که پول زیادی برای خرید کتاب ندارند. پس نمیتوان پول زیادی را به کتاب اختصاص داد مگر اینکه نام نویسنده و مترجم و شاعر معروف باشد.
سجادی یادآور شد: معمولاً در وضع موجود هر ناشری گلهگذاری میکند. البته ممکن است در این بین هم کتاب نویسندهای که نامی آشنا در عرصه ادبیات ندارد، با اقبال مواجه شود. بعضی مواقع پول ناشر برمیگردد و برخی مواقع دیگر نیز این پول بازنمیگردد.
این شاعر همچنین گفت: ما با فرهنگ بزرگ شدهایم و کشور تازه به دوران رسیدهای نیستیم. خط و خرد ما قدمتی طولانی دارد. بنابراین مسوولان هر قدر کار کنند حق مردم ملت ادا نشده است. تمام کتابخانههای دنیا گواهی میدهند که کشوری با فرهنگیم. پیشنهادم این است که اولیای فرهنگ هم و غمشان را مصروف اشاعه فرهنگ کنند و وضعیت چاپ و نشر کتاب را سامان دهند.
نظر شما