این ناشرمشکلات اقتصادی خانوادهها را یکی از عوامل موثر و تاثیرگذار در خرید کتاب دانست و یادآور شد: انتشارات پنجره از آغازین سالهای برپایی نمایشگاه کتاب حضور پررنگی داشته اما طی سالهای اخیر به دلیل وجود مسایل و مشکلاتی که در حوزه نشر اتفاق افتاد، بازار نشر نیز دچار رکود شد، اما انتظار میرود با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید وضعیت نامناسب حوزه نشر کاهش یابد و بیثباتی این حوزه جای خود را به وضعیت پایداری بدهد.
وی گفت: در حال حاضر به دلیل اینکه تهیه اقلام مصرفی و معیشتی در اولویت خانوادهها قرار دارد، کتاب به عنوان خرید نالازم سبد خانوار مردم به حساب می آید و خانوادهها رغبتی به خرید کتاب برای خود و فرزندانشان ندارند.
ستوده یادآور شد: در اوایل انقلاب به دلیل شور انقلابی و حال و هوایی که آن زمان وجود داشت، شاهد تولید کتابهای بسیار خوب و مناسبی با شمارگان بالای 20 تا 30 هزار نسخه بودیم و استقبال مردم نیز از آنها خیلی زیاد بود و در زمان جنگ نیز به دلیل حمایتهای زیادی که ازنشر کتاب میشد، وضعیت بهتری در این زمینه حاکم بود اما طی سالهای اخیر با توجه به مشکلات اقتصادی، شمارگان کتابها پایین آمده و در حد 1500 تا 2000 نسخه تنزل پیدا کرده است.
این فعال فرهنگی مدرک گرایی را یکی از مشکلات جامعه فرهنگی ما دانست و بیان کرد: وقتی در جامعهای مانند جامعه ما مدرکگرایی در بین قشر محصل و دانشجو به یک اصل تبدیل شده باشد، این عمل خود باعث افزایش بیرویه و قارچگونه ناشران آموزشی چه به صورت تخصصی و چه غیرتخصصی شده و افزایش شمارگان کتابهای درسی به نسبت کتابهای غیردرسی را باعث می شود.
وی با اشاره به مشکلات موجود در بحث تالیف و تولید کتاب برای کودکان و نوجوانان گفت: از آنجاییکه در بحث خلق یک اثر، نویسنده باید وقت زیادی صرف کند و توان فکری و ذهنی خود را برای این کار بگذارد، وقتی موقعیت مناسبی برایش وجود نداشته باشد، دیگر نمیارزد که نویسنده قلم به دست بگیرد و کتاب بنویسد و اینجاست که یک نویسنده به راحتی کار نوشتن را کنار میگذارد و این یکی از دلایل مهم کاهش آثار تالیفی در کشور ما به حساب میآید.
ستوده توضیح داد: متاسفانه ایران تنها کشوری است که تعداد تولیدکنندگان کتاب آن از تعداد توزیع کنندگان آن بیشتر است، باید گفت در میان این حجم تولید کننده در سراسر کشور، تنها دو هزار و 800 کتابفروشی وجود دارد.
این فعال فرهنگی در ادامه سخنان خود درباره مشکلات حوزه نشر و ویژه نشر کودک ونوجوان گفت: نظام توزیع و پخش کتاب در کشور نیز با مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم میکند و افزایش قیمت کاغذ و به دنبال آن افزایش قیمت کتابها، سلیقه ای رفتار کردن در بحث ممیزی کتابها، عدم ویترین برای ناشران، عدم تعادل بین تولیدکننده و عرضه کننده، پرداخت مالیات توسط ناشران و حذف سوبسید کاغذ در این حوزه نیز بر این مشکلات افزوده است.
مدیر مسوول نشر پنجره اظهار کرد: به دلیل اقدامات غیرفرهنگی دولت دهم در حوزه نشر، بسیاری از ناشران مانند گذشته رغبتی به کار تولید کتاب ندارند و در ادامه فعالیت خود مجبورند، کار نشر را کنار بگذارند و به واقع در این میان کتاب کودک ونوجوان نیز مظلوم واقع شده است. بحث نبود فضای تبلیغ کتاب و افزایش هزینهها برای تبلیغ یک کتاب در این حوزه مزید بر علت شده و نارضایتی ناشران را به دنبال داشته است.
وی یاد آور شد: در حوزه کودک ونوجوان بسیاری از والدین فکر میکنند کتابهای غیردرسی جایگزین نامناسبی برای کتابهای درسی هستند، در صورتیکه این دو مقوله منافاتی با هم نداشته و ندارند. در جاییکه نهادهای متولی قادر نیستند مشکلات فرهنگی جامعه را حل کنند، این فرهنگ باید توسط خانوادههای ما جاسازی و جاگذاری شود.
ستوده با تاکید بر این مطلب که فرهنگ را باید به اهلش واگذار کرد، گفت: متاسفانه امروزه در کشور ما حوزه فرهنگ و مسایل مربوط به آن به دلیل نبود تخصص لازم در این زمینه توسط افراد غیرمتخصص اداره می شود و در نهایت این افراد باعث سنگاندازی جلو پای دستاندرکاران فرهنگی جامعه میشوند و این موضوع به شدت به فرهنگ ما لطمه می زند.
این فعال فرهنگی عنوان کرد: از آن جاییکه طبقه فرهنگی جامعه طبقه نخبه کشور به حساب میآید، باید به جایی برسیم که دید امنیتی و نظامی از این حوزه بیرون برود. درست است که باید چارچوبهای وضع شده در این حوزه را رعایت کرد ولی باید در نظر داشت که اصحاب فرهنگ آنقدر بافرهنگ و باصلاحیت هستند و برای خود خطوط مشخص شدهای دارند که بدون شک روی این خطوط مشخص شده حرکت میکنند.
نظر شما