به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) اين كتاب در 12 فصل به شرح و تحليل وقايع قاره آمريكا از دوران پيش از «كريستف كلمب» تا دوران استقلال ميپردازد. «تاريخ آمريكاي لاتين» در حالي منتشر شده است كه منابع موجود فارسي درباره آمريكاي لاتين بسيار اندك و انگشتشمارند.
«آمريكا پيش از كريستف كلمب»، «نقش اروپا در كشف دنياي جديد»، «تسخير قاره آمريكا»، «استمرار تسخير و آغاز استعمار قاره آمريكا»، «كليسا و تسخير معنوي»، «جمعيت آمريكا در دوران استعمار»، «جامعه آمريكا در دوران استعمار»، «نهادهاي حكومتي»، «اقتصاد استعماري»، «برزيل در دوران استعمار»، «حضور ساير قدرتهاي اروپايي در آمريكا» و «اقتصاد و اصلاحات بوربني» عناوين اين كتاب را تشكيل ميدهند.
نويسندگان اين كتاب در معرفي اين اثر مينويسند: «رويكرد ما براي شرح اين تاريخ تنها روايت خطي رويدادها نبوده، بلكه تركيبي از تمامي ابعاد دخيل در اين روند تاريخي بهره جستهايم، تا ضمن اشارهاي اجمالي به تاريخ عظيم اين قاره شگفتانگيز و سرشار از ناشناختهها، اذهان پژوهشگران را با تمامي ابعاد مرتبط با اين قاره وسيع آشنا كنيم. براي نگارش اين كتاب از روش روايت پوياي تاريخ استفاده شده است، بدين صورت كه رويدادها به تفكيك موضوعي روايت شدهاند (و نه تاريخي)؛ شيوه نگارش كتاب نيز به صورت ايجاد پرسش و پاسخ است. در ابتدا واژه يا عبارتي در متن كتاب ذكر ميشود، سپس با پيشروي در متن كتاب توضيح مرتبط با آن آورده ميشود.»
مولفان در جايي ديگر مينويسند: «شرح تفصيلي اين تاريخ عظيم حتي در چندين دانشنامه نيز نميگنجد، از اينرو، در اقصي نقاط جهان، كتب متعدد و بيشماري با رويكردهاي گوناگون و به زبانهاي مختلف، اين رويداد جهانشمولي را از نظر گذراندهاند. از سوي ديگر، با توجه به اينكه كتب موجود در زبان فارسي در زمينه تاريخ آمريكاي لاتين بسيار انگشتشمارند و از آنجا كه سياستهاي كنوني كشور ما در راستاي شناخت اين منطقه از جهان گام برداشتهاند، بر آن شديم تا تاريخ آمريكاي لاتين را به شكل يك مجموعه دوجلدي، بر مبناي تحليل و با استفاده از منابع غالبا اسپانيايي در اختيار دانشپژوهان قرار دهيم.»
چنانكه مولفان در مقدمه كتاب آوردهاند، پس از ارايه جلد نخست اين كتاب، جلد دوم آن نيز به زودي تكميل ميشود و در اختيار جويندگان تاريخ قرار ميگيرد.
در بخشي از كتاب درباره كشف برزيل به دست پرتغاليها ميخوانيم: «كشف برزيل كه عنوان آن از سال 1503 عموميت يافت، پرتغال را مانند ورود واسكو دوگاما به هندوستان هيجانزده نكرد و تا مدتها تصور ميشد كه برزيل جزيرهاي بزرگ است و اين امر سبب شده بود كه چشمداشتهاي اقتصادي زيادي نسبت به آن وجود نداشته باشد. سوالي كه اينجا مطرح ميشود اين است كه چه چيزي سبب شد كه اهميت برزيل براي امپراتوري پرتغال اينقدر افزايش يابد... اولين گام در استعمار برزيل بر سيستم كارگاههاي توليدي مبتني بود كه نتايج خوبي را براي پرتغاليهاي ساكن در سواحل آفريقا به ارمغان آورده بود. بدين ترتيب، سرزمين برزيل به مدت سه سال به مجمعي از تاجران ليسبون اجاره داده شد.»
در بخشي ديگر از اين كتاب در مورد اقتصاد استعماري آمريكاي لاتين نوشته شده است: «يكي از انگيزههاي تسخير آمريكا، عطش تسخيركنندگان براي به دست آوردن فلزات گرانبها بود. واقعيت كارائيب با انتظارات تسخيركنندگان تناسبي نداشت، بنابراين توسل به نيروي كار سرخپوست در جستجوي اين ثروتها ضرورت يافت. در ادامه، با توجه به عدم امكان ساخت مراكز توليدي مشابه با مراكز توليدي پرتغال در آفريقا، اولين ملاكان در قاره آمريكا و به منظور كاهش تقاضاهاي تسخيركنندگان سربرآوردند.»
چاپ نخست كتاب «تاريخ آمريكاي لاتين: تحليل وقايع قاره آمريكا از دوران پيش از كريستف كلمب تا دوران استقلال» نوشته مريم حقروستا و الهه نوري غلاميزاده، در 340 صفحه، شمارگان يكهزار نسخه و بهاي 16 هزار تومان از سوي انتشارات دانشگاه تهران چاپ و منتشر شد.
چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰
نظر شما