عادل بزدوده، چهره سرشناس حوزه تئاتر عروسکی و از جمله افرادی است که برای بسیاری از کودکان دیروز و امروز با عروسک هایی که ساخته، خاطره سازی کرده است. از جمله شخصیت های عروسکی که امروز ما با به یاد آوردنشان روزهای خوش و زیبای کودکی و نوجوانیمان را به یاد می آوریم، می توان به برخی از شخصیت های «شهر موشها»، عروسک های «مخمل، مراد، حلزون و سه جوجه» در «خونه مادربزرگه»، «زیزی گولو»، عروسک های مجموعه «آقای حکایتی» و... اشاره کرد. در مصاحبه ای با این کارگردان و طراح نمایش های عروسکی، در رابطه با مطالعه کتاب و کتاب خوانی سوال هایی را با او در میان گذاشتیم که با هم می خوانیم:
عادل بزدوده، تا چه اندازه به مطالعه کتاب عشق می ورزد و چگونه اوقات خود را با این یار مهربان می گذارند.
مطالعه کتاب برای من جزیی از وظایفی است که باید در زندگی حتما به آن عمل کنم زیرا من به عنوان کسی که برای کودکان کار می کنم و با آنها در ارتباط مستقیم هستم باید به روز باشم و دامنه اطلاعات خود را در رابطه با کاری که برعهده دارم هرروز بیش از روز قبل گسترده کنم.
برای دریافت این اطلاعات بیشتر چه کتاب هایی مطالعه می کنید؟
روانشناختی کودک، جامعه شناسی کودک، ادبیات کودک از جمله کتاب هایی هستند که من به مطالعه آنها می پردازم، در واقع اگر از خواندن و مطالعه کتاب هایی که مربوط به کودکان است لحظه ای غفلت کنم قطعا از فضای کودکان دور می شوم و نمی توانم حرف خود را به آنها و با زبان خودشان بزنم. به همین علت تا زمانی که زنده هستم نه تنها این نوع نگاهم به مطالعه تغییر پیدا نمی کند بلکه هرروز با عطش بیشتری کتاب ها و مطالعه آنها را دنبال خواهم کرد.
برای مطالعه و دریافت اطلاعات به اینترنت و فضای مجازی هم رجوع می کنید؟
هرچیزی که مربوط به بچه ها است من به دانستن آن علاقه دارم و آن را دنبال می کنم. بنابراین قطعا برای دریافت اطلاعات به اینترنت هم رجوع می کنم و مطالب مختلفی را در رابطه با کودکانی که در کشورها و فرهنگ های مختلف رشد می کنند یاد می گیرم و راجع به آنها ضمن مطالعه کتاب از اینترنت هم تحقیق می کنم.
نظر شما در رابطه با کتاب های الکترونیک چیست؟
کتاب های الکترونیک همانند یک کتابخانه بزرگ است که در یک جای کوچک جمع شده است. به همین علت افرادی که از این کتاب ها استفاده می کنند قدرت انتخاب زیادی برای پیدا کردن کتاب های مورد علاقه خود را دارند. از سوی دیگر با پرداخت هزینه ای بسیار کم یا حتی گاهی اوقات بدون هزینه می توانید کتاب های بی شماری را ورق بزنید و آن را بارها و بارها مطالعه کنید، به همین علت به آموزش و پرورش کشور پیشنهاد می کنم که کودکان را از دوران دبستان و حتی از کلاس اول با فضای مجازی و همچنین کتاب های الکترونیک آشنا کنند.
اما ترس زیادی از سوی والدین و حتی مدارس برای استفاده کودکان از فضای مجازی وجود دارد؟
نباید ترسید بلکه باید با نظارت مسیر درست را برای استفاده صحیح از تکنولوژی های روز دنیا به کودکان آموزش داد. اگر نحوه استفاده از این ابزار به درستی تعریف شود و در واقع فرهنگ صحیح استفاده از آن از کودکی به افراد جامعه آموزش داده شود. دلیلی برای ترس وجود نخواهد داشت و حتی می تواند بسیار کارآمد باشد و به عنوان یکی از روش های آموزشی و تربیتی مورد استفاده قرار بگیرد.
نام آخرین کتابی که به مطالعه آن پرداختید چه بود؟
در حال حاضر مشغول مطالعه یک سری از کتاب ها و مقالات در رابطه با تئاتر کودک هستم که به زبان فارسی نیستند و درواقع مشغول یادداشت برداری و ترجمه آنها هستم که بتوانم آنها را با یک ترجمه خوب منتشر کنم. به همین علت نیز فعلا نمی توانم نامی از این کتاب ها و مقالات بیاورم.
اگر بخواهید کتابی را به مخاطبان کودک و نوجوان خود برای مطالعه پیشنهاد کنید، نام آن کتاب چیست؟
مجموعه کتابی با عنوان شاهنامه به زبان فارسی از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده بود که در اختیار بچه ها قرار گرفت. این کتاب برای کودکانی که قادر به فهم اشعار شاهنامه نیستند خیلی ساده داستان های این کتاب اساطیری را روایت کرده است. امیدوارم بزرگوارانی که در کانون هستند بتوانند آثار کهن ادبیات ما را مثل کلیله و دمنه همانند این کتاب به زبان ساده برای بچه ها روایت کنند.
چه باید کرد که جامعه را بتوانیم با کتاب خواندن آشتی بدهیم؟
مگر مردم ما با کتاب دوست بوده اند که بخواهیم بار دیگر آنها را با کتاب آشتی بدهیم؟ به نظر می آید که کتاب خواندن در جامعه ما هنوز تبدیل به بخشی از اولویت های زندگی نشده است.
ریشه این مشکل را در کجا باید جست و جو کرد؟
باید انس و الفت با کتاب را از کودکی در افراد جامعه به وجود آورد، در غیر این صورت درست مانند این است که ما بدون اینکه راه رفتن را به کودکمان آموزش داده و او را برای راه رفتن تمرین نداده باشیم، از او انتظار داشته باشیم که رکورد دویدن را در جهان به دست بیاورد. باید کودک را تمرین داد و او را به مطالعه کتاب تشویق کنیم و به او آموزش بدهیم تا عادت کتابخوانی در او نهادینه بشود.
نظر شما