چهارشنبه ۴ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۵
فاضلی: مفهوم تجدد را در بین مردم عادی جست‌و‌جو کنیم

مولف «تاریخ فرهنگی ایران مدرن » در آیین رونمایی از این کتاب گفت: باید برای درک و فهم تجدد به سراغ زندگی مردم عادی رفت. دکتر نعمت‌الله فاضلی افزود: بیشتر ارجاعات در تحول اندیشه به نظریه‌ها بر می گردد در حالی که باید در این تحولات مردم را در نظر داشت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم رونمایی از کتاب«تاریخ فرهنگی ایران» با حضور دکتر رضا صالحی امیری، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دکتر داریوش رحمانیان استاد تاریخ دانشگاه تهران، دکتر محمد‌سعید ذکایی استاد جامعه‌شناسی دانشگاه علامه‌طباطبایی و دکتر علیزضا ملایی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی در محل سالن اندیشگاه کتابخانه ملی رونمایی شد.

فاضلی به‌عنوان مولف کتاب حاضر گفت: این کتاب در 13 فصل حاصل مقالات 10سال اخیر است که در این مجموعه گردآوری شده است.

این انسان‌شناس با اشاره به این‌که در این کتاب از مفهوم گفتمان استفاده کرده است، اظهار کرد: در این کتاب هر کدام از گفتمان‌های مطرح شده به صورت تفصیلی مورد بحث قرار گرفته‌اند.

کتاب؛ نمایی از ایران امروز
این مولف ادامه داد: این کتاب در تلاش است تا فهم درستی از ایران امروز را در اختیار مخاطبان خود قرار دهد و به آن‌ها القا کند که تجدد بومی در ایران شکل گرفته است.

فاضلی درباره استفاده از مفهوم«گفتمان» در این کتاب ابراز کرد: مفهوم «گفتمان» به این دلیل در این کتاب مورد استفاده قرار گرفته تا محل گسست در مفاهیم امروزی مورد بحث قرار گیرد.

وی افزود: در جامعه‌ای مانند ایران باید حواسمان جمع باشد تا درک کنیم که مساله اساسی حال حاضر کشور چیست تا درباره آن بنویسیم.

بررسی تحولات بر مبنای تجربی
دکتر محمد‌سعید ذکایی، در ادامه رونمایی از کتاب«تاریخ فرهنگی ایران مدرن» گفت: تاریخ فرهنگی در ایران، فضای مطالعاتی جدید است.

این مولف و استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه علامه‌طباطبایی با بیان این‌که امتیاز خوب این کتاب بررسی تحولات با مبنای تجربی است.

وی ادامه داد: نویسنده در این کتاب، با تکیه بر پشتوانه نظری دست به تالیف کتاب نزده است اما تحولات را براساس تجربه پیش برده است و خواننده را با مفاهیم انتزاعی مواجه نکرده است.

پرداخت عینی به پدیده‌ها
ذکایی در ادامه با بیان این‌که بیشتر مولفان و محققان درگیر چارچوب استعاره‌ها هستند، افزود: نویسنده در کتاب خود از این چارچوب‌ها خارج شده و به پرداخت عینی از مسایل دست زده است.

این مولف به مباحث بین‌رشته‌ای کتاب پرداخته و گفت: اتکا به تجربه خودزیسته در کتاب‌های علوم اجتماعی کمتر دیده می‌شود، در حالی‌که این کتاب جسارت نویسنده از ابراز این موضوع در کتاب است.

پاسخ به «اکنون چیست؟»
در بخش دیگری از مراسم رونمایی از کتاب«تاریخ فرهنگی ایران مدرن»، دکتر داریوش رحمانیان استاد تاریخ دانشگاه تهران، نویسنده کتاب را دانشمندی تمام عیار در مباحث میان‌رشته‌ای معرفی کرد و گفت: نظام رشته‌ای در کشور دچار بحران است اما وجود دکتر فاضلی در فضای آکادمیک کشور در مباحث میان‌رشته‌ای مغتنم است.

وی ادامه داد: مساله نویسنده این کتاب، تاریخ اکنون کشور است. او به دنبال این است که «اکنون چیست؟».

تاریخ؛ گرفتار زندان سیاست
رحمانیان، گفتارهای سیزده‌گانه این کتاب را مدخلی مناسب برای انجام تحقیقات عمیق‌تر دانست و افزود: در این کتاب خلاقیت نویسنده در بررسی برخی وقایع تاریخی و اجتماعی به چشم می‌خورد، همچنین نویسنده با این اقدام فضا را بریا گفت‌و‌گوی جدی باز می‌کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به رشته تاریخ نیز اشاره و تصریح کرد: در ایران نام رشته‌ای ایدئولوژی‌زده، عوام‌زده و سیاسی را تاریخ گذاشته‌اند، متاسفانه معرفت تاریخ در ایران گرفتار زندان سیاست است.

تعامل تاریخ و علوم اجتماعی
دکتر علیرضا ملایی، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و اجتماعی نیز در بررسی این کتاب خطاب به حاضران گفت: کتاب حاضر افق روشنی پیش‌روی دانش‌آموختگاه علوم اجتماعی می‌گشاید.

وی نقطه قوت این کتاب را در تلاش نویسنده برای کنار هم قرار دادن تاریخ و علوم اجتماعی دانست و اظهار کرد: این اثر برای خوانندگان در چند سال آینده حایز اهمیت خواهد بود، چراکه تحلیل‌های جامعه‌شناختی به تاریخ کمک فراوان می‌کند.

ملایی ادامه داد: فاضلی به‌عنوان نویسنده این اثر، و به‌عنوان یک اندیشمند در حوزه‌ای غیر از تاریخ نگاهی بیرونی به مساله تاریخ دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها