به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «زندگی، زمانه و تاریخنگاری وصاف شیرازی» نوشته محبوبه شرفی از سوی گروه روششناسی و تاریخنگاری نقد و بررسی میشود. این نشست با حضور مجتبی خلیفه، ابوالفضل رضوی (از پژوهشگران تاریخ) و محبوبه شرفی (نویسنده کتاب) شنبه (24 خردادماه) از ساعت 17 تا 19 در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار میشود.
دوران حاکمیت مغولان در ایران را باید یکی از مهمترین ادوار رشد و تکوین تاریخنگاری ایرانی دانست و عبدالله بن فضلالله شیرازی، مشهور به وصاف الحضره با اثر تاریخی خود با عنوان «تجزیةالامصار و تزجیةالاعصار» مشهور به تاریخ وصاف، یکی از مهمترین حلقهها و نمونههای این رشد و تکامل است. نویسنده این کتاب از دیوانیان حکومتی عصر ایلخانی بوده است. او نه تنها یک مورخ و ادیب، بلکه دانشمندی آگاه نسبت به بسیاری از علوم عقلی است.
تاریخنگاری وی به سبب اشتمال بر ویژگیهایی چون گستردگی، فراوانی و تنوع اطلاعات، تعمق در علتها و انگیزههای حوادث و وقایع تاریخی و تبیین روند رویدادها با توجه به اصل علیت، دخالت دادن بینش اعتقادی در تحلیل و تبیین وقایع و حوادث تاریخی، رویکرد اجتماعی به تاریخ و پرداختن به مسایل اجتماعی و اقتصادی جامعه و محدود نکردن اثر خویش به یک اثر صرفا سیاسی و نظامی، عدم حاکمیت مطلق اندیشه مشیت الهی در تاریخنگاری وی، عدم حاکمیت نگاه حکومتی به تاریخ و غیرفرمایشی و دستوری بودن آن، جهاننگری و طرح مباحث ملل مختلف در قالبی نزدیک به تاریخ جهانی و نزدیک ساختن تاریخ به حکمت عملی با پرداختن به اندیشه سیاسی، از اهمیت به سزایی برخوردار است.
نشست نقد و بررسی کتاب «زندگی، زمانه و تاریخنگاری وصاف شیرازی» از سوی گروه روششناسی و تاریخنگاری پژوهشکده تاریخ اسلام، شنبه (24 خرداد) از ساعت 17 تا 19 در پژوهشکده تاریخ اسلام واقع در خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور، خیابان برادران، کوچه شهروز شرقی، پلاک 9 برگزار میشود.
یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۵:۱۹
نظر شما