به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجلاس معاونان و مدیران فرهنگی دانشگاههای سراسر کشور، اظهار کرد: مسوولان فرهنگی دانشگاهها باید بسترساز تجلی اخلاق و ارزشهای اخلاقی در دانشگاه باشند.
جنتی با اشاره به نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری، به سال فرهنگ و اقتصاد، گفت: علاوه بر دستگاههای اجرایی حوزه اقتصاد، دستگاههای علمی و آموزشی و فرهنگی نیز باید وظیفه ویژهای داشته باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه اگر احساس و اندیشه جامعه را در حوزه فرهنگ سامان دهیم، در حوزه اقتصادی و سیاسی نیز موفقتر عمل میکنیم، افزود: اگر میخواهیم حرکت جدی در حوزه اقتصاد، بهرهوری، اشتغال مولد و کارآفرینی داشته باشیم باید از فرهنگ و هنر و علم کمک بگیریم و به مفاهیم روشن و قابل فهم دست یابیم که جامعه دانشگاهی این امر را تسهیل میکند.
بارزترین رسالت ما، شناخت و گسترش فضائل اخلاقی است
وی در ادامه گفت: بارزترین رسالتی که بر دوش ما قرار دارد، شناخت فضائل اخلاقی و تلاش برای گسترش و نشر آنهاست، اما تنها نشر کتاب، پوستر و سایر ابزارهای فرهنگی مدنظر نیست، بلکه بیشتر از هر چیزی باید عمل، رفتار و منش خود ما تاثیرگذار باشد.
جنتی با بیان اینکه در دانشگاهها انجام فعالیتهای جمعی برای تقویت اندیشه کار جمعی باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: در حال حاضر یکی از مشکلاتی که در همه حوزه ها از آن رنج میبریم، موفق نبودن در کار جمعی است.
وزیر ارشاد، با اشاره به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متولی فرهنگ عمومی است و وزارت علوم متولی حوزههای تخصصی علم و دانش است، افزود: این دو از نظر ساختاری با یکدیگر متفاوت هستند اما در بسیاری از حوزهها اهداف مشترکی با یکدیگر دارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه توسعه فرهنگی شالوده توسعه سیاسی و اقتصادی کشوراست، گفت: به فرمایش مقام معظم رهبری سیاست و اقتصاد ذیل فرهنگ تعریف میشوند، بنابراین زمانی که به توسعه اقتصادی کشور فکر میکنیم، میبینیم میان فرهنگ و اقتصاد رابطه گستردهای وجود دارد.
شناسایی متون و منابع در تولید آثار فرهنگی
جنتی تاکید کرد: با همکاری دانشگاههای کشور باید متون و منابعی را که در تولید آثار فرهنگی بهکار گرفته میشود شناسایی کنیم؛ تبلیغات یکی از روشهای شناخته شده و مبنایی برای همکاری حوزه فرهنگی و دانشگاههاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: باید در دانشگاهها شرایطی ایجاد شود که استادان نظرات خود را بدون دغدغه و دلهره بیان کنند و دانشجویان و استادان در فضایی سالم همراه با همدلی و فهم متقابل نظرات خود را بگویند.
نقد منصفانه میتواند به رشد جامعه کمک کند
وی در ادامه با تاکید بر اینکه لازم است آموزش غیرمستقیم نقد صحیح و سالم در دانشگاه ها ایجاد شود، اظهار کرد: نبود این موضوع یکی از ضعفهای ماست، چراکه نقد منصفانه میتواند به رشد جامعه کمک کند، بنابراین باید ابتدا نقد منصفانه در محیط علمی و پس از آن در سطح عمومی جامعه ایجاد شود، چراکه محیط دانشگاه محل مناسبی برای تمرین انصاف و شنیدن نظرات دیگران است.
جنتی افزود: اگر دولت خودش را مستثنی از نقد بداند، دچار اشتباه فاحشی میشود، چراکه فرهنگ را نمیشود بهصورت دستوری در جامعه جا انداخت، بلکه باید در سایه تبادل نظر و تضارب آرا فرهنگ رشد کند. چنانچه در حوزه هنر شاهد هستیم هر وقت خواستیم هنر سفارشی و دستوری را جا بیندازیم، موفق نبودهایم اما هر گاه هنرمندی با باور خود کاری را خلق کرده، آنکار فاخر شده است.
امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به پژوهشهای علمی داریم
وزیر ارشاد با بیان اینکه در حوزه فرهنگ نیاز کامل به بهرهگیری از اساتید دانشگاه داریم، گفت: پژوهشها و تحقیقات علمی میتواند در اختیار فرهنگ قرار گیرد، چراکه ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به این نوع پژوهشهای علمی داریم و درواقع ما باید بگوییم که دانشگاه مولد علم و عالمان و به نوعی تولیدکننده و سایر دستگاهها مصرفکننده علم و دانش هستند.
وی افزود: کاری که ما باید در حوزه فرهنگ عمومی و شما در حوزه تخصصی بهطور مشترک انجام دهیم، توجه به ارزشها و مبانی اصیل دینی است؛ یعنی ارزشهای ناب، بدون خرافه و به دور از تفسیرهای ناصواب از متن دین و دیگری الزام به واقعبینی و اقتضائاتی که در فرهنگ داریم.
بررسی راههای اطلاعات و تحولات فرهنگی مغفول مانده در کشور
جنتی با بیان اینکه در حال حاضر مشغول بررسی راههای اطلاعات و تحولات فرهنگی کشور هستیم که طی سالهای اخیر مغفول مانده است، گفت: از این طریق شاخصهای مرتبط با اقتصاد و فرهنگ تعریف میشوند، البته شناخت این شاخصها سخت است، چراکه مسائل فرهنگی کیفی است و اندازهگیری آنها در حوزه اقتصادی دشوار است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسامی، با بیان اینکه ما باید شرایط امروز خود را بشناسیم و متناسب با آن حرکت کنیم اظهار کرد: امروز در دنیایی هستیم که شبکههایی ارتباطی، اطلاعاتی، ماهواره و اینترنت در حال گسترش است، بنابراین باید با توجه به اقتضائات جدید حداکثر استفاده را از این امکانات ببریم، در حالیکه میبینیم هنوز ما درگیر بسیاری از محدودیتها هستیم.
وی با تاکید براستفاده از استادان مبرز معارف اسلامی در دانشگاهها افزود: اگر اجازه دهیم افرادی که تاریخ، فقه و معارف اسلامی را درست نمیشناسند وارد دانشگاه شوند، قطعا ضررشان بیشتر از زمانی است که ما در دانشگاهها حتی فاقد چنین دروسی باشیم.
جنتی در ادامه گفت: در این دولت، وزرا از یک نوع همدلی و همکاری تنگاتنگی برخوردارند، بهویژه وزرایی که در حوزههای فرهنگی مثل وزارت ارشاد، آموزش پرورش و علوم کار میکنند.
وزیر ارشاد در پایان سخنانش با اشاره به نقاط مشترک وزارت علوم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: ما آمادگی داریم در حوزههای سینمایی، هنری، تجسمی، موسیقی، کانونهای فرهنگی هنری مساجد و قرآنی که نقاط مشترکی با وزارت علوم داریم کمک کنیم تا کارهای مشترک صورت گیرد.-
شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰
نظر شما