سه‌شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۰
از جامعه‌شناسی سیاسی قدرت در عربستان تا آینده‌پژوهی ثبات سیاسی ایران

پژوهشكده مطالعات راهبردي در سال جاري 9 عنوان كتاب جديد را در حوزه علوم سياسي به چاپ رسانده است که به معرفی چهار عنوان از آنها می‌پردازیم.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) پژوهشكده مطالعات راهبردي، به عنوان پیشگام فعالیت‎های تحقیقاتی در حوزه مطالعات راهبردی و امنیت ملی كه فعالیت رسمی خود را از سال 1376 آغاز کرده است، در سال 1393، 9 عنوان كتاب را در حوزه علوم سياسي به چاپ رسانده است. 

در اين گزارش به معرفي چهار جلد كتاب با عناوين «جامعه‌شناسی سیاسی قدرت در عربستان»، «امنیتی شدن و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران»، «آینده‌پژوهی ثبات سیاسی ایران» و «فلسفه جغرافیای سیاسی» و در گزارش بعدي به پنج جلد ديگر با عناوين «مجموعه امنیتی منطقه‌ای قفقاز»، «روسیه و ناتو»،‌ «دیپلماسی عمومی»، «مجموعه مقالات عدالت و امنیت ملی»، «بحران اوکراین؛ دلایل، پیامدها و چشم‌انداز» مي‌پردازيم.

• جامعه‌شناسی سیاسی قدرت در عربستان
 
کتاب «جامعه‌شناسی سیاسی قدرت در عربستان»، ساختار قدرت سیاسی نخبگان عربستان سعودی و چگونگی مواجهه احتمالی آن‌ها با مساله بسیار مهم جانشینی را بررسی می‌کند. 

این کتاب، بر مبنای مطالعه میدانی گسترده‌ای که در عربستان سعودی انجام شده، بررسی و ارزیابی مشروح و روزآمدی از همه بخش‌های نخبگان در این کشور به عمل آورده است. نویسنده در این کتاب به خواننده نشان می‌دهد که چه طور فرایند جانشینی در وضعیت‌های کاملا متفاوت (مانند عزل، قتل و مرگ ناشی از کهولت سن) انجام شده و چگونه ثبات رژیم در عربستان سعودی بر توانایی خانواده سلطنتی در ایجاد اتحاد و حل چالش جانشینی متکی است. این کتاب همچنین نگاهی به موضوعات پیش روی خانواده سلطنتی و نخبگان حاکم در عربستان سعودی می‌اندازد؛ از این رو مطالعه آن برای پژوهشگران و دانشجویان مطالعه خاورمیانه، به ویژه عربستان سعودی مفید خواهد بود. 

چاپ نخست كتاب «جامعه‌شناسی سیاسی قدرت در عربستان»، نوشته «استیگ استنس‌لی» با ترجمه نبی‌الله ابراهیمی،‌ در 274 صفحه، شمارگان يك‌هزار و 500 نسخه و بهاي هشت هزار و 500 تومان منتشر شده است.

• امنیتی شدن و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران 

امنیتی کردن فرایندی است که از طریق آن یک کنشگر بین‌المللی، سوژه دیگر را چنان تلقی، تصویر و تعریف می‌کند که تهدیدی علیه خود، دیگران یا جامعه بین‌المللی است. جمهوری اسلامی ایران در سه دهه اخیر همواره در معرض امواج امنیتی‌کردن از سوی آمریکا قرار داشته است. در طول دوران بعد از انقلاب، آمریکا دائما تلاش کرده است در قالب چهار گفتمان «تروریسم»، «هسته‌ای»، «حقوق بشر» و «صلح خاورمیانه» جمهوری اسلامی ایران را امنیتی کند، به گونه‌ای که این کشور به طور همزمان یا به تناوب، از یکی از این گفتمان‌ها برای امنیتی ‌کردن جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده است.


کتاب «امنیتی شدن و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» به موضوع امنیتی‌شدن و سیاسیت خارجی ایران می‌پردازد. این کتاب از چند نظر دارای اهمیت است؛ نخست این‌که، این کتاب ادبیات تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را تعمیق و توسعه داده است، به گونه‌ای که با تنظیم و تلفیق رویکردهای نظری مختلف امنیتی ‌شدن، چارچوب نظری مناسبی را برای تحلیل و تبیین امنیتی‌شدن سیاست خارجی ایران ارائه کرده است. به کارگیری روش تحلیل انتقادی گفتمان با رویکرد «نورمن فرکلاف» برای تبیین چگونگی امنیتی شدن سیاست‌ خارجی جمهوری اسلامی ایران، وجه ممیزه دیگر این کتاب است. 

فراتر از تحلیل سیاست‌ خارجی جمهوری اسلامی ایران، مباحث نظری کتاب نیز ارزشمند و روشمند است، به گونه‌ای که به صورت روشمند از سازه‌های مفهومی و نظری دو حوزه مطالعات روابط بین‌الملل و زبان‌شناسی برای تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران استفاده شده است. 

چاپ نخست كتاب «امنیتی شدن و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» نوشته سيد يوسف قرشي، استاديار روابط بين‌الملل دانشگاه شيراز با مقدمه سيدجلال دهقاني فيروزآبادي،‌ در 302 صفحه، شمارگان يك‌هزار و 500 نسخه و بهاي 13 هزار و 500 تومان منتشر شده است.

• آینده‌پژوهی ثبات سیاسی ایران

کتاب «آینده‌پژوهی ثبات سیاسی ایران» با رویکرد و استفاده از روش‌های آینده‌پژوهی بررسی عوامل و روندهای بی‌ثباتی سیاسی در ایران پرداخته و وضعیت ثبات سیاسی ایران در دهه 1400 هجری شمسی و شناسایی راهبرد نیل به آرمان‌های سند چشم‌انداز را تبیین می‌كند. 

برای رسيدن به این مقصود، در کتاب چهار مرحله پژوهشی با روش‌شناسی‌های مختلف در نظر گرفته شده است. ابتدا علل ثبات یا بی‌ثباتی سیاسی کشور شناسایی و سپس در مرحله بعد، سناریوهایی برای وضعیت ثبات سیاسی کشور معرفی شده است. در مرحله سوم، سناریوهای مختلف در سامانه شبیه‌سازی مورد آزمون قرار گرفته و محتمل‌ترین سناریو برای وضعیت ثبات سیاسی کشور در دهه اول 1400 هجری شمسی شناسایی شده است. در نهایت در مرحله چهارم مناسب‌ترین راهبرد برای ثبات سیاسی کشور در دهه مذکور تدوین شده است. 

مطالعه این کتاب برای کارشناسان و دانشجویان حوزه جامعه‌شناسی، آینده‌پژوهی، علوم سیاسی و مطالعات راهبردی و امنیتی مفید است. 

چاپ نخست كتاب «آینده‌پژوهی ثبات سیاسی ایران»، نوشته عبدالمحمود محمدي لرد،‌ در 344 صفحه، شمارگان يك‌هزار و 500 نسخه و بهاي 15 هزار تومان منتشر شده است.

• فلسفه جغرافیای سیاسی 

امروزه بیش از دو نیم سده از طرح دانش‌واژه جغرافیای سیاسی می‌گذرد. طی این زمان، کنش متقابل جغرافیا و سیاست در قالب رویکردهای شناختی و فلسفی گوناگون بررسی شده و ادبیات گران‌سنگی در این باره گرد آمده است. کتاب «فلسفه جغرافیای سیاسی» که در شش فصل سامان یافته، فلسفه جغرافیای سیاسی را در قالب ماهیت، روش‌شناسی، تاریخ تحولات، مکاتب، جستارها و سویه‌های مختلف علمی و کاربردی مورد واکاوی قرار داده است. مطالعه این کتاب برای دانشجویان علوم جغرافیایی و علوم سیاسی مفید خواهد بود.


چاپ نخست كتاب «فلسفه جغرافیای سیاسی»، نوشته محمدرضا حافظ‌نيا و مراد كاوياني‌راد،‌ در 298 صفحه، شمارگان يك‌هزار و 500 نسخه و بهاي 13 هزار تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها