جمعه ۲۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۳
اغلب مدارس، کتابدار کتابخوان ندارند/ مشکلات اقتصادی مانع دسترسی کودکان به کتاب شده است

عبدالعظیم فریدون، مدیر انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان با اشاره به کاهش دسترسی کودکان به کتاب‌ها به دلیل وجود مشکلات اقتصادی گفت: مدارس بايد امكاني ايجاد كنند تا كودك بتواند كتاب مورد نظرش را در كتابخانه مدرسه به دست آورد اما متاسفانه در مدرسه‌هاي ما علاوه بر اين‌كه فقر كتابخانه وجود دارد فقر كتابدار كتابخوان هم به وضوح ديده مي‌شود؛ عاملی که سبب کاهش رغبت دانش‌آموزان به کتاب و کتابخوانی شده است.

فریدون در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره نابسامان بودن صنعت نشر در کشور توضیح داد: عوامل متعددي در نابساماني موجود در حوزه نشر مخصوصا نشر کتاب‌های کودک و نوجوان نقش دارد كه از آن جمله مي‌توان به خانواده‌ها اشاره كرد؛ خانواده‌اي كه اهل مطالعه نباشد به صورت طبيعي نمي‌تواند فرزندانش را به كتاب خواندن تشويق كند از این‌رو بايد پدر و مادر به كتاب و كتابخواني اعتقاد داشته باشند و معتقد باشند كه كودكانشان با مطالعه و خواندن كتاب مي‌توانند رشد كنند و با بسياري از ارزش‌هاي زندگي آشنا شوند.

مدیر انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان افزود: با وجود اين‌كه بچه‌ها از سنی خاص بايد احساس كنند كه خودشان مي‌توانند خوب و بد را از هم تشخيص دهند اما در انتخاب كتاب، پدر و مادر همواره بايد در كنار كودك باشند و او را راهنمايي كنند.

وی گفت: البته براي اين‌كه كودك در انتخابش احساس آزادي كند، خانواده‌ها مي‌توانند تعدادی كتاب مناسب و همچنين اسباب‌بازي تهيه كنند و آن را در اختيار كودكانشان قرار دهند و از او بخواهند از بين آن ها، كتاب و اسباب‌بازي موردنظرش را انتخاب كند. به اين وسيله هم كودك احساس استقلال مي‌كند و هم از كتاب‌هاي نامناسب در امان خواهد بود. 

فقر کتابدار کتابخوان در مدارس
فریدون با اشاره به کاهش دسترسی کودکان به کتاب‌ها به دلیل وجود مشکلات اقتصادی یادآوری کرد: با توجه به اين‌كه كتاب‌ها از قيمت بالايي برخوردارند و دسترسي كودكان به آن ها كم است مدارس بايد امكاني ايجاد كنند تا كودك بتواند كتاب مورد نظرش را در كتابخانه مدرسه به دست آورد اما متاسفانه در مدرسه‌هاي ما علاوه بر اين‌كه فقر كتابخانه وجود دارد فقر كتابدار كتابخوان هم به وضوح ديده مي‌شود. 

وی تاکید کرد: وجود كتابدار كتابخوان كه لذت خواندن را چشيده باشد در محيط مدرسه سبب مي‌شود گرايش بچه‌ها به خواندن چند برابر شود از این‌رو باید تلاش شود به این حرفه کاملا تخصصی نگریسته شود و افرادی متعهد، مجرب و دلسوز عهده‌دار کتابخانه‌های مدارس باشند تا بتوانند شوق کتاب خواندن را در دانش‌آموزان شکوفا کنند. 

معرفی کتاب کودک باید هنرمندانه و از سرذوق انجام شود
وی در ادامه به نقش رسانه‌ها در حوزه نشر اشاره کرد و گفت: رسانه‌ها هم در اين حوزه نقش به سزايي دارند. آن‌ها علاوه بر اين‌كه نكات لازم و اساسی درباره بهداشت، تغذيه، پوشاك و سایر موارد را به بچه‌ها منتقل مي‌كنند، بايد بدانند كه كودكان به غذای روح نيز نيازمندند. البته پرداختن به حوزه كتاب كودك به‌وسیله رسانه‌ها نباید از باب رفع تكليف باشد بلكه بايد هنرمندانه و از سر ذوق انجام شود تا بتواند بر كودك تاثیرگذار بوده و او را به خواندن كتاب جذب کند.

مدیر مسوول انتشارات محراب قلم عنوان کرد: همچنین کتاب‌های خوب و باکیفیت که مناسب رشد کودک است باید به خانواده‌ها معرفی شود و در این زمینه رسانه‌ها با نقد و بررسي كتاب‌هاي كودك و نوجوان مي‌توانند خانواده‌ها و كودكان را در انتخاب كتاب خوب و مناسب راهنمايي كنند. به این ترتیب ناشران هم به تولید کتاب خوب و باکیفیت تشویق می‌شوند. 

ناشران نباید با هر کیفیتی به فعالیت اقتصادی خود ادامه دهند
وی ادامه داد: درست است که ناشران واقعاً در دوران بدي به سر مي‌برند اما بايد تلاش کنند كه از طريق انتشار كتاب‌هاي خوب و باکیفیت فروش خود را حفظ كند نه این‌که به هر طريقي و با هر كيفيتي از نظر اقتصادي فعاليت خود را ادامه دهند و پول بيشتري به دست آورند؛ با اين كار آن‌ها فقط مخاطبان خود را مسموم کرده و تاثیر منفی بر آن‌ها می‌گذارند كه از نظر اخلاقي كار درستي نيست.

فریدون عدم هماهنگی و توافق رأی میان مديران فرهنگي درون يك تشكيلات را عامل دیگری در ایجاد نابسامانی در حوزه نشر عنوان کرد و گفت: مديران فرهنگي حوزه‌هاي مختلف بايد با يكديگر اتحاد و همپوشاني داشته باشند؛ در طول سه دهه سال گذشته تعداد زيادي معاون و وزير در حوزه فرهنگ تغيير كرده اما بايد ببینیم تا چه اندازه به سياست‌گذاري در حوزه كتاب پرداخته شده است. 

وی افزود: این مساله به همراه كوتاهي عمر مسووليت در حوزه مديريت فرهنگي سبب ایجاد نابسامانی‌هایی در این حوزه شده است. این عوامل موجب شده دیگر فرصتي براي ايجاد سياست‌گذاري در حوزه نشر و كتاب وجود نداشته باشد و ناشران خوب و بد از هم تميز داده نشوند. 

توسعه فرهنگ در کشور به سیاست نشر بستگی دارد
مدیر انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان با بیان اینکه توليد خوب و توسعه فرهنگ در كشور به سياست نشر بستگي دارد، افزود: باید توجه داشت که یکی از اساسی‌ترین مشکلات صنعت نشر در كشور مانند بسياري از کشورهای ديگر مربوط به مديران حوزه فرهنگ است چرا كه صنعت نشر در حال حاضر وابستگي شديدي به مديران انتشاراتی‌ها دارد نه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و این موضوع سبب شده تولیدات هر ناشر به سمت اهداف شخصی‌اش گرايش پيدا ‌كند و بيشتر دستورالعمل‌ها به صورت مقطعي و موقتي اجرا شود. 

فریدون با تاکید بر این‌که وضعيت نشر کتاب كودك در هر كشوری در توسعه آن كشور بسيار تاثيرگذار است، گفت: تربيت نيروي انساني از دوران كودكي آغاز مي‌شود و تا بزرگسالي ادامه دارد بنابراین لازم است با نگاه بسيار دقيق به آن نگريسته شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها