مدیر نشر ویدا در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) اظهار کرد: انتظار داشتیم امسال مکان نمایشگاه تغییر کند و به یک محل دایمی مانند شهر آفتاب منتقل شود اما متاسفانه بعد از سپری شدن چندین سال از برگزاری این رویداد بزرگ فرهنگی در مصلی هنوز اتفاق خاصی رخ نداده است. برگزاری نمایشگاه کتاب در شبستان و یا چادر با راهروهای مثل هم سبب خسته شدن و دلزدگی مخاطبان میشود و بار کیفی نمایشگاه را کاهش میدهد.
افزایش 30 درصدی ناشران کودک
رضا نیکنام افزود: در حالیکه تعداد ناشران و عناوین جدید منتشر شده سالانه 30 تا 40 درصد افزایش مییابد، تغییری در فضای تخصیص داده شده به نمایشگاه ایجاد نمیشود و فقط مساحت غرفهها کم میشود. این امر نتیجه خوبی را در بر نخواهد داشت و سبب میشود بسیاری از کتابها و عنوانهای جدید مغفول مانده و معرفی نشوند و مخاطبانی که از راههای دور و نزدیک به نمایشگاه میآیند بدون اطلاع از تازههای نشر فقط بتوانند کتابهایی را که از قبل آشنایی داشتهاند بیابند.
تجربهها گم شده است
وی با اشاره به اینکه تجربهها در نمایشگاه گم میشود، افزود: از مشکلات دیگری که در این نمایشگاه به چشم میخورد سیستم کارت خوان نمایشگاه است که مانند هرسال مطلوب نیست. باید تلاش شود تا از تجربههای سالهای گذشته استفاده شود و مشکلات دوباره تکرار نشود.
تقسیم بندی غرفهها عادلانه نیست
نیکنام ادامه داد: متاسفانه در تقسیم بندی غرفهها هم عدالت رعایت نمیشود. بهعنوان مثال امسال سومین سالی است که غرفهای کوچک در مکانی نامناسب به ما اختصاص دادهاند. معیارهای تخصیص غرفه مناسب نیست و ناشری که مثلا 20 عنوان کتاب در قطع خشتی و 10 تا 12 صفحه منتشر کرده با ناشر دیگری که 20عنوان کتاب رمان 700 صفحهای به چاپ رسانده است برابر است.
تخصیص مکان نامناسب به کودکان
مدیر انتشارات ویدا عنوان کرد: با وجود حساس و لطیف بودن روحیه کودکان مکان مناسبی را به آنها اختصاص ندادهاند. سالنهای کودک و نوجوان که محل تردد کودکان دو سال به بالاست با آسفالت پوشیده شده که سبب آسیب دیدن آنها میشود. همچنین در این سالنها باید مکانهایی برای نشستن والدین در نظر گرفته میشد تا کودکان با آرامش و فراغ بال بیشتری به انتخاب کتابهای مورد نظرشان بپردازند.
کودک باید آزمون و خطا کند
وی در پاسخ به این سوال که والدین چه نقشی در انتخاب کردن کتاب برای کودکانشان دارند، گفت: به عقیده من خانوادهها فقط باید فرزندانشان را به خواندن کتاب تشویق کنند و بعد آنها را در انتخاب کتاب آزاد بگذارند و اجازه دهند کودکان و نوجوانان خودشان کتابهای مورد علاقهشان را انتخاب کنند. بچهها باید آزمون و خطا کنند تا سلیقه آنها به سمت انتخاب و خرید کتابهای خوب برود. کودکان تا تجربه نکنند نمیتوانند به این درجه از انتخاب برسند.
مدیر نشر ویدا افزود: والدین نباید نگران باشند که اگر انتخاب را به کودکشان بسپارند ممکن است کتابهای نامناسب بخوانند زیرا همه کتابها با مجوز ارشاد منتشر میشود. از طرفی کودک با خواندن کتابهای بازاری و کم کیفیت میتواند آنرا با آثار باکیفیت مقایسه کند و قدرت انتخابش بالا میرود.
کمبود آثار تالیفی خوب
نیکنام با اشاره به کمبود آثار تالیفی خوب اظهار کرد: با وجود اینکه ما بیشتر در حوزه ترجمه آثار موفق در جهان کار میکنیم، تمایل زیادی به انتشار آثار تالیفی خوب داریم اما تا به حال از بین آثار تالیفی متعددی که به دست ما میرسد کارشناسان اتاق فکر ما فقط تعداد محدودی از آنها را تایید کردهاند که نشان دهنده کمبود آثار تالیفی مرغوب در حوزه کودک و نوجوان است.
وی افزود: بچهها علاوه بر کتابهای ترجمه به کتابهای تالیفی هم نیاز دارند تا با فرهنگ و سنت و مشاهیر کهن این سرزمین آشنا شوند. متون قدیمی و ارزشمندی که از مشاهیر و اندیشمندان و نویسندگان گذشته به جا مانده است اغلب سنگین و ثقیل است و کودکان و نوجوانان ما نمیتوانند با آن ارتباط برقرار کنند، لذا سعی کردهایم بهوسیله تولید کتابهای تالیفی بین بچهها با نویسندگان و مشاهیر قدیمی پلی ارتباطی فراهم کنیم و امکانی فراهم کنیم که آنها متون قدیمی را به زبان روز بخوانند. از جمله این کتابها میتوانم به مجموعه «قصههای شب یلدا» اشاره کنم که مجموعهای 50 جلدی است و الان 10 عنوان از آن چاپ شده و به نمایشگاه آورده شده است و 10 عنوان دیگر هم امسال منتشر خواهد شد.
کاهش استقبال از غرفهها
نیکنام ادامه داد: استقبال از سالنهای کودک و نوجوان تا بهحال در مقایسه با پارسال کمتر بوده است که یکی از دلایل این امر نزدیک بودن زمان امتحانات بچههاست زیرا بسیاری از امتحانات امسال به دلیل جام جهانی زودتر برگزار میشود. از طرفی مشکلات اقتصادی خانوادهها هم بی تاثیر نبوده است.
قیمت کتاب گران نیست
مدیر نشر ویدا ادامه داد: قیمت کتابها در مقایسه با زحمت، وقت و هزینهای که برای تهیه آنها صرف میشود اصلا گران نیست و کاملا مناسب است. بیان کردن گرانی کتاب از سوی مخاطبان فقط بهانهای است که کتاب نخوانند. اگر بررسی کنید که این افراد ماهیانه چه میزان وقت برای رفتن به فروشگاههای کتاب و مشاهده کتابها (نه خرید کتاب) صرف میکنند، می بینید که سالی یکی دوبار هم این کار را انجام نمیدهند.
بسیاری از خانوادهها به کتاب خواندن عادت ندارند
وی با اشاره به اینکه با بیش از 100 کتاب چاپ اول در این دوره از نمایشگاه شرکت کرده که نیمی از آنها در دسته طنز منتشر شدهاند، افزود: بسیاری از خانوادهها به کتاب خواندن عادت ندارند و دنبال بهانهای هستند تا این کار خود را توجیه کنند. به عنوان مثال ما امسال در نمایشگاه کتاب تخفیفهای ویژهای را برای مخاطبان درنظر گرفتهایم. مثلا طرح «کتابباران» را به اجرا گذاشتهایم که بر اساس آن، به اندازه 50 درصد از میزان خرید کتاب، به خریداران کتاب هدیه میدهیم اما تفاوتی در بازدید و مراجعه مردم رخ نداده است.
حضور مترجمان کتابها در غرفه ویدا
نیکنام گفت: همچنین امسال هریک از روزهای نیمه دوم نمایشگاه کتاب تهران را به یک ژانر اختصاص دادهایم مانند مجموعه ژانر وحشت، طنز، فانتزی، رئال، کارآگاهی معمایی و علمی تخیلی که طی آن، جدیدترین آثارمان در همان حوزه را با حضور مولفان و مترجمان رونمایی میکنیم.
وی افزود: براین اساس تا کنون مترجمانی چون مسعود ملکیاری، آنیتا یارمحمدی، رویا خادمالرضا و حسام امامی در غرفه نشر ویدا در سالن 22 کودک و نوجوان نمایشگاه حضور پیدا کرده اند تا از نزدیک با خوانندگان آثار خود دیدار کنند.
پرفروشترین کتابها
مدیر نشر ویدا در باره پرفروشترین کتابهای نشر ویدا در طول روزهای گذشته در نمایشگاه کتاب گفت: مجموعه کتابهای «بازی تاج و تخت»، « قلعه زوال دررفته»، «آگاتا کریستی» و «نایت ساید» که برای نوجوانان منتشر کردهایم از جمله عنوانهایی بوده که بیشترین فروش را داشته است.-
پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۰
نظر شما