دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۱
صباح زنگنه: بايد پنجره تفکرمان را رو به دنیا باز کنيم/چرا نمايشگاه از پاييز به بهار آمد؟

معاون فرهنگی وزارت ارشاد در دولت سازندگي را این روزها در سالن ترجمه ملاقات می‌کنیم تا از تجربه نخستین نمایشگاه بگوید. وی معتقد است: نمایشگاه کتاب تهران موتور محرکه مناسبی برای تشویق متخصصان به‌ویژه متخصصان علوم انسانی و اجتماعی است.

رییس نخستین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در گفت‌و‌گو با ایبنا  گفت: آبان‌ماه سال 65 یا 66 به فکر برپایی نمایشگاه کتاب افتادیم. البته به دلیل بارندگی و سرمای پاییزی بعدها تصمیم بر این شد تا زمان برگزاری به فصل بهتری همچون بهار تغییر کند.

تفکرات متضاد درباره علوم انسانی
زنگنه که خود را موسس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران معرفی می‌کند، در پاسخ به سوالی درباره قرائت مسوولان از نیازهای آن زمان مردم، اظهار کرد: در زمان برپایی نمایشگاه کتاب در دهه 60 تصور روشنی از کمبودهای فرهنگی و اجتماعی مردم و حتی دانشگاه‌ها داشتیم اما در رشته‌های علوم انسانی کمبود وجود داشت و به عبارتی منابعی در این رشته‌ها به زبان روز تالیف نشده بودند.

وی در ادامه درباره وضعیت تفکر اجتماعی در دهه 60 و زمان برگزاری نخستین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت:‌در علوم انسانی و اجتماعی دو دیدگاه وجود داشت که البته هنوز هم  در جامعه ایران مشاهده می‌شود؛ گروه اول براین باور هستند علوم انسانی و مفاهیم اجتماعی باید بدون کم و کاست از کشورهای غربی منتقل شود و سپس مورد نقد و بررسی قرار گیرد و تفکر دیگر این است که باید تحقیق در رشته علوم انسانی را از نو آغاز کنیم و جریان‌های فکری متناسب با جامعه را بررسی و تالیف کنیم.

تفکرات مقابل هم قراربگیرند
زنگنه در باره تفکر از صفر آغاز کردن گفت: باید بگویم این نوع تفکر که در وزارت ارشاد وقت وجود داشت و امروزه هم وجود دارد غلط است؛ هرچند ما باید نیاز جامعه را بشناسیم و در نظر داشته باشیم اما این به آن معنی نیست که از صفر آغاز کنیم، باید بپذیریم که در آن زمان و هم اینک نیز امکان نقادی درست فراهم است اما ما در نقادی علوم اجتماعی ضعیف ظاهر شدیم،‌چرا که باید این دو نوع تفکر را در مقابل هم قرار می‌دادیم؛ نه  آزادی بی حد و حصر درباره نظریه‌پردازی به همه داده شود و نه این‌که علمای این علوم چنان غایب باشند که نتوانند پاسخ دهند.

موسس نخستین نمایشگاه کتاب اظهار کرد: باید ساز وکارهای مناسبی برای تقابل مثبت این دو گروه فراهم آید و تحصیل‌کردگان و علما در کنار یکدیگر به تشریک مساعی بپردازند.

نمایشگاه کتاب؛ موتور محرکه متخصصان
وی در پاسخ به این سوال که نمایشگاه کتاب در این تجربه 27 ساله در جلب نظر مخاطبان خاص و عام تا چه میزان موفق عمل کرده است؟ گفت: همان‌طور که گفتم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران،‌ با همکاری تمام اقشار جامعه در حال برگزاری است. این نمایشگاه با دو بخش نمایشگاهی و فروشگاهی سعی در برآورده شدن نیاز تمامی افراد جامعه را دارد. همچنین نمایشگاه بین‌المللی موتور محرکه مناسبی برای تشویق متخصصان امر به‌ویژه متخصصان علوم انسانی و اجتماعی به سوی تخصصی شدن است.

رییس نخستین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره حال و هوای نمایشگاه کتاب در دهه 60 گفت: در آن سال‌ها نمایشگاه‌های بین‌المللی برگزار می‌شد که بیشتر تجاری و اقتصادی بود،‌ هرچند ناشران که بیشتر دولتی بودند در سایر استان‌ها نیز نمایشگاه‌هایی را برپا می‌کردند. ما با درک بستر مناسب اجتماعی و نیاز مردم به فکر برگزاری نمایشگاه کتاب به‌صورت بین‌المللی افتادیم.

پنجره تفکرمان را رو به دنیا باز کنیم
زنگنه،‌ دلیل دیگر برپایی این نمایشگاه را رشد تفکر اجتماعی مردم و نخبگان دانست و اظهار کرد: ما هنگامی‌ می‌توانیم با دنیا ارتباط برقرار کنیم که پنجره تفکراتمان به دنیا باز باشد‌. به‌طور قطع با پنجره بسته نمی‌توان توقع رشد داست.

بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران دهم تا بیستم اردبیهشت ماه در مصلای تهران برپاست.-

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها