پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۷
«معمای پیش‌بینی انقلاب» را چه کسی حل می کند؟/ یک پاسخ جامعه شناختی

محمدرضا طالبان، محقق و نویسنده در نشستی به شرح طرح پژوهشی«معمای پیش بینی انقلاب» و تبیین و بررسی انقلاب به عنوان مهم‌ترین اتفاق سیاسی یک کشور پرداخت و وظایف دانشمندان علوم اجتماعی در این عرصه را توضیح داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) طالبان گفت: مقالات و کتاب‌های فراوانی درباره پیش‌بینی انقلاب از سوی دانشمندان علوم اجتماعی نوشته شده و کارگروهی نیز به همت انجمن جامعه شناسی امریکا در این کشور شکل گرفته است.

مولف کتاب«جستارهایی در علوم اجتماعی» با اشاره به دو دیدگاه متعارض درباره پیش بینی انقلاب اظهار کرد: اساسا برخی جامعه شناسان معتقد به پیش‌بینی انقلاب نیستند و در مقابل آن‌ها گروهی اعتقاد دارند پیش‌بینی نشانه بلوغ یک علم است و علوم اجتماعی پس از گذشت بیش از یکصد سال از پیدایش آن اگر نتواند این واقعه را پیش بینی کند، از عدم بلوغ آن ناشی می‌شود.

جامعه‌شناسان داده کافی می‌خواهند
این پژوهشگر  ادامه داد: جامعه‌شناسان برای پیش‌بینی این واقعه باید داده‌های کافی و مناسب داشته باشند تا بتوانند علایم اولیه وقوع انقلاب را پیش‌بینی کنند.

وی خطاب به حاضران در این نشست گفت: پس از وقوع انقلاب برخی به این نتیجه می رسند که علایم انقلاب را که باعث وقوع آن شد، قبلا کشف کرده بودند اما در پیش بینی آن عاجز بوده اند.

شوروی و اروپای شرقی ؛جرقه انقلاب
طالبان، با بیان این که بعد از تحولات مربوط به سال های 1989 و 1991 که  منجر به فروپاشی شوروی و کمونیسم و مارکسیسم در اروپای شرقی شد، ابراز کرد: این دو واقعه مساله انقلاب و وقوع آن را برای جامعه شناسان جدی کرد و انجمن جامعه شناسی انقلاب همایش‌های بسیاری را به این مساله اختصاص داد.

پیش‌بینی انقلاب نجات‌بخش است
طالبان، انقلاب را مهم‌ترین واقعه سیاسی و اجتماعی برای کشورها و سیاستمداران دانست و گفت: پیش بینی وقوع انقلاب بسیاری از نااطمینانی‌های سیاستمدارن و حتی مردم را از بین می‌برد به طوری که می‌توان با این پیش‌بینی جان بسیاری از مردم که ممکن است در وقوع انقلاب جان خود را از دست بدهند نجات داد.

وی با طرح این سوال که«چرا پیش بینی وقوع انقلاب برای دانشمندان علوم اجتماعی سخت است؟ آیا از ضعف آن ها حاصل می شود؟» گفت: تبیین و پیش بینی یکی از مولفه های مهم در پیش بینی انقلاب است، یک نظریه علمی معتبر متضمن دارا بودن تبیین درست از پدیده ها است، و عدم پیش بینی انقلاب به ضعف در نظریه ها باز می گردد.

طرحی برای پیش‌بینی
صاحب طرح پژوهشی«معمای پیش بینی انقلاب» در ادامه توضیح طرح خود افزود: گروهی از متفکران و جامعه شناسان امریکایی سالیانه شاخص های دولت های در حال زوال را بررسی می کنند و  به تخمین و پیش بینی فروپاشی آن ها و وقوع انقلاب دست می‌زنند.

طالبان اظهار کرد: در سال 2011،  78 کشور در لیست این پژوهشگران و وجود داشت، آن ها معرف هایی مانند اقتصاد، فرهنگ و مسایل سیاسی را در شاخص های خود گنجانده بودند، اما انقلاب در مناطقی به وقوع پیوست که در لیست این پژوهشگران وجود نداشت.

نشست بررسی طرح پژوهشی«معمای پیش‌بینی انقلاب» با حضور محمدرضا طالبان در محل انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شد.-

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها