جمعه ۲۲ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۵
فرهنگ واژگان تغییر اقلیم در یک کتاب گردآوری شد

کتاب «تغییر اقلیم: فرهنگ واژگان» ترجمه مریم خلیلی، اصطلاحات به‌کار رفته در متون کنوانسیون و پروتکل کیوتو و واژگان تغییر اقلیم را به‌طور دقیق تعریف می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، تاثیر شگرف گرمایش جهانی بر کره زمین و مشکلات گسترده‌ای که در محیط‌ زندگی انسان در نتیجه این تغییرات به‌وجود آمده است به یکی از چالش‌های بزرگ جوامع بشری تبدیل شده است. در همین راستا در اجلاس زمین ریودوژانیرو تشکیل و این مسایل در آن مطرح شد. 

دانشمندان در آن اجلاس با طرح مباحث مربوط به پدیده تغییر آب و هوا، خطر گرم شدن زمین و عواقب آن را به دولتمردان خاطرنشان کردند. به این ترتیب چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در این اجلاس شکل گرفت و از سوی کشورهای مختلف به امضا رسید. با اجرایی شدن کنوانسیون، فعالیت‌هایی برای موثر کردن اقدامات آن شکل گرفت و در نتیجه آن پروتکل کیوتو در سومین کنفرانس اعضا ارایه شد. 

پیمان کیوتو، پیمانی بین‌المللی به منظور کاهش صدور گازهای گلخانه‌ای است، این گازها عامل اصلی گرم‌شدن زمین در دهه‌های اخیر محسوب می‌شود. این پیمان که پیمان‌نامه ریو را تکمیل و ترمیم می‌کند در چارچوب سازمان ملل متحد شکل گرفته است. 

مباحث تغییر اقلیم که در این پروتکل مطرح شد، واژگان جدیدی را وارد دنیا و دانش در این حوزه کرد. این واژگان با توجه به بار حقوقی کنوانسیون و پروتکل در مذاکرات بین‌المللی و انواع قراردادهای مربوط به ساز و کارهای بازار محور پروتکل کیوتو به‌کار گرفته می‌شوند. 

کتاب «تغییر اقلیم: فرهنگ واژگان» به بیان تعریف این واژگان می‌پردازد و مخاطبان را در شناخت مفاهیم پایه‌ای این مباحث یاری می‌کند. این واژگان بر اساس حروف الفبای انگلیسی طبقه‌بندی شده و در کنار تعریف فارسی هر واژه،‌ تعریف معادل انگلیسی همان واژه نیز آورده شده است. 

ظرفیت‌سازی، جذب و ذخیره‌سازی کربن، چرخه کربن، گواهی‌های کاهش انتشار، کلروفلوئوروکربن‌ها،‌ مدل‌های اقلیمی، حساسیت اقلیمی، شگفتی‌های اقلیمی، سیکل ترکیبی، تولید هم‌زمان، دوره تعهد، ذخیره دوره تعهد، کمیته کل، اثر گلخانه‌ای، گازهای گلخانه‌ای، صندوق اقلیم سبز، هوای داغ،‌ اثر جزیره حرارتی، برنامه تخصیص ملی، گاز ردیابی، چرخه گرمایی نمکی و اهداف شدتی برخی از اصطلاحات و واژگانی هستند که در این کتاب تعریف می‌شوند. 

در بخشی از کتاب در تعریف چرخش معکوس نصف‌النهاری آمده است: «چرخش جهانی اقیانوس‌ها در اثر چگالی است. جریان‌های سطحی در اثر وزش بادها (از قبیل گالف استریم) از بخش استوایی اقیانوس اطلس به سمت قطب می‌روند، در حالی‌که هم‌زمان خنک می‌کند و در نهایت عرض‌های جغرافیایی بلند (با تشکیل آب‌های عمیق آتلانتیک شمالی) غرق می‌شود. به این ترتیب اختلاط وسیعی بین حوزه‌های اقیانوسی، با کاهش تفاوت‌های میان آن‌ها و تبدیل اقیانوس‌های کره زمین به یک سیستم جهانی، رخ می‌دهد. وضعیت این چرخه تاثیر وسیعی بر اقلیم کره زمین دارد.» 

چاپ نخست کتاب «تغییر اقلیم: فرهنگ واژگان» تهیه شده در انجمن بین‌المللی حفاظت زیست‌محیطی صنعت نفت با ترجمه مریم خلیلی در 168 صفحه با شمارگان ‌هزار نسخه و بهای هفت هزار تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی در دسترس علاقه‌مندان به مباحث محیط‌ زیست قرار گرفت._ ‌

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها