به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «جهان در نقشهها (از نقاشی غارها تا جیپیاس)» نوشته «ریچارد پنچیک» با ترجمه ساقی نخعیزاده در فصلهای «درباره جغرافی»، «نقشهها و کرههای جغرافیایی: ترسیمکنندگان زمین»، «جغرافی و دنیای نو»، «جنگ، قدرت و گنج: استفاده ویژه از نقشه» و «جغرافی و نقشه؛ حال و آینده» همراه با 21 فعالیت و سرگرمی، واژهنامه، کتابشناسی و وبسایتهایی برای مطالعه بیشتر منتشر شد.
براساس مطالب کتاب یکی از قدیمیترین نقشههای شناخته شده مربوط به 25 هزار سال پیش روی سنگی در جمهوری چک کنونی شکل گرفت. در این کتاب همچنین به نقشههای گنج نیز توجه شده است. این مساله پس از ژانویه 1848 اتفاق افتاد، هنگامی که «جیمز مارشال» در کارخانه «سوتر» در «کولوما»ی کالیفرنیا طلا کشف کرد. در ادامه مطالب کتاب تاثیر جنگها و پس از آن عکسبرداری هوایی در ترسیم نقشهها بررسی شدهاند، همچنین دیگر تکنولوژیها چون ماهوارهها و سیستم موقیعیتیاب جهانی (جیپیاس) شرح داده میشود.
در بخشی از کتاب با عنوان «جغرافی چیست؟» نوشته شده است: «کلمه Geography (جغرافی) ریشه یونانی دارد و از دو قسمت تشکیل شده است. Geo به معنی زمین و Graphy به معنی نوشتن یا توصیف کردن. جغرافی همان مکان است؛ در واقع به هر جا که پا بگذارید با جغرافی سروکار دارید. در هر حال موقعیت جغرافیایی شما بیشک مشخصات منحصر به فردی دارد؛ هم به لحاظ طبیعی، هم به لحاظ ساختگی (مصنوعی).»
نخستین نقشهها تکتولیدی بودند و روی سنگ، گل رس، فلز یا پاپیروس ترسیم شدند و تهیه رونوشت از نقشهها تا زمان اختراع ماشین چاپ در سال 1454 تنها با دست امکانپذیر بود. قرنهای شانزدهم و هفدهم میلادی دوران طلایی نقشهکشی بود و چند تن از بهترین نقشهکشان در این دوران فعالیت کردند. «مرکاتور» و «سباستین مونستر» (1488-1552) نقشهکش آلمانی که در سال 1540 نقشههای بطلمیوس را بهروز کرد و در سال 1544 نخستین چاپ گیتیشناسی خود را عرضه کرد.
در بخشی از کتاب آمده است: «اختراع اتومبیل (در اواخر قرن نوزدهم) مانند قطار، باعث تغییر طرز تفکر آمریکاییان نسبت به جغرافیای کشورشان شد؛ گرچه این تغییر به سرعت اتفاق نیفتاد. ماشینهای اواخر دهه 1890 گران بودند، در هر ساعت فقط چند کیلومتر حرکت میکردند، و شیشه یا سقفی برای محافظت در برابر هوای طوفانی نداشتند، بنابراین رانندگان نمیتوانستند برای مسافتهای خیلی دور از آنها استفاده کنند. اما ظرف چند سال، اتومبیلها پیشرفتهای زیادی کردند، قیمتها پایین آمد، و تعداد آنها در جادههای آمریکا افزایش چشمگیری یافت.»
نمونه شگفتآور دیگر تکنولوژی جدید نقشه که بر پایه وب است که مجموعه نقشههای ماهانهای بهشمار میآید و پوشش گیاهی ایالات متحده را نشان میدهد. امروزه با ادامه کاوشهای فضایی، انسان میتواند نقشه سیارهها را نیز با جزییات بیشتری رسم کند و برای ماموریت سرنشیندار احتمالی مریخ و فراتر از آن، خود را آماده کند.
چاپ نخست «جهان در نقشهها (از نقاشی غارها تا جیپیاس)» نوشته «ریچارد پنچیک» با ترجمه ساقی نخعیزاده در 156 صفحه همراه با نقشهها و تصاویر، با شمارگان دو هزار نسخه و بهای 15 هزار تومان از سوی انتشارات ققنوس در بازار کتابهای جغرافیایی عرضه شده است._
جمعه ۸ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۰
نظر شما