یکشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۳:۰۰
صبح ناشتا، شیخ بینا و رستم دانا

صبح یک روز زمستانی از آن روزهایی که خوردن ناشتایی با چای گرم لذتی وصف‌ناشدنی دارد، فرصتی شد تا صحبت‌های گرم یک استاد کارکشته و دست به قلم را بشنوم. او می‌گفت:«نگارش کتاب تولید علم نیست. علم یعنی نگارش مقاله.» او می‌گفت و من مانده بودم که چه می‌گوید.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ مدت‌ها بود که به گفته دکتر محمود شیخ، استاد علوم ورزشی و تربیت بدنی در آن صبح ناشتایی نخورده می‌اندیشیدم و آن‌قدر جست‌وجو کردم تا صحت گفته او به من هم ثابت شود. فهمیدم که تولید یک مقاله نه‌تنها تولید علم، بلکه مادر و خاستگاه تالیف کتاب و هر پژوهشی است.

او می‌گفت که «در شهرستان لار استان فارس حدود 400 دانشجوی تربیت بدنی درس می‌خوانند و می‌دانی تولید 400 مقاله علمی در یک دانشگاه یعنی چه؟»

استاد دانشگاه تهران می‌گفت و توضیح می‌داد که مقاله پیش از کتاب تولید می‌شود و بعد از کتاب هم می‌تواند آفریده شود و این یعنی علم.

برخلاف این‌که اغلب سال‌های متمادی طول می‌کشد تا حرف دیگران را درک کنیم، این‌بار هنوز فصل سرما کوچ نکرده است، یک نویسنده از آن سوی کره زمین می‌آید و می‌گوید که دکتر شیخ راست می‌گفت و درست.
ساعاتی تا آغاز اختتامیه جایزه کتاب سال و جایزه جهانی کتاب جمهوری اسلامی بیشتر باقی نمانده است که مصاحبه «محمد رستم» مولف کتاب «غلبه رحمت بر غضب؛ فلسفه و متن مقدس قرآن کریم نزد ملاصدرا» را می‌خوانم. می‌خوانم و به یاد آن روز ناشتایی نخورده با دکتر محمود شیخ می‌افتم.

هنگامی که از «محمد رستم» دکترای مطالعات اسلامی درباره بازخورد این اثر در کشور کانادا و آمریکا سوال می‌شود، می‌گوید: «بازخورد کتاب بسیار خوب بوده، به مدت یک و نیم سال کتاب چاپ شده و بیش از 12 مقاله درباره آن نوشته شده است.»

او نمی‌گوید نقد و تحلیل بر کتابش، نمی‌گوید کسی شرحی بر کتابی نوشته که او روانه بازار کرده، نمی‌گوید چند سخنرانی درباره کتاب او انجام شده است. رستم می‌گوید که 12 مقاله درباره کتابش نوشته شده است. به یاد دکتر محمود شیخ می‌افتم که نگارش مقاله علمی را نشانه تولید علم می‌دانست.

جالب این‌که موضوع کتاب او «غلبه رحمت بر غضب؛ فلسفه و متن مقدس قرآن کریم نزد ملاصدرا» بوده است، نه یک مقوله فلسفی مبتلابه غرب. آنجا، یعنی در آن‌سوی کره زمین در کانادا و آمریکا پس از انتشار،  12 مقاله نوشته می‌شود.

کار خوب را باید یاد گرفت، حتی از دورترین سرزمین، حتی از کسانی که شاید برخی از ما خودمان را برتر از آن‌ها بدانیم. اصلا خود رسول مکرم اسلام، حضرت محمد(ص) فرموده‌اند که علم را در دورترین نقطه دنیا بیابیم و علم‌آموزی را از گهواره تا لحد دنبال کنیم.

از صبح روزی که با دکتر محمود شیخ آغاز کردم تا غروبی که با مصاحبه «محمد رستم» گذراندم، راه زیادی نیست، اما معنایی عمیق را در خود نهفته دارد، معنایی با طعم حرف‌های سنجیده دکتر شیخ و صحبت‌های شنیدینی رستم، برگزیده جایزه جهانی کتاب سال ایران./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها