نعمتالله سعیدی نویسنده و روزنامهنگار در این برنامه اظهار کرد: «گردان نهم» را از دو زاویه کلیات و جزییات میتوان دید. از زاویه کلیات اینکه بدانیم چرا باید به تاریخنگاری و در نهایت تاریخنگاری جنگ دست زد؟ این پرسشی است که با آنکه بارها به آن پاسخ داده شده است، همچنان مورد سوال است.
وی با اشاره به اینکه حدود 50 درصد از مردم کشور ما به فجیعترین وضع در جنگ جهانی دوم از گرسنگی جان سپردهاند اما به دلیل رسآنهای نشدن این موضوع هنوز این حادثه جایی در تاریخ ندارد، گفت: این در حالی بود که ما بیطرف بودیم. از سوی دیگر میبینیم که یهودیها با آنکه کشتههای بسیار کمتری در جنگ جهانی دوم داشتهاند از این موضوع نهایت بهره را بردهاند.
سعیدی کتاب «گردان نهم» را دارای حجم زیادی از اطلاعاتی دانست و گفت: این موضوع مخاطب را مجذوب میکند. همچنین در بخش نخست کتاب جمعبندی بسیار خوبی از دلایل پیدایش جنگ ارایه شده است. از مشکلاتی که در زمینه تاریخنگاری دفاع مقدس داریم، حجم بالای آثار کم کیفیت. همچنین، با وجود این همه کارهایی که در زمینه دفاع مقدس میشود، کتابی یک یا دو جلدی که به مخاطبان نوجوان و بیاطلاع از جنگ تحمیلی بتواند بگوید که در این دوران چه گذشت، نداریم.
این روزنامهنگار جمعبندی خوب را از مهمترین ویژگیهای «گردان نهم» دانست و گفت: ارایه گلچینی عالی از اسناد و مدارک دفاع مقدس دیگر ویژگی مهم «گردان نهم» است. در تاریخنگاری، یکی از مهمترین اصول، صحبت کردن با سند و مدرک است. کتاب از یک سند به سند دیگری حرکت میکند. بدون جانبداری هیچ مورخی نمیتواند تاریخ را ببیند، همچنین در این کتاب عبور نویسنده از یک سند به سند دیگر نیز به وضوح مشاهده میشود.
اصغر آبخضر، دیگر سخنران این آیین بود. وی با اشاره به فعالیتهای پیش از انقلاب اسلامی در مسجد جواد الائمه (ع)، اظهار کرد: با شروع جنگ تحمیلی از این مسجد گلعلی بابایی دانشآموز، درس را رها کرد و به جبهههای نبرد علیه باطل شتافت و تقریباً همه هشت ساله جنگ را در جبهه حضور داشت.
وی افزود: پایان جنگ تحمیلی برای بابایی آغاز دیگری بود. همچنان با تجربه دوران دفاع مقدس و دغدغهای که برای او پیش آمد، با همان شوریدگی و عشق به شهدا و ولایت مسیر نورانی شهدا را ادامه داد. این مسجد، امیرحسین فردی دیگری را دارد شکوفا و به جامعه نشان میدهد. شاگرد امیرحسین فردی امروز در حال گرفتن جای اوست. معتقدم که مرحوم فردی از این رخداد خوشحال میشود.
آبخضر نگارش خوب، متعهدانه و جذاب بابایی را نتیجه دعای شهدا دانست و تصریح کرد: اگر همه ما چون بابایی به مراعات بپردازیم میتوانیم با بیان جنگ به صورت شفاف و صادقانه برای نسل جوان مخاطبان زیادی را جذب کنیم. صداقت گفتار بابایی در کتاب «گردان نهم» قابل مشاهده است.
سپس سردار مجتبی عسکری مسوول حفظ آثار سپاه محمد رسولالله(ص) گفت: قصه پشت جنگ، مورد غفلت واقع شده است. یعنی نسبت به فرماندهان و رزمندگان تهران کمکاری صورت گرفته است که باید به معرفی آنها بپردازیم.
در این مراسم گلعلی بابایی، نویسنده کتاب «گردان نهم»، با ابراز خوشحالی از اینکه حاصل تلاشهایش درباره «گردان نهم» کتاب شده است گفت: من در «گردان نهم» به دنبال آدمهای جنگ گشتم، دنبال جوانانی رفتم که دانشجو و دانشآموز وارد جنگ شدند و ژنرال و فرمانده بیرون آمدند. این بچههای دانشجوی بیاطلاع و بیخبر از فنون جنگ، در مدت کوتاهی، یک نظامی بزرگ شدند و با سرهنگهای ارتش وارد بحث میشدند. این یک معجزه است. جنگ کاری کرد که سرباز، صفر، تبدیل به یک استراتژیست نظامی شود!
وی «یگان نویسی» را زیرگونهای کشف نشده از «ادبیات مستند دفاع مقدس» دانست و گفت: در این زیر گونه، سوژه و قهرمان محوری اثر، نه یک فرد یا یک عملیات نظامی، بلکه یک یگان رزمی، به مثابه کالبدی واحد برای از قوه به فعل درآوردن اراده مجموعهای از انسانهای رزمنده درگیر در پیکار است. در کشور ما، از میانه دهه 70 شمسی، نخستین آثار مرتبط با یگاننویسی دوران دفاع مقدس، به صورت جسته و گریخته منتشر شدند. کتابهای «گردان عاشقان»، «حماسه گردان مقداد لشکر 27 در نبرد آزادسازی خرمشهر» به قلم حاج اصغر آبخضر و «گردان 144 در عملیات ثامن الائمه (ع)» به قلم امیر سرتیپ فرضالله شاهینراد، نخستین برآمد این موج نو بودند.
این نویسنده افزود: کتابهای «شناسایی بمو» با موضوع عملکرد واحد اطلاعات لشکر 27 در مقطع زمستان 1361 تا پاییز 1362 به قلم اصغر کاظمی و «همپای صاعقه»، جلد یکم کارنامه عملیاتی لشکر محمد رسولالله (ص) در دوارن جنگ تحمیلی و «ضربت متقابل»، جلد دوم مجموعه یاد شده که هر دوی این کتابها را بنده و حسین بهزاد نوشتهایم آثار جامعتری در حوزه «یگاننویسی»اند.
بابایی سپس از کتابهای «دسته یک» با موضوع عملکرد دستهای از بسیجیان گردان حمزه لشکر 27 در نبرد والفجر 8، به قلم اصغز کاظمی ،«قرارگاه نصر» در عملیات بیتالمقدس به قلم امیر سرتیپ سعید پورداراب به عنوان نمونههای جامع دیگری در حوزه یگان نویسی یاد کرد و افزود: عنایت رهبر معظم انقلاب به برخی از این آثار و نگارش یادداشتهای آکنده از تجلیل و تشویق ایشان بر تعدادی از این کتابها، برهان قاطعی بر حقانیت و اصالت این زیرگونه نوین ادبیات مستند دفاع مقدس، تلقی میشود.
وی هدف از نگارش نخستین مجلد از «گردان نهم» را بازروایی کارنامه عملیاتی گردان حبیببن مظاهر لشکر 27 محمد رسولالله (ص) از مقطع تاسیس در زمستان 1360 تا پایان عملیات والفجر یک در بهار 1362 معرفی کرد و ادامه داد: در چهار فصل ابتدایی کتاب به «چرایی تحمیل جنگ 8 ساله به ملت انقلابی ایران»، «شرایط ایران در شروع جنگ»، «اهداف نظامی و سیاسی صدام از حمله به ایران»، «چگونگی به گل نشستن ماشین جنگی عراقی در پی مقاومتهای مردمی»، «بیکفایتیهای رئیس جمهور و جانشین فرماندهی کل قوا، ابوالحسن بنیصدر در یک ساله اول جنگ»ف «پیدایش دکترین رزم انقلابی»، «استراتژی نوین سپاه در تشکیل تیپهای مانوری» و نهایتاً به «چگونگی تشکیل تیپ 27 محمدرسولالله (ص) و گردان نهم آن زمستان 1360» پرداختم.
بابایی در شرح دیگر فصلهای کتابش گفت: از فصل پنج تا 12 با عنوانهایی چون «گمشده در عملیات»، «محرم 3 به فرماندهی حاج علی»، «از گرمدشت تا کوتسواری»، «دوئل در خین»، «با گردان حبیب در شرق کانال ماهی»، «رویارویی با مثلث چهارم»، «نبرد مسلمبن عقیل» و «مصاف در زمینهای مسلح» به نقش گردان حبیب در عملیاتهای «فتحالمبین»، «الی بیتالمقدس»، «رمضان»، «مسلمبن عقیل»، «زینالعابدین (ع)»، »والفجر مقدماتی» و «والفجر 1»، به صورت مفصل پرداختهام. عکسهای رزمندگان گردان حبیب در عملیاتهایی که به آنها اشاره شد و تداعیکننده خاطرات تلخ و شیرین آن دفاع هشتساله هستند نیز در پایان آمده است.
در پایان این آیین، سیدنظامالدین موسوی مدیرعامل خبرگزاری فارس از «گلعلی بابایی» نویسنده ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی برای نگارش کتابهای فاخر در این حوزه قدردانی کرد.
نظر شما