دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۲
تدریس «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» ضروری است

احمد سعیدنیا در نشست نقد کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» با عقیم دانستن تولیدات دانشگاهی در حوزه شهرسازی گفت: توجه به واقعیت‌های شهری و توان ابراز حقایق موجود در شهر بسیار مهم است و تدریس این کتاب در دانشگاه‌ها ضروری به نظر می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این نشست که یکشنبه (6 بهمن‌ماه) در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد با سخنرانی احمد سعیدنیا، بنیانگذار جامعه مهندسی شهرسازی پیرامون پیامدها و نکات منفی پروژه بزرگراه نواب و مسایل مطرح شده در این‌باره در کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» نوشته دکتر گیتی اعتماد آغاز شد.  
 
سعیدنیا با بیان مشکلات ناشی از اجرای پروژه نواب درباره اهمیت این کتاب گفت: بارزترین ویژگی و نکته حایز اهمیت کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» این است که نویسنده برای مستندسازی و ملموس جلوه دادن معضلاتی که پروژه نواب ایجاد کرده است به سراغ ساکنان این منطقه رفته و با طرح پرسشنامه‌هایی، پیامدهای منفی ناشی از عملی شدن این پروژه را از زبان کسانی که به طور مستقیم در قلب این مشکلات قرار دارند، بیان کرده است. 

وی با بیان لزوم ارایه کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» در دانشکده‌های شهرسازی کشور ادامه داد: متاسفانه باید اعتراف کنیم که مجموعه تولیدات دانشگاهی ما در حوزه شهرسازی، کتاب‌هایی عقیم‌اند. زیرا علاوه بر این که هیچ‌گونه روشی را به خواننده عام و خاص خود یاد نمی‌دهند به دلیل ناآگاهی بسیاری از استادان این حوزه و عدم توجه آن‌ها به واقعیات توان ابراز حقایق موجود در شهر را نیز ندارند. 

وی افزود: بنابراین، ارایه این کتاب به استادان و دانشجویان رشته شهرسازی و همین‌طور شهرسازان و مدیران مرتبط به دلیل مبنا قرار دادن واقعیات روز کلانشهری مانند تهران، به عنوان یک نمونه پژوهشی، یک ضرورت محسوب می‌شود. زیرا مطالعه آن، زمینه را برای نزدیک شدن و پیوند هرچه بیشتر این گروه به دنیای واقعی فراهم می‌آورد. 

سعیدنیا با ارزشمند دانستن این کتاب اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین تصاویری که این کتاب در ذهن مخاطبانش ایجاد می‌کند، تصویر ساکنان پیشین منطقه نواب است که در طول عملیاتی شدن این پروژه، مجبور به ترک محل سکونت خود شدند. 

شهرساز نمونه سال 1386 در ادامه این بحث گفت: در مقابل این ساکنان اولیه با ساکنان جدیدی مواجه‌ایم که با وجود گذشت زمان، هنوز هم به عنوان ساکنان این منطقه پذیرفته نشده‌اند و بیشتر به شکل غریبه‌ها دیده می‌شوند. 

این کتاب منبعی برای مقالات شهرسازی است 

کمال اطهاری، كارشناس حوزه اقتصاد شهری، دومین سخنران این نشست بود که پیش از بررسی کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» سخنانش را با مطرح کردن انتقادهایی به پروژه نواب آغاز کرد. 

وی با قدردانی از ساختار کلی این کتاب و مفید دانستن آن به ویژه بخش مربوط به پرسشنامه‌ها گفت: باید این نکته را مورد توجه قرار داد که چنان‌چه کاستی‌هایی در این اثر دیده شود، قطعا ناشی از بی‌سابقه بودن چنین فعالیت‌هایی در این حوزه و نیز نبود الگویی در تالیف و تدوین آن است. به عبارت دیگر، کتاب دکتر اعتماد، نخستین اثری است که با این رویکرد در حوزه شهرسازی تالیف شده است. 

وی با بیان این که می‌توان از این اثر به عنوان منبعی برای نگارش مقالات در این حوزه بهره برد، ادامه داد: یکی از پتانسیل‌های جالب در کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» این است که نویسنده، وسواس و دقت بسیاری را در ارایه آمار و اعداد و ارقام مربوطه مد نظر قرار داده است. 

اطهاری در ادامه این بحث افزود: بنابراین ظرفیت و ویژگی حایز اهمیت در تالیف مورد بحث، می‌توان در آینده، مقالات قابل توجه‌ای را مبنی بر همین آمار و ارقام ارایه شده به رشته تحریر درآورد. 

این پژوهشگر اقتصاد‌ مسکن با نقل قولی از دکتر رضا براهنی، شاعر و داستان‌نویس معاصر، مبنی بر نبود آثاری به عنوان تاریخ شفاهی در ایران، گفت: کتاب «ارزیابی طرح نواب و پیامدهای آن» افزون بر ارزیابی و تحلیل پروژه نواب به نوعی، یک تاریخ شفاهی درباره این طرح نیز است. 

وی در ادامه اظهار کرد: این کتاب، علاوه بر برخورداری از امتیازات گفته شده، کتابی است که به تبدیل یک تجربه به شعور نیز یاری می‌رساند و در راستای این تطور، منجر به نهادینه شدن این شعور برآمده از تجربه در گستره بستر اجتماعی نیز می‌شود، بنابراین، به باور من، این کتاب باید، علاوه بر وارد شدن به فضای دانشگاهی به حوزه عمومی جامعه نیز ورود پیدا کند تا تاثیرات مثبت گسترده‌تری را از ارایه آن شاهد باشیم. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها