دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۰
تحلیل قابلیت‌های نثر مسجع در یک کتاب

«قدم مجاز در سفر حجاز» با عنوان فرعی «تحلیل و بررسی نثر موزون و مسجع از خواجه عبدالله تا جامی» نوشته طاهر لاوژه منتشر شد. در این کتاب ظرفیت‌ها و قابلیت‌های نثر موزون و مسجع از ابتدای گسترش این شیوه تا عصر حاضر مرور شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، لاوژه کتاب «قدم مجاز در سفر حجاز» را در چهار فصل برای نشان دادن ظرفیت‌ها، قابلیت‌ها و زمینه‌های نثر موزون و مسجع فارسی، به رشته تحریر درآورده است: «زبان و بلاغت؛ وجوه بلاغت در شعر و نثر»، «نثر موزون از سده ششم هجری تا قرن نهم؛ متون دینی و عرفانی»، «نثر موزون از سده ششم هجری تا قرن نهم؛ متون تاریخی و ادبی» و «تحقیق و تحلیل مباحث» از سرفصل‌های این کتابند. 

برخی از مباحث مهم طرح شده در فصل نخست کتاب از این قرار است: «تعریف علم بلاغت و اقسام و وجوه آن»، «شباهت هنر و زبان»، «پیوند شعر و نثر»، «اجمالی در تاریخ تطور سجع در نثر فارسی»، «سجع و موازنه در کتب عرفانی» و در نهایت چهار بخش با نام «لزوم بررسی نثر موزون و مسجع از دیدگاه علوم ادبی». 

نویسنده در فصل دوم کتاب به بررسی نثر مهم‌ترین منابع عرفان و تصوف پرداخته است. «کشف المحجوب» هجویری، «مجموعه رسایل فارسی خواجه عبدالله انصاری»، «مرصاد العباد» نجم الدین دایه، «نامه‌های عین القضات» و «مجالس سبعه» مولوی، نام برخی از این منابع است. 

فصل سوم کتاب نیز به بررسی نثر موزون منابع مهم تاریخی و ادبی چون؛ «تاریخ جهانگشای جوینی»، «کلیله و دمنه»، «مرزبان نامه»، «گلستان سعدی» و «بهارستان جامی» اختصاص دارد. در نهایت فصل چهارم کتاب نیز لاوژه به بررسی مفاهیم تحقیق در نثر موزون و جایگاه این نثر از سده دهم هجری تا دهه 1390، پرداخته است. 

نویسنده در بخشی از پیشگفتار خود بر این کتاب نوشته است: «این کتاب کوششی است در جهت نمایاندن محاسن و معایب نوعی از کلام که طی سده‌های طولانی، استعدادهای بسیاری از صاحبان قلم را در بوته آزمایش گذاشت و آثار ارزنده‌ای به خزاین ادب ایران تقدیم داشت. بررسی تطور و مقایسه آثار منثور از لحاظ محتوا بر سجع و موازنه‌پردازی و قرینه‌سازی و همچنین دید نقادانه از رهگذر نگاه علمی به ساختار کلی آثار موزون و مسجع، به عنوان کلامی که در میان اقسام دیگر سخن استقلال دارد و از رهگذر این پژوهش، تخمین میزان شایستگی آن در کانون همت نگارنده بوده است ...» 

«قدم مجاز در سفر حجاز؛ تحلیل و بررسی نثر موزون و مسجع از خواجه عبدالله تا جامی» نوشته طاهر لاوژه با شمارگان هزار و 100 نسخه، 684 صفحه و بهای 30 هزار تومان از سوی انتشارات خواجه نظام‌الملک روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

لاوژه عضو هیات علمی دانشگاه پیام‌نور است. ترجمه کتاب «صحیح بخاری» محمدبن اسماعیل بخاری، در چهار جلد از دیگر کتاب‌های منتشر شده این مدرس دانشگاه است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
    با سلام؛ انصافاً جاي تحليل نثر مسجع در ادبيات فارسي خالي است و اين خلأ تا به امروز همچنان محققان ما را دچار نوعي سردرگمي کرده است. اميدواريم با معرفي موجز و خوب شما در زمينه کتاب مذکور، گامي هرچند کوچک در جهت خدمت به ادبيات ايران برداشته شده باشد. براي نويسنده کتاب آرزوي توفيق دارم.
  • ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۹
    تلاش ارزنده ی نویسنده را ارج می نهیم . امید که بررسی و تحلیل قابلیت های متون نثر پس از جامی تا آغاز عصر مشروطه نیز ادامه ی این راه باشد. موفقیت جناب آقای دکتر لاوژه را از خداوند بزرگ خواستارم
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۹
    تلاش ارزنده ی نویسنده را ارج می نهیم . امید که بررسی و تحلیل قابلیت های متون نثر پس از جامی تا آغاز عصر مشروطه نیز ادامه ی این راه باشد. موفقیت جناب آقای دکتر لاوژه را از خداوند بزرگ خواستارم
  • ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۹
    نثر فارسی سرمایه ی گرانبهایی است که آنگونه که شایسته است بدان پرداخته نشده است.از این رو روشن ساختن ابعاد مختلف زبانی و هنری آن کاری بس ارزشمند خواهد بود. تحلیل علمی آقای دکتر لاوژه درخور تقدیر و ستایش است و گامی ارزنده در این حوزه می باشد. برایشان آرزوی موفقیت وسربلندی دارم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها