یکشنبه ۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۸:۴۹
ناگفته‌های خانه کتاب و داوری جوایز  كتاب فصل

علی اوجبی، معاون فرهنگی موسسه خانه کتاب در مراسم تجلیل از برگزیدگان و شایستگان قدرداني کتاب فصل از فعالیت‌های خانه کتاب و مشکلات پیش روی او در سال های اخیر صحبت کرد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، علی اوجبی، معاون فرهنگی خانه کتاب با مقایسه جایزه کتاب فصل در این دوره و دوره های گذشته گفت: در دولت گذشته شاهد فعالیت‌های فرهنگی متنوع و ارزشمندی بودیم اما رخدادهای ناخوشایندی به وجود آمدند که موجب کدورت برخی اصحاب فکر شد.  هر مجموعه باید در زمان فعالیت به آسیب‌شناسی بپردازد تا هم مشکلات خود را برطرف کند و هم راهگشای آیندگان باشد. خوشبختانه در دولت جدید، فضای فرهنگی خوبی ایجاد شده‌است که امیدواریم ادامه پیدا کند. 
 
وی افزود: در دولت گذشته بخشی از اهالی فرهنگ از فعالیت‌های فرهنگی، دلخور و دلسرد شده بودند. این اتفاقات از سویی طنزآمیز بودند و از سویی دیگر رنج‌آور. تلاش زیادی کردیم تا فضا به سمت تلطیف‌شدن پیش برود، اما گاهی خانه کتاب نیز دچار مشکل می‌شد و از لحاظ بودجه مشکلاتی برای ما به‌وجود می‌‌آمد. این روند به گونه‌ای شده‌بود که در برگزاری برخی جشنواره‌های فرهنگی مطمئن نبودیم که پول جوایز پرداخت شود. 
 
اوجبی ادامه داد: حتی برخی بنای آن را داشتند که مجلات نه‌گانه خانه کتاب را که سالیان درازی از انتشار آن می‌گذرد، متوقف کنند. اینجا بر خود لازم می‌دانم از آقای صالحی و فعالیت‌های وي در این حوزه تشکر کنم زیرا بعد از مدت‌ها کسی بر مسند اداره امور فرهنگی تکیه زده‌است که همه مشخصه‌های فرهنگی را داراست. وی اتاق فکر خوبی دارد و مشاوران با اطلاعی با وی همکاری می‌کنند و در کنار همه اینها آقای صالحی بسیار اخلاق‌مدار است و به صحبت‌های اهالی قلم  با گوش جان گوش می‌کند. 
 
اوجبی با اشاره به مشکلات خانه کتاب گفت: مشکلات زیادی بر سر راه آقای صالحی وجود دارند و متاسفانه معاونت فرهنگی به لحاظ مالی در شرایط خوبی قرار ندارد و در عین حال باید تعهدات مالی بسیاری را پرداخت کند. 
 
اوجبی با اشاره به تاریخ شکل‌گیری جایزه کتاب فصل گفت: طرح جایزه کتاب فصل را بنده در سال 1385 به هیات امنای خانه کتاب ارایه دادم. زمانی که دبیر برگزاری جایزه کتاب جمهوری اسلامی ایران بودم متوجه شدم  کاستی‌های فراوانی برای بررسی و ارزیابی کتاب‌ها وجود دارد و بسیاری از کتاب‌ها در گردونه بررسی این جایزه دیده نمی‌شوند. از این رو تصمیم گرفتم با پیشنهاد جایزه کتاب فصل به دیده شدن آثاری که در طول سال منتشر می‌شوند، کمک کنم. 
 
وی افزود: بخش قابل توجهی از کتاب‌ها در گردونه داوری‌ها قرار نمی‌گرفتند و بسیاری از آثاری که استحقاق برگزیده شدن را داشتند به گردونه ارزیابی و بررسی وارد نمی‌شدند. در حال حاضر با اطمینان می‌توانم بگویم که در گردونه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران کتابی دور از بررسی و ارزیابی باقی نخواهد ماند. 
 
معاون فرهنگی خانه کتاب با اشاره به دیگر مشکلات جایزه کتاب سال گفت: در گذشته تنها یک اثر می‌توانست صاحب رتبه باشد و دیگر آثار از دستیابی به جایزه و معرفی شدن محروم می‌شدند. در جایزه کتاب فصل این امکان به‌وجود آمد که کتاب‌ها دیده شوند و مورد قدرداني قرار گیرند. 
 
وی افزود: همچنین یکی دیگر از مشکلات این بود که حتی یک برگ ارزیابی درباره داوری کتاب‌ها وجود نداشت و از بیست و یکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و با تشکیل دبیرخانه بود که اسناد و مدارک کتاب‌ها در هر دوره داوری به صورت سند درآمدند و هم‌اکنون در خانه کتاب نگهداری می‌شوند. 
 
اوجبی با اشاره به آثار راه یافته به این دوره از جایزه کتاب فصل گفت: امسال در حوزه اخلاق، آثار زیادی داشتیم و خوشحالیم که این آثار ترجمه شدند، زیرا زمان درازی از تالیف این آثار در سطح جهان نمی‌گذرد. این آثار هم‌اکنون به فارسی ترجمه شده‌اند و در دسترس مخاطبان قرار دارند. هم‌چنین در حوزه موسیقی نیز کتاب‌های زیادی در بیست و ششمین دوره کتاب فصل حضور داشتند. 
 
اوجبی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به عبدالله انوار گفت: ایشان یک شخصیت فرهیخته و کتاب‌شناس برجسته در روزگار ما هستند و اما برخی  آثار ایشان هنوز به چاپ نرسیده‌ است امیدوارم با همکاری آقای صالحی برخی  کتاب‌های ایشان که در توان ناشران دیگر نیست، منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها