رعنا ایمانی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره موضوع کتاب خود با عنوان «مقدمهای بر روشهای مهندسی بافت» که در بیستمین دوره کتاب سال دانشجویی، بهعنوان اثر برگزیده معرفی شد، گفت: مهندسی بافت، بهعنوان یکی از زیر شاخههای رشته مهندسی پزشکی نزدیک به ده سال است در کشور ایجاد شده و البته رونق بسیاری در میان دانشگاهیان پیدا کردهاست.
وی، با اشاره به اینکه قدمت این رشته در دنیا حدود 40 سال است، افزود: با توجه به عمر کم تاسیس این رشته در کشور، از یکسو با کمبود منابع مواجه بودیم و از سوی دیگر در زمینه تالیف نیز آثار قابل توجهی در اختیار دانشجویان و استادان قرار نداشت. البته در زمینه تالیف منابع تخصصی، جامعه دانشگاهی باید زمانی را برای تربیت نیروهای متخصص حوزه مهندسی بافت پشت سر میگذاشت.
ایمانی، در ادامه، ایده اصلی تالیف کتاب «مقدمهای بر روشهای مهندسی بافت» را نیاز جامعه دانشگاهی دانست و عنوان کرد: دانشجویانی که از رشتههای مرتبط یا غیرمرتبط، گرایش مهندسی بافت را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا انتخاب میکنند، با کمبود منابع مواجهاند و نیاز به وجود منابع در این زمینه، احساس میشد.
این نویسنده درباره ابعاد مختلف کتاب حاضر و مفهوم مهندسی بافت، بهعنوان موضوع اصلی کتاب، گفت: این کتاب، مجموعهای از روشهای ارزیابی نتایج تحقیقات در رشته مهندسی بافت است. در مهندسی بافت، دانشجویان و محققان با یکسری سازههایی از جنس مواد سروکار دارند که با عنوان داربست شناخته میشوند و سلولها روی این داربستها قرار میگیرند و در واقع این اثر تاثیر آنها بر سلولها را بررسی میکند، موضوعی که پیش از این در کتابهای این حوزه به شکل کاربردی بحث نشده بود.
وی در ادامه افزود: با هدف افزایش توانایی دانشجویان، در تالیف این کتاب سعی شدهاست بر مثالهای کاربردی و نحوه تحلیل دادهها تمرکز شود تا مخاطب بتواند با استفاده از دادههای بهدست آمده، نتایج حاصله را به تنهایی ارزیابی کند.
ایمانی، درباره فاصله کیفی آثار تالیفی حوزه مهندسی بافت در مقایسه با آثار مشابه خارجی، عنوان کرد: زمان ورود دانش مهندسی بافت به ایران، همه، آثار ترجمه بودند که البته این کتابها، در ردیف بهترین و معتبرترین آثار این حوزه هستند. بیشتر آنها نیز به واسطه پیشرو بودن آمریکا در این رشته، از سوی استادان و نویسندگان این کشور تالیف شدهاند.
برگزیده بیستمین دوره کتاب سال دانشجویی، در ادامه، به روش کاری نویسندگان غیرایرانی در تالیف کتاب اشاره کرد و گفت: رشته مهندسی بافت، به دلیل وجود زیرشاخههای متعدد، بهطور معمول از سوی یک نویسنده نوشته نمیشود. به عبارتی دیگر، نوشتن کتاب در کشورهای دیگر، چندنفره صورت میگیرد و هر محقق بهطور متوسط تالیف یک فصل را بر عهده میگیرد. در حالیکه بیشتر نویسندگان و محققان ایرانی بهویژه در حوزه مهندسی بافت، به تنهایی یا در نهایت دو نفره به نوشتن کتاب میپردازند.
نویسنده کتاب «مبانی مهندسی بافت» در بیان دلایل تمایل نویسندگان ایرانی به کار گروهی در تولید آثار علمی و پژوهشی، افزود: بهنظر میرسد در کشور ما هنوز فرهنگ همکاری در حوزه تالیف یا ترجمه کتاب جا نیفتادهاست.
ایمانی، در ادامه، دو عامل تالیف و استقبال دانشجو را در معرفی مطلوب آثار حوزههای علمی و پژوهشی در بازار نشر موثر دانست و اظهار کرد: کتاب «مقدمهای بر روشهای مهندسی بافت» تا پیش از ارایه به جشنواره کتاب سال دانشجویی، چندان مطرح نبود. اگر نحوه معرفی کتاب در کشور از سوی رسانهها به شکل بهتری صورت گیرد، بهیقین بر میزان استقبال از سوی مخاطبان نیز تاثیر مثبت خواهد گذاشت. به عبارتی دیگر، موضوع تالیف کتاب و استقبال از سوی مخاطب به یکدیگر وابستهاند.
وی درباره میزان استقبال از کتاب «مقدمهای بر روشهای مهندسی بافت» از سوی دانشجویان، گفت: در طول مدت تالیف کتاب، من و همکارانم سعی کردیم متن را براساس دید دانشجو بنویسیم، یعنی از دید فردی که نخستینبار با این حوزه برخورد داشته است.
رعنا ایمانی، متولد سال 1362 در تهران و دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی با گرایش بیومتریال دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. وی علاوه بر ارایه بیش از بیست مقاله در کنفرانسهای داخلی و خارجی، از جمله پنج مقاله ISI، چهار کتاب نیز در زمینههای مختلف مهندسی پزشکی، تالیف کردهاست.
کتاب «مقدمهای بر روشهای مهندسی بافت» که در شاخه تالیف گروه فنی و مهندسی، در بیستمین دوره جایزه کتاب سال دانشجویی بهعنوان اثر برگزیده معرفی شد، به قلم مشترک رعنا ایمانی و نفیسهبحیرایی تالیف شدهاست.
چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۳
نظر شما