به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، استاد فضلالله رضا، دانشمند نامآور ایرانی و رییس سابق دانشگاههای تهران و صنعتی شریف، فرزند شیخ اسدالله رضا، برادر دکتر عنایتالله رضا محقق معاصر و از نوادگان امیر هدایتاللهخان فومنی است.
وی در رشت متولد شد. فضلالله تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش به پایان رساند. بعد به تهران آمد و در رشته مهندسی برق در دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد. در سال ۱۳۲۴هـ .ش به آمریکا رفت و در دانشگاه کلمبیا در رشته مهندسی برق، موفق به اخذ دانشنامه دکترا شد.
طی سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۴هـ . ش، عضو گروه مهندسی برق دانشکده مهندسی ام آی تی و میان سالهای ۱۳۳۳ تا ۱۳۴۷ هـ .ش به گروه مهندسی دانشگاه «سیراکیوز» امریکا پیوست.
پروفسور رضا، در سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۳ هـ . ش بهعنوان استاد میهمان در برخی دانشگاههای اروپایی و آمریکایی به تدریس پرداخت. از ۱۳۵۷هـ . ش تاکنون نیز استاد دانشگاههای «کنکوردیا» و «مکگیل» در کاناداست.
از سوابق علمی وی میتوان به ریاست افتخاری کنفرانس مهندسی برق ایران، استاد افتخاری دانشگاه تربیت مدرس، ریاست انجمن علمی ایرانیان در آمریکای شمالی، ریاست مرکز گسترش زبان و ادب فارسی و مشاورت و همکاری فعال موسسات علمی و ادبی اشاره کرد.
پروفسور رضا، در سالهای ۱۳۴۶- ۱۳۴۸ هـ.ش ریاست دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران را بر عهده داشت. وی همچنین در سالهای ۱۳۴۸- ۱۳۵۳ سفیر ایران در یونسکو و درسالهای ۱۳۵۳- ۱۳۵۷ سفیر ایران در کانادا بود.
پروفسور رضا، یکی از پایهگذاران نظریه اطلاعات و مخابرات در جهان است و تحقیقات گستردهای در زمینه ظرفیت شنود و ارسال حداکثر اطلاعات در کانالهای مخابراتی نویزدار، نظریه اطلاعات و فرایندهای تصادفی، سیستمهای خطی آنالیز عمومی، نظریه سیستمها و مدارها، نظریه کنترل سیستمهای پویا، فضاهای خطی، انتقال و تلفات انرژی در شبکههای n دهانهای انجام داده است.
این استاد برجسته آثار متعددی را به جامعه علمی عرضه کردهاست که از آن جمله میتوان به «تحلیل شبکههای برق»، «تئوری اطلاعات»، «فضاهای خطی»، «برگ بی برگی»، «حدیث آرزومندی»، «مهجوری و مشتاقی»، «پژوهشی در اندیشههای فردوسی»، «دیدهها و اندیشهها»، «نگاهی به شاهنامه»، «محمد اقبال» و «هندسه عملی و علمی» اشاره کرد. پروفسور رضا، همچنین بیش از یکصد مقاله علمی به زبانهای انگلیسی و فرانسوی در مجلهها و کنفرانسهای خارجی و بالغ بر پنجاه مقاله ادبی و فرهنگی در مجلههای داخلی و خارجی منتشر کردهاست.
در جشنواره بینالمللی فارابی در ۱۳۸۹هـ .ش نیز از این استاد فرهیخته بهعنوان یکی از مفاخر فرهنگی ایرانزمین قدردانی بهعمل آمد و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز لوح تقدیری همراه با نشان زرین انجمن به این استاد تقدیم کرد.
شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۸:۴۹
نظر شما