علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فناوریهای جدید در عرصه نشر گفت: پیشکسوتان عرصه چاپ و نشر کمتر به کتابهای الکترونیک توجه داشتهاند و کاروان نشر ایران در این مورد غفلت کرده است.-
جنتی درباره تجلیل و پاسداشت از فعالان عرصه نشر گفت: قدردانی از خادمان فنی و علمی کشور تنها پاسداشت گروهی از نخبگان نیست بلکه تمجید و نکوداشت قلم و جایگاه دانش است. ارج نهادن بر دانش و قلم در دین ما توصیه شده است به قدری که قرآن کریم در یکی از سورههای خود به قلم سوگند یاد میکند. شریعت اسلام از همان لحظهای که آغاز شد کتاب را مورد توجه قرار داد و خواندن قداست یافت.
وی افزود: فرهنگ کتابخوانی از همان ابتدا در اسلام مورد توجه بوده است و تا سدهها ادامه یافته است. تمدن اسلام از اساس مبتنی بر علم و دانش است. امروز ما سخت محتاج نهضت کتاب و کتابخوانی در بین ایرانیان هستیم و شما برگزیدگان حوزه نشر باید بر خود ببالید که چنین جایگاه والایی در این شکوفایی دارید.
جنتی با اشاره به نشر تولیدات علمی کشور گفت: در نیم قرن گذشته توسعه علمی کشور به عنوان بخشی از توسعه کشور لحاظ شده و از دهه 80 به این سو با تصویب اسناد بالادستی توجه به علم و پژوهش جایگاه خاص پیدا کرده است.
وی افزود: با پایان جنگ تحمیلی تولیدات علمی افزایش پیدا کرد و مراکز پژوهشی زیادی تاسیس شدند. در کنار آن مراکز نشر گسترش زیادی پیدا کردند و دستگاه اجرایی کشور مجبور شدند تا بودجهای را به تحقیقات و پژوهشهای خود اختصاص دهند.
علی جنتی گفت: با افزایش تولیدات علمی و گسترده شدن سهم ایرانیان در این تولیدات، آثار و مقالات بسیاری از دانشمندان ایرانی در کشورهای مختلف به چاپ رسیدند و این موجب شد ایران رتبه سوم تولیدات علمی را در قاره آسیا به دست آورد. رشد گسترده تولیدات علمی موجب شد ایران در سال 2012 به عنوان هفدهمین کشور جهان در تولید آثار علمی معرفی شود.
جای کتاب در سبد خانوادههای ایرانی تنگ شده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تجلیل از خادمان نشر گفت: در سه دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تولید و نشر آثار جایگاه ممتازی در کشور پیدا کرده است و نمیتوان فقط در هفته کتاب درباره آن سخن گفت. فعالیت در حوزه نشر کاری بس دشوار و در عین حال بیارج است. در این شرایط اقتصادی متاسفانه جای کتاب در سبد خانوادههای ایرانی تنگ شده است. با توجه به این اوضاع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خود را موظف میداند از کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند قدردانی و تشکر كند زیرا چراغ اصلی فرهنگ را روشن نگه داشته و کارنامه درخشانی را از خود به جای گذاشتهاند.
وی افزود: شما باید بر خود ببالید که آفریننده کتاب، همنشین انیس انسان هستند. سالانه میلیونها کتاب در کشور منتشر میشود و شما در پدیدآوردن آن نقشی مهم و به سزا دارید. قدردانی از ناشران صنعت نشر نباید محدود به هفته کتاب باشد و این دستاندرکاران خاموش نشر باید بیشتر از پیش تکریم شوند. حوزه نشر نیازمند حمایت است و نیازسنجی برای گروههای هدف فراهم آوردن اطلاعات سختافزاری و نرمافزاری از جمله مشقاتی است که ناشران با آن دست و پنجه نرم میکنند.
جنتی درباره حمایت از ناشران گفت: وزارت ارشاد خود را موظف میداند چتر حمایت خود را بر سر ناشران بیفرازد. نوسازی زیرساختهای نشر یکی از ضرورتهایی است که باید هرچه زودتر انجام شود و هفته کتاب فرصت مناسبی است تا ناشران با ارایه پیشنهاد خود ما را در تجهیز چاپخانهها به دستگاههای جدید کمک کنند. همچنین باید کوشش شود تا کتابهای چاپ نخست بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. این کتابها چون چشمه جوشانی هستند که اگر به درستی منتشر شوند به چاپهای بعدی میرسند و از نظر اقتصادی نیز برای ناشر توجیه اقتصادی پیدا میکنند.
باید با پدیده کتابسازی برخورد کرد
وزیر ارشاد در پایان نکاتی را درباره صنعت نشر یادآور شد و گفت: اگر چه تولید کتاب در کشورمان زیاد است و ما به این آمار میبالیم اما باید توجه کرد که چه مقدار از این کتابها ارزشمند هستند و براساس نیازها و استانداردهای جهانی پدید آمدهاند. رواج پدیده کتابسازی معضلی است که این روزها بسیاری از مخاطبان را دلزده کرده است و باید چارهای برای آن اندیشید.
از صنعت نشر الکترونیک غافل ماندهایم
وی افزود: از سوی دیگر صنعت نشر دنیا در حال تحول است و به مدد فناوریهای نوین در حال بسترسازی جدید است. در سالهای اخیر دستگاههای جدید چاپ ساخته شدهاند و پیشکسوتان عرصه چاپ و نشر از آن غافل نبودهاند اما کمتر به کتابهای الکترونیک توجه شده و کاروان نشر ایران از این مورد غفلت کرده است و باید در این حوزه گامهای بلندتری برداشته شود.
کتابخوانی باید به عادت روزانه تبدیل شود
جنتی درباره میزان مطالعه مفید در کشور نیز گفت: با توجه به آمار منتشر شده درباره میزان مطالعه مفید، نسبت به همسایگان جایگاه بهتری را داریم اما باید توجه داشت که همچنان میزان مطالعه در کشور پایین است. نظام جمهوری اسلامی ایران خود را داعیهدار فرهنگ و آگاهی میداند و باید انس با کتاب به یک عادت روزانه تبدیل شود. این امر نیازمند عزم ملی است و مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود نسبت به کتابخوانی تاکید کرده اند. ایشان بر ضرورت انس با کتاب همواره تاکید کردهاند. از این روز تکلیف شرعی تمامی مسوولان فرهنگی است تا در این عرصه فعالیت کنند.
نظر شما