شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۳
باید از تکریم نمادین به تکریم نهادین برسیم

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی در مراسم تجلیل از خادمان علمی و فنی نشر گفت: ما باید از مسیر تکریم‌های نمادین به سوی تکریم‌های نهادین حرکت کنیم./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ مراسم تجلیل از خادمان نشر کشور صبح امروز(25 آبانماه) در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

سیدعباس صالحی در ابتدای جلسه با اشاره به اهمیت چاپ و نشر در ایران گفت: در کشور ما دو رویداد مهم فرهنگی بر محور کتاب است. رویداد نخست در اردیبهشت‌ماه است که نمایشگاه کتاب تهران در آن زمان برگزار می‌شود و دومین رویداد مهم فرهنگی هفته کتاب است که به مناسبت تکریم از مقام شامخ علامه طباطبایی در آبانماه برگزار می‌شود.

وی افزود: این جلسه در گشایش بیست و یکمین دوره هفته کتاب به تجلیل از خادمان نشر می‌پردازد. پدیدآورندگان کتاب اعم از نویسندگان و ناشران حلقه مهمی در حلقه‌های فرهنگی کشور محسوب می‌شوند که به گسترش و توزیع فکر اشتغال دارند.

وی درباره جایگاه ناشران گفت: از یک طرف خادمان نشر تلاش می‌کنند  گردونه نشر کتاب را رونق ببخشند و به وي‍ژه در سالهای اخیر با توجه به شرایط نشر همچنان این بار را بر دوش گرفته‌اند. از سوی دیگر دانشمندان و عالمان اندیشه هستند که با تولید اندیشه کتاب بستری را برای افکار جدید باز می‌کنند.

صالحی با اشاره به تکریم از دانشمندان و عالمان در حوزه فرهنگ گفت: تکریم دانشمندان و عالمان به دوگونه ممکن است. تکریم نمادین و تکریم نهادین. تکریم‌هایی مانند برگزاری بزرگداشت، نکوداشت و قدردانی از فعالان فرهنگی از نوع تکریم نمادین هستند. تکریم‌های نوع نخست ارزشمند هستند زیرا نشانگر آن هستند که از طلایه‌داران تمدن‌سازی تشکر و قدردانی شده‌است.

وی درباره ویژگی‌های تکریم‌های نهادین گفت: نکته نخست در این مورد این است که کرامت عالم به این است که فرصت حضور و بروز آرای علمی خود را بیابد. این‌گونه نباشد که در فضای فکری خود مجالی برای بروز احساسات و آرای خود پیدا نکند و همواره احساس منع فیزیکی و درونی کنند. کرامت دانشمند به کرامت دانش است و دانشمند وقتی احساس کرامت می‌کند که احساس کند فرصت حضور آثارش به نحو حداکثری وجود دارد.

وی اظهار کرد: دومین مورد درباره تکریم نهادین این است که مناسبات قدرت و دانش به درستی تعریف شود. قدرت و مدیریت سیاسی به نحوی حرکت کند که احساس شود جامعه دانش‌محور است. در ادبیات دینی ما صحبت‌ خاصی در این مورد وجود دارد که می‌گوید مسوولانی که خود به دیدار دانشمندان بروند بهترین آنها هستند. این جمله، نشانگر آن است که مدیران باید این توصیه را در روش و منش خود نشان دهند و این بخشی از تکریم نهادین است.

وی افزود: اگر این تکریم‌های نمادین به تکریم نهادین تبدیل نشوند به صورت سوال باقی خواهند ماند. ما باید از مسیر تکریم‌های نمادین به سوی تکریم‌های نهادین حرکت کنیم.

صالحی با اشاره به اعتقاد به دانش و دانش‌محوری گفت: نکته سوم این است که ارتقای اداری و مدیریتی دانش‌محور باشد و نه برپایه موارد دیگر. احترام به سلیقه‌ها و نگرش‌های گوناگون نیز بخشی دیگر از تکریم نهادین است. نمی‌توان در جامعه‌ امیدوار بود که در عین سر دادن شعار دانش محوری، سلیقه‌های خاصی در انتشار کتاب‌ها وجود داشته باشد.
معاون امور فرهنگی در ادامه گفت: بر این موارد می‌توان نکات و مواردی دیگر را افزود. آنچه امید می‌رود این است که جمهوری اسلامی ایران که بر مدار ولایت و دانش شکل گرفته است و مسیر کرامت نمادین را به سوی کرامت نهادین پیش بگیرد. امیدواریم در دوره حضور آقای جنتی این مسیر هموارتر از گذشته باشد.
در این آیین، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی؛ علی شجاعی صائین، مدیرعامل خانه کتاب و محمد الهیاری دبیر بیست و یکمین دوره هفته کتاب و جمعی از مسوولان فرهنگی حضور داشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها