به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سعیدیراد گفت: این امر شامل حال همه مداحان نمیشود و تعدادی از آنها شعرهای خوبی برای خواندن انتخاب میکردند. در سالهای اخیر بعضی مداحان خوب شعرهایی میخوانند که یک سر و گردن از دیگر شعرها بالاتر است. حاج صادق آهنگران از جمله این نوحهخوانها بود که در نوحهخوانی به مضمون شعر توجهی ویژه داشت.
وی توضیح داد: آهنگران از دوران جنگ این نوآوری را در نوحهسرایی ایجاد کرد و آنسالها پیام خاصی برای گفتن داشت. غیر از او و چند مداح دیگر شعرهای بیشتر مداحان از حد متوسط پایینتر بود و بیشتر شعرهایی که خوانده میشدند، در شأن اهل بیت نبودند.
این شاعر ادامه داد: در این دهه، شعرهای درخشانی گردآوری شدند. کتاب «من میگویم شما بگریید» گردآوری علیرضا قزوه از جمله این کتابهاست. این کتاب تا به حال به چاپهای متعدد رسیده است و تا جایی که اطلاع دارم چاپ پانزدهمش هم در بازار کتاب موجود است.
وی افزود: همچنین انجمنهای خاصی در راستای ارتقای شعر آیینی راه افتاد و روی آنها تمرکز بیشتری ایجاد شد. محمد علی مجاهدی در قم انجمن شعر آیینی راه انداخت و با جوانها در سرودن شعر عاشورایی تمرین کردند. امروز شاهد آن هستیم که تعدادی شاعر آیینی قمی در این میان سرآمد هستند. چنین انجمنهایی در برخی استانهای دیگر کشور هم دایر شد. در تهران روزهای یکشنبه، یوسفعلی میرشکاک و علی انسانی کارگاه شعرخوانی دارند که به پیشرفت روند سرودن شعر آیینی کمک میکند. انجمنهایی از این دست به جوانان کمک میکند تا در حوزه نوحهسرایی به گونهای شعر بنویسند که با شعرهای گذشته تفاوت داشته باشد.
سعیدیراد یادآور شد: با توجه به دیدگاه و شناختی که از شعر آیینی دارم، دهه 90 را دهه شکوفایی شعر آیینی میدانم. به طور قطع در سالهای آینده با شعرهای بهتری روبهرو خواهیم بود.
شاعر مجموعه شعر «ساعت به وقت دلتنگی» گفت: مبالغه در شعر عاشورایی جایگاهی ندارد. وقتی میگوییم شعر عاشورایی، از شعر حرف میزنیم و نه از مبالغه و اغراق. مبالغه یکی از عناصر شعر تلقی میشود اما کاربردش در شعر باید به گونهای باشد که نگوییم شعر دور از شأن و منزلت اهل بیت(ع) است.
وی به حماسی بودن واقعه عاشورا اشاره کرد و گفت: درست است که واقعه عاشورا حماسه بود و ما هم باید این حماسه سازی را در شعر عاشورایی و نوحههایمان نشان دهیم، اما منعکس کردن این حماسه هم حدی و حدودی دارد و نباید در آن خرق عادت دیده شود.
شاعر مجموعه شعر «خورشید در مشت» افزود: حماسه سرایی در نوحهها و شعر عاشورایی نباید در حدی باشد که جایگاه شعر آیینی را ضعیف کند و شأن اهل بیت را پایین بیاورد. در این صورت، ما نه تنها به شناساندن اهل بیت کمک نکردهایم، بلکه در تخریب آنها گام برداشتهایم. خلاصه کلام اینکه مبالغه گویی در شعر عاشورایی حدی دارد.
عبدالرحیم سعیدیراد مجموعه شعر «ساعت به وقت دلتنگی» را در سال 1386 از سوی نشر تکا منتشر کرد.
«خورشید در مشت» که مجموعه شعر او درباره بیداری اسلامی و مقاومت بینالملل است نیز از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه به چاپ رسیده است.
سهشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۲ - ۰۸:۱۰
نظر شما