چهارشنبه ۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۶
بهبودیان؛ یک عمر با آمار

اول آبان‌ماه در تقویم‌ کشورمان روز آمار نام گرفته است؛ روزی که در سال 2013 که به‌عنوان سال جهانی آمار نامگذاری شده، اهمیتی دوچندان می‌یابد. نام‌آوران بسیاری در این حوزه در کشور فعالیت داشته و دارند که در میان مولفان کتاب‌های این رشته، نام پروفسور جواد بهبودیان به‌عنوان استاد پیشکسوت و مولف کتاب‌های برتر دانشگاهی به چشم می‌خورد. به مناسبت این روز نگاهی به کارنامه علمی این استاد می‌اندازیم.-

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- پروفسور جواد بهبودیان استاد پیشکسوت و بازنشسته دانشگاه شیراز، طی سال‌ها فعالیت علمی خود، علاوه بر تربیت دانشجویان و استادان امروز دانشگاه‌ها، تالیفات بسیاری در این زمینه داشته است که از آن میان می‌توان به کتاب «آمار و احتمال مقدماتی» اشاره کرد که تاکنون 34 نوبت از سوی انتشارات آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.

دانشگاه شیراز، دانشگاهی که این استاد سال‌ها در آن تدریس کرده کتاب «آمار ناپارامتری» وی را تا به امروز چهار بار  تجدید چاپ کرده و کتاب «آمار ریاضی» وی نیز در سال 88 به چاپ چهارم رسیده است.

پروفسور بهبودیان، استاد مدعو دانشگاه استفورد، برای استفاده و درک مطلوب دانشجویان از مباحث آماری، کتاب‌های «تصمیم آماری»، «رگرسیون» و «مثلث خیام‌-‌پاسکال» را نیز تالیف کرده است.

وی به‌عنوان عضو هیات تحریریه در مجله‌های اندیشه آماری انجمن آمار ایران، بولتن انجمن ریاضی ایران و گلچین ریاضی دانشگاه شیراز همکاری داشته است.

این پیشکسوت آمار کشور، در حال حاضر عضو هیات تحریریه مجله علوم و فنون ایران، مجله پژوهشی انجمن آمار ایران، مجله علوم دانشگاه شهید چمران اهواز، مجله گستره ریاضی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز است و به‌عنوان Reviewer انجمن ریاضی آمریکا نیز فعالیت می‌کند.

این استاد پیشکسوت آمار، مقاله‌های بسیاری در مجله‌های علمی خارجی و ایرانی در زمینه آمار ریاضی و آموزش ریاضی به زبان‌های انگلیسی و فارسی داشته است. به پایان رساندن چند طرح پژوهشی در دانشگاه شیراز نیز در کارنامه علمی پروفسور بهبودیان به چشم می‌خورد.

جایزه دکتر جواد بهبودیان
انجمن آمار ایران، به پاس سال‌ها تلاش این استاد پیشکسوت برای اعتلای علم آمار و نیز تالیف و پژوهش کتاب‌های دانشگاهی و تربیت دانشجویان و استادان آمار، جایزه‌ای به‌نام «جایزه دکتر جواد بهبودیان» را به پژوهشگران برتر این علم اعطا می‌کند.

بنا به اعلام انجمن آمار ایران، «جایزه دکتر جواد بهبودیان» با حمایت دانشگاه شیراز و معاونت علمی و فناوری رییس‌ جمهوری، هر دو سال يکبار در اختتامیه کنفرانس آمار ايران به برترين محققان و نويسندگان جوان مقالات علمی در زمینه آمار، اعطا می‌شود.

این استاد پيشکسوت آمار دانشگاه شيراز، در زمره معدود افراد شاخص علم آمار در کشور است که نزديک به نيم‌ قرن،در پیشرفت سطح علمی جامعه آماری، ترويج و گسترش علم آمار در دانشگاه‌ها و تربيت نخبگان این علم، تلاش مجدانه‌ای داشته است. 

بهبودیان؛ یکی از بانیان تشکیل انجمن آمار ایران 
پروفسور جواد بهبودیان، در سال 1368 یکی از بانیان تشکیل انجمن آمار ایران نیز بوده است. انجمن آمار ایران، پس از پیگیری‌های استادان آمار دانشگاه‌های مختلف در سال 1372 تشکیل شد و در نزدیک به دو دهه فعالیت، علاوه بر برگزاری کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی، چندین فصلنامه و پژوهشنامه در زمینه آمار نیز به چاپ رسانده است که از آن میان می‌توان به مجله علمی و پژوهشی علوم آماری که در پایگاه‌های استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) نمایه می‌شود، اشاره کرد.

زندگی و تحصیلات استاد بهبودیان در یک نگاه
پروفسور جواد بهبودیان، سال 1310 در شیراز متولد شد و تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در مدارس ابن‌سینا و سلطانی شیراز و دارالفنون تهران به اتمام رساند.

وی، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته ریاضی آغاز و در سال 1333 لیسانس ریاضی خود را از دانشکده علوم دانشگاه تهران دریافت کرد و در همین سال لیسانس آموزش ریاضی را از دانشسرای‌ عالی دانشگاه تهران گرفت. وی سپس در سال‌های 1337-1333 در دبیرستان‌های شیراز به‌عنوان دبیر ریاضی مشغول به تدریس شد.

پروفسور بهبودیان، برای ادامه تحصیل در دوره‌های بالاتر در سال 1337 به‌عنوان بورسیه راهی کشور آمریکا شد و دوره کارشناسی‌ارشد آمار ریاضی را در دانشگاه میشیگان در سال 1340 با موفقیت به پایان رساند و در سال 1343 موفق به کسب درجه دکتری آمار ریاضی در همان دانشگاه شد.

وی، فعالیت آموزشی خود را در سال 1343 با مرتبه استادیاری در بخش سابق ریاضی دانشگاه شیراز آغاز کرد و در سال 1347 به مرتبه دانشیاری ارتقا یافت و با کسب امتیاز‌های پژوهشی و آموزشی لازم در سال 1351 به درجه استادی دانشکده ادبیات و علوم سابق دانشگاه شیراز دست یافت.

این پیشکسوت آمار، در سال 1350 دانشیار مدعو دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا، در سال 1355 استاد مدعو دانشگاه استنفورد آمریکا و در سال 1367 استاد مدعو دانشگاه لون بلژیک بوده است. 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین پور ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۳
    کتاب آمار و احتمال مقدماتی ایشان به چاپ 42 رسیده است. انتشارات دانشگاه امام رضا ع (زیر مجموعه آستان قدس رضوی)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها