یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۸
اثری به دور از رنگ و تصویر

«در جستجوی سلامتی» گزیده‌ای از کتاب‌های جمشید خدادادی در قالب دایرةالمعارف تغذیه‌درمانی است. این کتاب با نقد رفتارهای تغذیه‌ای نادرست، راه درمان بیماری‌ها را تصحیح رژیم غذایی می‌داند. تصویر و استفاده از رنگ،‌ دو مولفه فراموش شده این کتاب‌اند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جمشید خدادادی، عضو جامعه مخترعین و مبتکرین ایران است که در حوزه تغذیه، طب سنتی و طب گیاهی پژوهش‌های فراوانی انجام داده و کتاب‌های او در مدت کوتاهی چاپ‌های متعددی را به واسطه اقبال عامه مخاطبان تجربه کرده‌اند.

در مقدمه کتاب مضامین این اثر حاصل بیش از 22 سال تحقیق و پژوهش مولف درباره انسان و تغذیه او در قرآن کریم بیان شده است. این کتاب بر برتری غذاهای گیاهی بر غذاهای حیوانی و دریایی تاکید دارد. به اعتقاد خدادادی تفکر نادرست و تغذیه نامناسب، منشا بسیاری از بیماری‌هاست. 

این اثر از منظر غذا و تغذیه به سلامتی انسان‌ها می‌اندیشد و تاکید دارد که غذا برای انسان‌ها موضوعی اساسی و راهبردی است، بی تردید غذاخوردن صرف و معده را از غذا انباشتن اگر ضرر نداشته باشد، سودمند نیز نخواهد بود.

این کتاب با ورودی مناسب به مطالب، با بیان ضرورت مطالعه این دسته از مکتوبات، مخاطب را با مسیر پژوهشی خود و آن‌چه او در این رهگذر با آن مواجه می‌شود، آشنا می‌سازد و به وضوح عنوان می‌کند که چه افرادی با چه دیدگاه‌هایی می‌توانند از این مضامین بهترین استفاده را داشته باشند؛ نکته‌ای که در اغلب کتاب‌ها به ویژه آثار حوزه تغذیه و آشپزی جای آن خالی است و مخاطبان با گشودن کتاب تنها فهرستی از عناوین غذاها و در صفحات بعدی دستورالعمل‌هایی ترکیب شده را مشاهده مي‌كنند. 

مولف با ارایه تعاریفی از تغذیه، سو تغذیه و عوامل آن، تغذیه متعادل و هرم غذایی را بر پایه دستورات اسلامی و روایاتی از ائمه اطهار(ع) عنوان کرده و با بررسی ساختار کلی بدن، عناصر تشکیل دهنده آن، انواع طبایع و مزاج‌ها را شرح داده و به بیان غذاهای مفید و مضر برای انواع طبع و مزاج پرداخته است تا ارتباط این عوامل را با حفظ سلامتی و تاثیر آن‌ها را بر خوی و شخصیت افراد نشان دهد.

از دیگر بخش‌های قابل تامل و با ارزش کتاب ـ با توجه به آن‌که اغلب مضامین آن را دستورهای غذایی تشکیل می‌دهند ـ مطالبی در باب پاکسازی بدن از انواع سموم و مواد مضر است و رژیم غذاهای گیاهی(خام گیاه‌خواری) 15 روزه‌ای را پیشنهاد می‌کند که به واسطه آن افرادی که به نوعی دچار کسالت و بیماری‌های جسمی شده‌اند، می‌توانند بار دیگر سلامتی خود را بازیابند.

تمرکز اصلی مضامین «در جستجوی سلامتی» بیش از درمان بیماری‌های جسمانی، رفتاری و روانی انسان، بر پیشگیري از بیماری‌ها استوار است و بر پایه دستورات قرآن کریم، طب قدیم و طب جدید نکاتی ارزشمند را گوشزد می‌کند.

مخاطبان پس از مقدمه‌ای مفصل که حدود 40 صفحه ابتدایی اثر را به خود اختصاص داده و حجم وسیعی از آن به قلم دکتر محمدهادی موذن‌جامی، عضو کمیته طب اسلامی و طب سنتی فرهنگستان علوم پزشکی، رییس هیات مویره موسسه پژوهشی طب قرآنی و مائده طلایی نوشته شده است، به مطالبی درباره استخوان‌بندی و ساختمان بدن می‌رسند.

نخستین بخش کتاب تلخیصی از مباحث کتاب «15 روز تا سلامتی» را در بردارد.

در بخش دوم، خلاصه «ارمغان تندرستی» به چشم می‌خورد که دستور تهیه انواع غذاها به صورت گیاهی و در حقیقت تغذیه سالم جای دارد. نکات مهم در آشپزی و تهیه غذا، انواع پلوها، انواع خورش‌های گیاهی، خوراک‌های گیاهی، دلمه‌ها، کتلت‌ها، جوانه‌ها و مرباجات خام، شکلات‌ها و بستنی‌ها، نوشیدنی‌های گرم، نکتار میوه‌جات، کباب‌های دریایی، حیوانی، انواع آبگوشت‌ها و خورش‌های گوشتی از جمله موضوعات این کتاب به شمار می‌آیند.

مخاطبان در سومین بخش که گزیده‌ای از کتاب «عسل‌درمانی» است، ضمن آشنایی با علل بیماری‌ها در انسان، با مباحثی درباره درمان بیماری‌های عفونی، بیماری دیابت، سرطان و بیماری‌های زنان، بیماری‌های هورمونی، سیستم گوارشی، بیماری‌های مغز و اعصاب و بیماری‌های استخوانی با استفاده از عسل مواجه و در حقیقت از خواص درمانی عسل شگفت‌زده می‌شوند.

خلاصه کتاب «کلید ورود به طب قدیم» چهارمین بخش این اثر را تشکیل می‌دهد، این مبحث در پنج فصل با عنوان‌ها طب قدیم، طب مدرن، داروهای گیاهی، معرفی داروهای مفرده و داروهای شیمیایی و اثرات جانبی آن‌ها به عوارض زندگی‌ در شهرها و استفاده از تکنولوژی‌های نوپدید پرداخته و بر ضرورت بازگشت و توجه به سبک زندگی کهن برای داشتن جسم و روانی سالم تاکید دارد.

شاید تلخیصی از چهار کتاب مجزا در اثری واحد در نظر برخی منتقدان صرفا کاری غیر ضروری یا نوعی کتاب‌سازی تلقی شود یا عنوان کنند که علاقه‌مندان می‌توانند هریک از این آثار را که به تفصیل نوشته شده است، تهیه کنند، اما حقیقت آن است که عموم علاقه‌مندان به حوزه سلامتی کمتر به این مساله می‌اندیشند که عسل درمانی می‌تواند چه تاثیری در سلامتی بدن یا درمان بیماری‌های گوناگون داشته باشد یا در هریک از آثار این مجموعه با موارد و نکات تغذیه‌ای که تکراری هستند، مواجه شوند. تهیه این مجموعه این امکان را به مخاطب می‌دهد تا با پرهیز از مطالعه مطالب تکراری این آثار، به دیدگاه و مشی کلی درباب سلامتی دست یابد و به آگاهی‌های جامعی درباره توصیه‌های طب سنتی، طب مدرن و توصیه‌های قرآنی درباره تغذیه سالم نایل شوند.

این کتاب با وجود آن‌که با زیر عنوان «دایره‌المعارف تغذیه درمانی بر پایه طب قرآنی» منتشر شده است و دستور غذاهایی در حوزه سلامت در خود جای داده است که بسیاری از آن‌ها برای نخستین‌بار به مخاطب معرفی می‌شوند و متاسفانه هیچ تصویری برای راهنمایی مخاطب در بر ندارد!

نبود تصاویر و استفاده نکردن از رنگ‌ در فصل‌بندی یا عنوان‌های مباحث گوناگون، ظاهری به دور از نشاط و شادابی برای کتاب پدید آورده است. با وجود آن‌که چاپ چنین مطالبی در صفحاتی با کیفیت بهتر، به صورت رنگی و به‌کارگیری تصاویر متناسب با محتوا ممکن است هزینه کتاب را بالا ببرد، اما انتشار یافته‌های پژوهشی ارزشمند شایسته قالبی مناسب از کتاب است در حقیقت ساختار و محتوا باید همگونی داشته باشند تا اثری بتواند جایگاه حقیقی خود را بیابد.

همچنین در حالی که در شناسنامه کتاب، چاپ هفتم قید شده است، روی جلد اثر چاپ هشتم دیده می‌شود.

نشر شهر هفتمین چاپ کتاب «در جستجوی سلامتی» را با شمارگان دو هزار و 500 نسخه در 840 صفحه وزیری، به بهای 30 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط