«زمین سوخته» نوشته احمد محمود (اعطا)، حاصل تجربه شخصی نگارنده از جنگ تحمیلی است و روایت داستان، بر زندگی مردم خوزستان در جنگ تحمیلی متمرکز است. این کتاب، نخستینبار در سال 1361 منتشر شد و نخستین رمان درباره جنگ تحمیلی عراق علیه ایران محسوب میشود.
احمد محمود درباره زمینههای نگارش این رمان گفته است: «وقتی خبر کشتهشدن برادرم را در جنگ شنیدم، از تهران راه افتادم رفتم جنوب. رفتم سوسنگرد، رفتم هویزه. تمام این مناطق را رفتم. تقریبا نزدیک جبهه بودم. وقتی برگشتم، واقعا دلم تلنبار شده بود. دیدم چه مصیبتی را تحمل میکنم. اما مردم چه آراماند. چون تا تهران موشک نخورد، جنگ را حس نکرد. دلم میخواست لااقل مردم مناطق دیگر هم بفهمند که چه اتفاقی افتاده است. همین فکر وادارم کرد که «زمین سوخته» را بنویسم.»
بلقیس سلیمانی درباره دلیل برگزیدن این کتاب برای تدریس در دوره آموزشی عناصر داستانی به ایبنا گفت: «زمین سوخته» را برای آموزش در زمینه عنصر مکان در نظر گرفتهام. بنیاد ادبیات داستانی آثاری را برای آموزش در این زمینه در نظر گرفته بود که بر اساس نظر کارشناسان در نهایت «زمین سوخته» انتخاب شد.
وی در اینباره ادامه داد: احمد محمود نویسنده مورد علاقه من هم هست. داستان زمین سوخته روایت روزهای نخستین جنگ تحمیلی در اهواز است و نویسنده به خوبی از این عنصر (مکان) در داستان «زمین سوخته» بهره برده است.
این تحلیلگر ادبیات داستانی درباره شیوه نگارش احمد محمود توضیح داد: نوع نگارش وی بسیار پویا و پر تحرک است و نگاهی به اجتماع، طبقات جامعه و قشر فرودست آن دارد. برای همین، به داستانهای احمد محمود علاقهمندم.
در بخشی از رمان «زمین سوخته» میخوانیم: «اين روزها مرگ، همه جا سايه انداخته است. من حتی به نامهرسان اداره هم نمیگم نامههای اداری را ببره. میترسم تا از اداره میزنه بيرون، كشته بشه و تمام عمر پشيمون باشم... از زن و بچهش خجالت بكشم!»
احمد محمود در 12 مهرماه سال 1381 به دلیل بیماری ریوی درگذشت. نهمین چاپ کتاب «زمین سوخته» را انتشارات معین در سال 1391، با شمارگان دو هزار نسخه، در قطع رقعی و به بهای 80هزار ریال منتشر کرده است.
طرح، فرم و ساختار، نثر داستانی، فضاسازی، زاویه دید، شخصیتپردازی، گفتوگو، زمان، مکان، اخلاق و اندیشه، مباحثی هستند که در دورههای 10 جلسهای آموزش عناصر داستانی به آنها پرداخته میشود.
«چراغها را من خاموش میکنم»، «پستی»، «مدیر مدرسه»، «جای خالی سلوچ»، «طنابکشی»، «سووشون»، «چهل سالگی»، «منِ او» و «اندکی سایه» دیگر رمانهاییاند که به عنوان نمونه متن در این دورههای آموزشی بررسی میشوند.
بنیاد ادبیات داستانی از ساعت 15 هفدهم مهرماه 92 دوره آموزشی عناصر داستانی را برگزار میکند و علاقهمندان برای نامنویسی تا 13 همینماه فرصت دارند به محل این بنیاد مراجعه کنند.
بنیاد ادبیات داستانی در خیابان استاد نجاتاللهی (ویلا)، کوچه نوید، بنبست چهارم، شماره یک، طبقه سوم واقع است.
نظر شما