حسابی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: هنگامی که به دلیل عضویت دکتر حسابی در کنفرانس اتمی ژنو در کشور سوئیس زندگی میکردیم، در اين كشور افراد وقتی اسناد و ماده تاریخی را تحویل میدادند، تا پایان عمر مبلغی به عنوان حمایت به حساب آنها واریز میشد.
وی با بیان اینکه این کشور بر خلاف ما که دارای سابقه فرهنگي هستيم، به دنبال کتابهای کهن است، اظهار کرد: افراد وقتی یک ماده تاریخی را تحویل میدهند، اسمشان ثبت میشود و نسبت به ارزش آن تا پایان عمر مبلغی به عنوان حمایت برای آنها در نظر گرفته میشود.
حسابی با تاکید بر اینکه سپاسگزاری از افرادی که در کشور میراث مکتوب و مادههای تاریخی را تحویل میدهند، نباید در حد یک کلمه «ممنون» باشد، گفت: این افراد برای تشویق و دلگرم شدن باید مورد حمایت مادامالعمر قرار بگیرند.
حمایت مالی ضمانت نامه اجرایی پشتیبانی از صاحبان آثار تاریخی است
حسابی با بیان اینکه این حمایت مانند ضمانتنامه عمل خواهد کرد، گفت: این افراد با ارزشگذاری آثار تاریخی که تحویل میدهند، با حمایت مادامالعمر میتوانند موزه های بیشتری از کشور را با آثار مکتوب، اسناد و مادههای تاریخی خود غنی کنند و این سپاسگزاری بهترین قدردانی از شخصی است که میراث مکتوب و گنجینه کشور را حفظ کرده است.
وی با بیان اینکه کشور های اروپایی دیگر به تدریج شیوه حمایت مستمر و طولانیمدت از صاحبان مادههای تاریخی را پیش گرفتند، عنوان کرد: این موضوع حتی از جانب موزههای لوور پاریس، متروپولیتن نیویورک هم دنبال شد و صاحبان این موزهها با شناسایی کسانی که 40 یا 50 سال پیش یک شیء ارزشمند را به این موزهها اهدا کرده بودند، صاحب حمایتهای دولتی و بیمه در طول عمر شدند.
فرزند پروفسور حسابی با اشاره به اینکه حق بیمه میراث فرهنگی برای افرادی که دارای اشیای ارزشمند هستند در ایران نیز میتواند لحاظ شود، اظهار کرد: امروز که به کشورهای خارجی مسافرت میکنید و میبینید در ورودی موزهها چه جمعیتی صف کشیدند تا آثاری از کشورهای مختلف را ببینند، این کار تصادفی نیست و کاری زیربنایی برای جمع آوری آنها صورت گرفته است.
وقتی خارجیان برای تصاحب میراث ما امتیازات باورنکردنی میدهند
وی با اشاره به کسانی که تعداد زیادی سند و مخطوطات با ارزش کشور را از مرزها خارج میکنند و به عنوان مثال به کتابخانه ملی پاریس میدهند، گفت: دلیل این قاچاق و خارج کردن اسناد و مخطوطات با ارزش از کشور این است که در قبال این سرقت ملی و خروج اموال از کشور، امتیاز دریافت میکنند و از آنجاکه موزههای آنها با این آثار ارزشمند تاریخی غنی میشود، این امتیاز ممکن است هر کسی را وسوسه کند.
حسابی با بیان اینکه امتیازات تخفیف هتل و اختصاص اتومیبل هر کسی را ممکن است وسوسه کند، عنوان کرد: باید محاسبه کرد در سال چقدر از ثروت ملی این مملکت به باد میرود و تا چه اندازه به ثروت کشورهای دیگر افزوده میشود و آیا این هزینه کردن و تعلق جوایز به صاحبان آثار ارزشمند تاریخی ارزش جایگزینی این ثروتهای به تاراج رفته را دارد؟
وی با بیان اینکه نخست باید یک قانون مرتب و منظم برای حمایت از صاحبان آثار تاریخی و میراث فرهنگی لحاظ شود، گفت: نخست باید این اطمیان حاصل شود که صاحبان میراث فرهنگی می توانند در صورت تحویل آثار ارزشمند خود از آنها بهره برداری مادام العمر کنند تا این آثار و اشیای ارزشمند تاریخی در لحظه مورد خرید و فروش قرار نگیرد و خانواده فرد صاحب آثار تاریخی از امتیاز های وضع شده این تحویل بهرهمند شوند.
ضمانت مالی صاحب اثر تاریخی و شرایط امن نگهداری، راز قاچاق میراث تاریخی است
فرزند فیزیکدان بزرگ ایرانی با تاکید بر اینکه نباید قاچاقچی خارجیان باشیم، گفت: سرقت ملی و خروج آثار فرهنگی به ویژه آثار مکتوب یا معامله فرهنگی که به شکل قاچاق و غیر قانونی انجام میشود فقط به دلیل ایجاد شرایط امن برای نگهداری و ضمانت مالی صاحب اثر تاریخی است که رواج دارد.
وی با بیان اینکه مسوولان بايد بر اساس جدولهای ارزشگذاری، افراد، صاحبان آثار و ماده های تاریخی را مورد حمایت قرار دهند، اظهار کرد: ممکن است این اتفاق چهار تا پنج سال طول بکشد تا نهادینه شود اما سرمایهگذاری فرهنگی است و باعث می شود قاچاق از بین برود.
اسناد ارزشمند پروفسور و فیزيکدان ایرانی که در معرض نابودیاند
حسابی با بیان اینکه اسناد ارزشمند قدیمی مانند قانون «استقلال قضات» و «بهره برداری از معادن کشور» اکنون در حال پوسيدن و خاک خوردن هستند، گفت: دکتر حسابی فیزیکدان بود اما هر جا احساس میکرد مملکت ما در یک حوزه نقص دارد، وارد میشد و امروز این اسناد با امضای تفاهم نامه ساده با صاحبان این دست آثار و در اختیار گذاشتن سیستم های ضدباکتری و محافظت، میتوانند از خطر نابودی حفظ شوند.
امضای تفاهم نامه با مجموعه داران و اعزام کارشناس برای مرمت آثار تاریخی
وی درباره تحویل آثار و اسناد ارزشمند بنیاد دکتر حسابی به مرجع خاصی مانند کتابخانه ملی برای نگهداری، مرمت و حفاظت عنوان کرد: مجموعهدارهایی مانند ما وقتی کتابخانهای با هزاران نسخه کتاب، نقشه و مطلب علمی دارند و خودشان میتوانند این کار را انجام دهند، چرا انجام ندهند؟ بهتر است این نهادها تفاهم نامهای با صاحبان آثار امضا کنند و کارشناسان خود را بفرستند تا این اسناد مرمت و نگهداری شود.
شناسنامه مشترک تهیه شود و اصراری به تحویل نباشد
حسابی با بیان اینکه نباید مسوولان اصراری به تحویل داشته باشند،عنوان کرد: بهتر است شناسنامه مشترک از آثارتاریخی تهیه شود تا افراد از کمیت و تعداد ماده های تاریخی دربخش های گوناگون مطلع شوند و محققان و پژوهشگران بدانند برای بررسی کتاب، سند و هر اثر تاریخی مورد نظر خود، به کدام بنیاد و بخش مراجعه کنند.
ترس از مصادره اموال و ضمانت اجرایی آن باید ایجاد شود
وی با بیان اینکه افراد با حفظ مالکیت آثار تاریخی خود دیگر بیم گمشدن، خراب شدن و از بین رفتن آثارشان را ندارند، اظهار کرد: به عنوان مثال، مجموعهداری در مشهد تعریف می کرد: «بعد از اعلام جمعآوری تعداد کتابهای نسخ خطی در آرشیو خود، یک شب کامیونی آمد و با بیان اینکه از فلان وزارتخانه است، این کتابها بار زدند، بدون اینکه سند و پول و رسیدی به آن شخص بدهند.»
نگاه مجرم بودن به صاحبان میراث مکتوب و تاریخی باید حذف شود
حسابی با بیان اینکه نگاه مجرم و قاچاقچی بودن باید از صاحبان آثار تاریخی برداشته شود، عنوان کرد: ترس از مصادره اموال، نگاه مجرم و قاچاقچی بودن باید در جامعه تغییر کند و حمایت کردن از صاحبان آثار تاریخی مورد توجه قرار بگیرد.
یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۱
نظر شما