مجموعه ای از کتابهای مینیاتوری که فقط می توان آنها را با ذره بین خواند از امروز در کتابخانه ملی اسکاتلند در ادینبورگ به نمایش در می آیند.-
با این حال تلاش برای تولید کوچکترین کتاب ممکن در آنجا متوقف نشد و هر سال ناشران سعی می کنند با استفاده از تکنیکهای چاپ نانوی جدید، نسخه هایی کوچکتر تولید کنند. «گلهای فصلها» آخرین تولید ژاپن که راهنمایی طراحی شده درباره زندگی گیاهی ژاپن است، 22 صفحه دارد اما از نوک یک سوزن کوچکتر است. این کتاب فقط 0.75 میلیمتر طول دارد و حروفش 0.01 میلیمتری هستند.
اما این مسیر یک طرفه نیست. سال گذشته یکی از کتاب های طراحی شده که اندازه اش فقط 4 در 3 سانتیمتر بود و در سال 1922 اختصاصا توسط فوگاس (نام مستعار کریل کنت برد، ویراستار مجله پانچ) برای خانه اسباب بازیهای ملکه ماری به وجود آمده بود در نسخه ای با سایز معمولی برای کودکان دوباره به چاپ رسید. این کتاب که عنوانش «جی اسمیت» است ابتدا بخشی از مجموعه 170 کتاب مینیاتور نوشته شده توسط نویسندگانی مانند ادیت وارتون، توماس هاردی و رودیارد کیپلینگ بود که برای کتابخانه خانه عروسکی ساخته شده بودند.
جیمز میچل که در به وجود آمدن مجموعه کتابهای مینیاتور کتابخانه ملی اسکاتلند نقش بزرگی ایفا کرده و مسئولیت برگزاری نمایش جدید را بر عهده داشته می گوید: بسیاری از اینها آثار هنری و یا معجزه های تکنولوژی هستند و جمع کردنشان بسیار جالب است. این کتابها برای کودکان جالب به نظر می رسند چون بیشتر به اندازه آنها می خورند و برای بزرگسالان نیز این کتابها ارزش هنری، طراحی و اجرایی دارند.
خانه نشر اسکاتلندی گلنیفر پرس در دهه 1970 با الهام از آثار یکی از دیگر از ناشران اسکاتلندی یعنی دیوید برایس که از آغاز قرن بیستم کتابهای مینیاتور از جمله انجیل و متنهای مذهبی دیگر را چاپ می کرد، تصمیم به آغاز چاپ جلدهای کوچک گرفت. بعضی از آثار برایس در نمایش کتابخانه ملی اسکاتلند نیز حضور داشتند. از جمله این آثار می توان به نسخه ای از انجیل که برای جشن تاجگذاری ادوارد هفتم تولید شده بود، نسخه های مینیاتور قرآن و باگاواد گیتا و گلچین ادبی کوچکی از سرودهای ملی کشورهای متحد در جنگ جهانی اول اشاره کرد.
میچل در ادامه گفت: کتابهای برایس معمولا جعبه ای کوچک داشتند که می شد آنها را دور گردن آویزان کرد. معمولا ذره بینی برای خواندن کتابها نیز همراه آنها بود. قابلیت حمل یکی از جنبه های نمایش اصلی آن ها بود و برایس به اعتبار متنهای چاپی اش نیز بسیار می بالید. او با چاپ صدها هزار کتاب مینیاتور تبدیل به مردی بسیار ثروتمند شد.
کتابخانه ملی اسکاتلند تمامی 57 اثر چاپ شده توسط گلنیفر پرس را در مجموعه خود دارد و از 40 اثر چاپی برایس فقط چند عدد را کم دارد.
نظر شما