به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جلد دوازدهم «تاریخ هخامنشیان (مُهرهای داسکولیون: تصاویر مُهری غرب شاهنشاهی هخامنشی)» به کوشش «دنیز کاپتان» با ترجمه زندهیاد مرتضی ثاقبفر از مجموعه کتابهای «تاریخ هخامنشی» دانشگاه خرونینگن هلند است.
کتاب در سه فصل با نامهای «گُویهای گِلی داسکولیون و کاربرد آنها»، «بررسی نقشمایهها و تصاویر عمده» و «تحلیل سبکها» همراه با پیوستهای «کتیبههای میخی (رودریگر اشمیت ـ زاربروکن)»، «کتیبههای آرامی (ولفگانگ رولیگ ـ توبینگن)» و «خاندان فارناک و دودمان هخامنشی» همراه با کتابشناسی و فهرستنامه مُهرهای داسکولیون و تصاویر مُهرها» گردآوری و تدوین شده است.
در پیشگفتار کتاب بهقلم «مارگارت کول روت» نوشته است: «انتشار مهرهای شَهربَی داسکولیون ایران هخامنشی، نقطه عطفی در پژوهشهای مربوط به این شاهنشاهی است. بانو دنیز کاپتان، با دقت بسیار، 185 مهر جداگانه حفظ شده از میان 406 اثر مهر را که بیشتر آنها بر روی پاپیروس (و تعداد اندکی نیز بر پوست) بر جا ماندهاند، مستند کرده و مورد بررسی قرار داده است.»
تنوع مهرهای داسکولیون بسیار است. نقش پهلوانان ایرانی، کمانگیر، صحنه شکار و جنگ، بانوان، باغها، انواع جانوارن مانند بز کوهی، گوزن نر و ماده، شتر، اسب، سگ تازی و سگ گله، پرندگانی چون جغد و کبوتر و موجودات ترکیبی عجیبالخلقه در این مهرها دیده میشوند. تصویر شیر دالها و موجوات شبیه به آنها نیز در این مهرها وجود دارد.
در متن دیباچه کتاب آمده است: «گویهای گِلی در کاوشها و حفاریهای اوایل دهه 1950 که به ریاست اکرم آکورگال از دانشگاه آنکارا انجام میگرفت پیدا شدند. فهرست فعلی شامل 406 گوی گِلی کامل و شکسته همراه با 185 تصویر مهر جدا از هم است که همگی اکنون در موزه باندیرما در نزدیکی کاوشگاه قرار دارند.»
در معرفی فصلهای کتاب نوشته شده است: «فصل یکم به کاربردهای مهرهای داسکولیون و نیز بحثی درباره ساختمانی که این گویهای گِلی در آنجا انبار شده بودهاند، اختصاص دارد. فصل دوم نگاه کوتاهی است به نقشمایههای ارایه شده توسط تصاویر مهرها و هدف آن ارایه یک تحلیل جامع شمایلشناختی نیست. بحث درباره سبکها در فصل سوم میکوشد تا از هر گونه طبقهبندی دقیق، بهخصوص آنچه به طبقهبندیهای سبک درباری ایرانی و سبک یونانی ـ ایرانی شهرت یافته است بپرهیزد.»
چاپ نخست «تاریخ هخامنشیان (مُهرهای داسکولیون: تصاویر مُهری غرب شاهنشاهی هخامنشی)» به کوشش «دنیز کاپتان» با ترجمه زندهیاد مرتضی ثاقبفر در 580 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و قیمت 30 هزار تومان از سوی انتشارات توس راهی بازار کتابهای تاریخ ایران باستان شده است.
شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۶
نظر شما