قاسمیزاده، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره فعالیتهای این مرکز فرهنگی توضیح داد: شهر کتاب ساوه از بهمن سال 1387 فعالیت خود را آغاز کرد و چند ماه بعد از افتتاح به درخواست مخاطبان این مرکز فرهنگی، جلسات نقد و بررسی کتاب نیز با حضور نویسندگان و مترجمان برپا شد. روند برگزاری جلسات از ابتدا به این گونه بود که هر ماه کتابی با عنوان «کتاب ماه» از میان آثار جدید به چاپ رسیده، برگزیده میشد و از نویسنده یا مترجمش دعوت به عمل میآمد. محسن حکیممعانی، کارشناس ادبی و تهیه کننده رادیو نیز در جلسات نقد ما را همراهی کرد.
وی به مشکلات برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب در شهر ساوه پرداخت و گفت: اغلب نویسندگان و مترجمان ساکن تهران هستند و دعوت از آنها برای حضور در ساوه هزینههای زیادی برای ما و دشواریهایی را نیز برای مدعوین به این نشستها خواهد داشت.
قاسمیزاده درباره اهمیت برگزاری نشست در شهرهایی جز تهران گفت: اگر چنین جلساتی برگزار نشود ادبیات در شهرهای مختلف کشور دیده نمیشود و کتابها مخاطب زیادی نخواهند داشت. هدف اصلی برگزاری نشستهای نقد کتاب، ارایه نگاه تخصصی و کارشناس به این حوزه و معرفی تازههای نشر است. کارشناسان برنامه نیز سعی دارند نگاهی علمی و همهجانبه به نقد داشته باشند و دانش مخاطب را بالا ببرند.
کم کردن گسست معرفتی بین نسلهای جوان و نویسندگان پیشکسوت نیز از دیگر اهدافی است که به گفته قاسمیزاده، شهر کتاب ساوه به دنبال آن است. وی با بیان این مطلب گفت: علاوه بر ایجاد تعامل در این نشستها، سعی کردهایم برای جذب مخاطب جوان و اطلاعرسانی بیشتر از تازههای نشر استفاده کنیم و از فضای روز نشر بهره ببریم. معرفی نویسندگان جوان و تشویق آنها به نوشتن هم بخش دیگری از برنامههای این مرکز فرهنگی در شهر ساوه است.
مهدی غبرایی، بابک مظلومی، پرویز شهدی، شیوا ارسطویی، علیرضا سیفالدینی، حسین آتشپرور، مهسا ملک مرزبان، بلقیس سلیمانی و حسنکریمپور برخی از مترجمان و نویسندگانی هستند که تاکنون به شهر کتاب ساوه آمدهاند.
قاسمیزاده با نام بردن از این اشخاص افزود: هدف ما این بوده که یک سلیقه خاص را اعمال نکنیم و حتی در حوزه ادبیات دفاع مقدس هم وارد شدهایم. برنامه شهر کتاب ساوه بر این است که تقریبا هر 6 ماه رویکرد جلسات را تغییر میدهد و تاکنون به ادبیات حوزههای جغرافیایی مختلفی مانند آمریکای لاتین و ادبیات آسیا پرداختهایم و از ماه آینده نیز به ادبیات هند خواهیم پرداخت.
وی یکی از دلایل کمرنگ بودن کارهای فرهنگی در شهرستانها را فعالیت اغلب اهالی قلم در تهران دانست و گفت: مشکل اینجاست که نویسندگان و مترجمان شهرستانی هم میخواهند اعتبار فرهنگی خود را از تهران کسب کنند و در پایتخت فعال هستند.
به گفته مسوول برگزاری نشستهای شهر کتاب ساوه، ظرفیت سالن برگزاری این نشستها حدود 50 نفر است و اغلب استقبال خوبی از برنامهها میشود. قاسمیزاده در اینباره توضیح داد: برگزاری نشست در فضای فروشگاه این مزیت را دارد که مردم عادی هم با دیدن جلسات نقد، ترغیب میشوند پای صحبتهای کارشناسان بنشینند. این امر سبب میشود مردم از نزدیک شاهد نقد کتاب باشند که برای بسیاری از مخاطبان جالب است.
برگزاری جلسات یادبود برای بزرگان ادبیات نیز از دیگر برنامههایی است که به گفته قاسمیزاده شهر کتاب ساوه به آن توجه خاصی دارد. وی در اینباره توضیح داد: ایرج افشار، شفیعی کدکنی و نجف دریابندری چهرههایی هستند که مراسمی برای قدردانی از تلاشهای آنها در حوزه فرهنگ برپا شده است. به تازگی جلسات حافظخوانی و حافظشناسی نیز با هدف معرفی و تشویق نویسندگان جوان، برگزار شده که قرار است ادامه پیدا کند.
قاسمیزاده درباره انتظارات خود از گروههای مختلفی که میتوانند به پیشبرد این اهداف کمک کنند، گفت: توقع دارم نویسندگان و مترجمان تعامل بیشتری با مراکز فرهنگی شهرستانها داشته باشند. اصحاب رسانه هم نقش مهمی دارند و برگزاری این نشستها و خبررسانی درباره محتوای جلسات میتواند به فضای ادبی کشور کمک کند.
وی افزود: نظریات ادبی مختلف از دل جلسات و تعامل اهالی فرهنگ به دست میآید و اهالی قلم میتوانند ایدههای جدیدی در این جلسات و گفتوگوها به دست بیاورند.
سهشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۲
نظر شما