به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، تعامل رسانه و سیاست در عرصه بینالملل که اغلب با عنوان دیپلماسی رسانه تعریف میشود، متناظر با رشد فزاینده حوزه فرهنگ در بستر اقتصاد و سرمایهداری مصرفی و برجسته شدن ابعاد جدیدی از حیات سیاسی و اندیشه سیاسی یعنی سیاست فرهنگی است.
شهرام گیلآبادی، دکترای پژوهش هنر و عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما و سید رحیم تیموری، دانشجوی مقطع دکترای دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، مولفان این کتاب هستند. آنها با تاکید بر اهمیت روزافزون دیپلماسی رسانهای بیان کردهاند که این فرایند با انقلاب اطلاعاتی ارتباطی در سطح روابط بینالملل گره خورده است.
به عقیده مولفان کتاب، گسترش ارتباطات جهانی به واسطه پیشرفتهای فنی، غیر ملی شدن سازمانهای صنعتی و مالی در سطح جهانی، افزایش اهمیت نهادهای سیاسی، اقتصادی و تجاری و حقوق بینالمللی، حاکی از آن است که سهم قابل ملاحظهای از اقتدار در سطح جهانی و بینالمللی در حال شکلگیری است که اقتدار سنتی دولتهای ملی و محلی را دچار چالش میکند.
یافتههای مولفان کتاب در چهار فصل با عنوانهای مفاهیم و رویکردها و نظریهها در دیپلماسی رسانهای، بررسی روند عام تحولات شبکههای بینالمللی در طرح مساله، سیاستگذاری فرهنگی در رسانههای بینالمللی و تحولات منطقهای ـ جهانی و اهمیت رسانهها تنظیم شده است.
نخستین فصل بحث مقدماتی از تاریخچه دیپلماسی رسانهای و بررسی مفاهیم و رویکردها و نظریهها در این حوزه است که سعی در تجمیع دیدگاههای مختلف و آرای صاحبنظران درباره ساحتهای مختلف رابطه رسانه و سیاست دارد.
فصل بعدی به بررسی روند عام تحولات شبکههای بینالمللی در چارچوب دیپلماسی رسانهای میپردازد که هدف از آن تعیین جوانب و چارچوبهای عمل شبکهها در گستره سیاست فرهنگی کشورهای متبوع خود است.
نگاه تطبیقی به مباحث سومین فصل کتاب مبین این موضوع است که الزامات سیاست فرهنگی هر کشور چارچوب عامی است که اهداف فرهنگی ـ رسانهای، درون آن شکل میگیرد.
آخرین فصل کتاب به تبیین نظری نقش رسانهها در تحولات منطقهای میپردازد و عنوان میکند که علاوه بر قابلیت رسانهها در چارچوب اولویتهای سیاست فرهنگی و دستیابی به اهداف مطرح شده، شبکههای بینالمللی با توجه به دامنه مخاطبان و فعالیت مطابق با اسلوب دیپلماسی رسانهای، تواناییهای شگفتانگیز دیگری نیز پیدا کردهاند. این رسانهها به نسبت همنوایی و درک اقتضائات دنیای مدرن و تغییرات معاصر، میتوانند سرعت تحولات و انقلابهای منطقهای و جهانی را افزایش دهند و بر سرنوشت جوامع انسانی تاثیرگذار باشند.
نخستین چاپ کتاب «عصر بی سرزمین» را انتشارات نگارش شرق با همکاری معاونت اطلاعرسانی و پژوهش دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با شمارگان هزار و 500 نسخه در 160 صفحه به بهای پنج هزار و 900 تومان به تازگی منتشر کرده است.
یکشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۱
نظر شما