کتاب «اساطیر افسونوش: تحلیل اسطورهها در قصههای ایرانی» نوشته محمدعلی علومی به معرفی، شرح و تحلیل اسطورههای ایرانی با استفاده از منابع و راویان قصهها میپردازد. این کتاب با استناد به منابع معتبر، شخصیتها و اسطورههای ایرانی را رمزگشایی میکند._
کتاب، شرح و تحلیلی بر چند اسطوره و قصه ایرانی است. نویسنده ابتدا متن افسانه را آورده و در ادامه شرح افسانهها و قصهها را نوشته است. همچنین از منابع مختلفی در تدوین آن بهره گرفته تا اسطورهها و شخصیتهای آنها را بتوان به سادگی رمزگشایی کرد. از سوی دیگر ریشهیابی و پیشینه هر یک از عناصر در کتاب بررسی شده است.
برخی از این افسانهها مربوط به متون کهن و برخی از سوی افراد مختلف از شهرها و مناطق گوناگون با گویشهای متفاوت نقل شده است. همچنین «اوستا» و «ریگ ودا» و اسطورههای سومری از منابعی بهشمار میروند که نویسنده کتاب با استفاده از آنها تلاش کرده تا تحلیلهایی پژوهشی بهدست دهد.
نویسنده در این کتاب میکوشد تا مفاهیم اساطیری و افسانهها را بهصورتی مستند و مستدل شرح داده و آنها را بر مبنای اطلاعات متون کهن در این زمینه توصیف کند. برخی از افسانهها در این کتاب شامل «حیدر مار و بیبینگار»، «درخت بادام»، «آدم چوبی»، «مشکلگشا»، «پیرمرد خارکش»، «پیهسوز طلا»، «مهر و نگار»، «فاطیکو و سبزقبا»، «بلبل سرگشته»، «درخت سیب» و «گل مرجان» هستند.
علومی در بخشی از مقدمه کتاب آورده است: «این تحلیلها و بررسیها متعلق به یک دوره طولانی بوده و تحت شرایط کاملا متفاوت و حتی متضاد نوشته شدهاند. بنابراین ممکن است در موارد معدود، بعضی گفتهها تکراری باشد. به نظرم بهتر است کتاب به همین شکل و بدون ویرایش به اصطلاح علمی و فنی چاپ شود. زیرا نقد و بررسی و تحلیل این متون رشته مستقلی است... کسانی که به کار گردآوری افسانهها پرداختهاند، میدانند که اگر گوینده، خوشصحبت بوده و به اصطلاح مردم، دم گرم داشته باشد، حتی تکرار هم، در حدی که به اطناب نکشد، نه تنها مجاز است، بلکه ضروری است.»
کتاب «اساطیر افسونوش: تحلیل اسطورهها در قصههای ایرانی، نوشته محمدعلی علومی در 422 صفحه، شمارگان یکهزار و 100 نسخه و بهای 15هزار تومان از سوی نشر اشراق دانش منتشر شده است.
نظر شما